Kannanotot, 19.3.2024

Gazan pohjoisosa on nälänhädän partaalla

Kuvassa näkyy taisteluissa tuhoutuneita rakennuksia Gazassa.

Gazan tilanne on katastrofaalinen. Siviilien tilanne pahenee edelleen nopeasti, ellei merkittäviin toimenpiteisiin ryhdytä välittömästi, varoittaa Planin humanitaarisen avun johtaja Unni Krishnan lausunnossa.

Gazan pohjoisosa on nyt välittömän nälänhädän partaalla. Ruokaturvaa mittaavan IPC:n tänään (19.3.) julkistamien tietojen mukaan Gazan tilanne on katastrofaalinen. Nälänhädän odotetaan puhkeavan tämän hetken ja toukokuun puolivälin välisenä aikana Gazan pohjoisosassa, ja nälänhätä uhkaa myös muuta Gazan aluetta. Koko Gazan kaistan väestö kärsii akuutista ruokapulasta.  

On todella järkyttävää, että Gazan lapsia ja kaikkia siviilejä uhkaa nälänhätä. Mikään konflikti ei saisi koskaan johtaa tällaiseen tilanteeseen.

IPC varoitti analyysissaan jo joulukuussa 2023, että nälänhätä voi puhjeta toukokuun 2024 loppuun mennessä, jos vihollisuudet eivät lopu välittömästi ja jos Gazan väestö ei saa pysyvästi käyttöönsä välttämättömiä tarvikkeita ja palveluja. Varoituksesta huolimatta nälänhädän estämiseksi ei ole tehty riittäviä toimia.

Tämä hirvittävä tilanne olisi voitu välttää täysin. Ei ole liian myöhäistä ryhtyä toimiin, jotta estetään lasten lisäkuolemat. Olemme täysin samaa mieltä IPC:n varoituksen kanssa: on kestämätöntä odottaa, että radikaaleihin toimenpiteisiin ryhdytään vasta, kun nälänhätä on puhkeamassa tai se on todella puhjennut.

IPC:n havainnot olisi otettava voimakkaana herätyksenä. Gazan lapsilla ei ole varaa siihen, että kansainvälinen yhteisö hukkaa enää aikaa. Plan International vaatii kiireellisesti välitöntä, ehdotonta ja pysyvää tulitaukoa sekä humanitaarisen avun massiivista lisäämistä. Vaadimme myös parempaa, turvallista ja esteetöntä pääsyä avustustarvikkeille ja humanitaarisille työntekijöille.

On ehdottoman tärkeää luoda turvalliset ja läpinäkyvät kanavat, jotta henkeä pelastavaa apua voidaan toimittaa kaikkien maahantulopaikkojen kautta. Samalla on tutkittava kaikkia muita vaihtoehtoja sen varmistamiseksi, että ruoka, ravinto, lääkintäapu sekä puhdas vesi ja saniteettitarvikkeet saavuttavat apua tarvitsevat.

Israelin on lopetettava välittömästi avun rajoittaminen ja piiritystaktiikka sekä sotilaalliset hyökkäykset siviilejä, humanitaarista apua, terveydenhuoltoa ja avustustyöntekijöitä kohtaan. Siviiliväestön näännyttäminen nälkään on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan laitonta.

Valtioiden on myös lopetettava aseiden lähettäminen, mikäli on olemassa vaara, että aseita käytetään vakaviin humanitaarisen oikeuden rikkomuksiin tai niiden mahdollistamiseen. Palestiinalaiset siviilit näkevät nyt nälkää, ja Israelin taktiikka uhkaa syöstä heidät nälänhätään. Tuomitsemme tämän täysin. Siviilien on välittömästi saatava lääkintä- ja ravitsemusapua, joka voi pelastaa heidän henkensä. Maailman on ymmärrettävä, että joillakin ihmisillä on vain päiviä jäljellä, ja tämä katastrofaalinen, ihmisen aiheuttama tilanne pahenee nopeasti, ellei merkittäviin toimenpiteisiin ryhdytä välittömästi.

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.
Lapsi katsoo auton ikkunasta ulos. Auton päälle on pakattu matkalaukkuja.
Gaza / Lähi-itä

Lapsia on suojeltava

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on kuollut sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Israelissa ja Gazassa kiihtyivät äärimmilleen 7. lokakuuta. Lasten tappamiselle tai vammauttamiselle ei ole koskaan mitään oikeutusta. Vaadimme välitöntä tulitaukoa siviilien suojelemiseksi ja toimitamme hätäapua Gazaan ja lähialueille.

Lue lisää
Hondurasilaisnaiset kävelevät poispäin kantaen isoja säkkejä. Kuvituskuva.
Humanitaarinen työmme

Autamme lapsia kriiseissä ja katastrofeissa

Edistämme lasten oikeuksien toteutumista ja pyrimme turvaamaan koulutuksen jatkumisen kriiseissä. Keskitymme humanitaarisessa työssämme erityisesti tyttöjen aseman edistämiseen, koska he ovat usein heikoimmassa asemassa ja siksi suurimmassa vaarassa myös katastrofin iskiessä.

Tutustu työhömme
Nuori poika on talon raunioiden keskellä ja tarkastelee siellä olevia rikkoutuneita tavaroita.
Kannanotot, 12.12.2023

Gazan kärsimyksen ja tappamisen on loputtava  

Gazan pommituksissa on kuollut jo yli 18 000 ihmistä, joista noin 70 prosenttia on lapsia ja naisia.
Kuvassa näkyy taisteluissa tuhoutuneita rakennuksia Gazassa.
Kannanotot, 11.12.2023

Järjestöt: YK:n turvallisuusneuvoston on pikaisesti hyväksyttävä tulitaukoa vaativa päätöslauselma

Plan International tuomitsee yhdessä kuuden muun avustusjärjestön kanssa hukkaan menneen tilaisuuden lopettaa väkivaltaisuudet vaatimalla humanitaarista…
Tuttipullo lojuu raunioiden keskellä.
Kannanotot, 18.11.2023

Plan International: Lapset Gazassa eivät voi enää odottaa tulitaukoa

Lokakuun 7. päivän jälkeen Gazassa on YK:n mukaan tapettu 11 078 ihmistä, joista yli 4600…