Kannanotot, 12.12.2023

Gazan kärsimyksen ja tappamisen on loputtava  

Nuori poika on talon raunioiden keskellä ja tarkastelee siellä olevia rikkoutuneita tavaroita.

Plan International on järkyttynyt väkivaltaisuuksien uudelleen kiihtymisestä Gazassa ja tapettujen siviilien ja lasten suuresta määrästä.

Israelin pommitukset Gazan kaistalla alkoivat uudelleen 1. joulukuuta viikon mittaisen tauon ja 110 Gazan panttivangin ja 240 palestiinalaisvangin vapauttamisen jälkeen. Samalla humanitaaristen järjestöjen toiveet pysyvästä ja kestävästä tulitauosta murskautuivat.

Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan Israelin pommituksissa on saanut surmansa noin 18 000 ihmistä, joista 70 prosenttia on naisia ja lapsia. YK:n mukaan yli 1,9 miljoonaa ihmistä Gazassa on joutunut jättämään kotinsa.

Väkivallan äkillinen kiihtyminen tekee tyhjäksi ne vähäiset saavutukset, joita humanitaarisen avun osalta saavutettiin tulitauon aikana. Kuolleiden suuri määrä, terveydenhuoltolaitosten täydellinen tuhoutuminen sekä sanitaation ja puhtaan veden sekä muun henkeä pelastavan ja elämää ylläpitävän infrastruktuurin ja materiaalin puute aiheuttavat vakavan riskin sille, että yhä useammat lapset kuolevat tauteihin ja nälkään. Jatkuvat pommitukset aiheuttavat lapsille henkistä ahdistusta ja sanoin kuvaamattomia traumoja.

Kun Israel viikko sitten laajensi maasotaa Gazan kaistan eteläosassa, miljoonat ihmiset, jotka olivat aiemmin paenneet pohjoisesta, jäivät jälleen vaille paikkaa, johon paeta. Gazan terveydenhuoltojärjestelmä on nyt romahtanut, ja Unicefin henkilökunta on kuvaillut niitä harvoja sairaaloita, jotka ovat vielä toiminnassa, ”sotatoimialueiksi”.

Lasten tappamiselle tai vammauttamiselle ei ole koskaan mitään oikeutusta. Sodassa ja konflikteissa lapset ovat aina syyttömiä, eikä iskuja saa kohdistaa heihin.

Vaikka humanitaarista apua annetaan rajoitetusti, lisääntyvä väkivalta tekee Gazan tilanteesta äärimmäisen vaarallisen sekä humanitaarisen avun antajille että siviileille.

Plan International seuraa tiiviisti Gazan tilannetta ja valmistautuu laajentamaan toimintaansa Egyptissä, Jordaniassa ja Libanonissa sijaitsevien toimistojemme sekä paikallisten kumppaneidemme kautta.

Libanonissa Plan tukee jännitteiseltä raja-alueelta paenneita lapsia ja heidän perheitään ja tarjoaa heille muun muassa erilaisia välttämättömiä tarvikkeita, elintarvikkeita ja kotitalouksien hygieniapakkauksia. Arviolta 55 000 ihmistä on paennut Israelin ja Etelä-Libanonia hallitsevan Hizbollahin yhteenottoja.

Plan International Egypti tukee parhaillaan Egyptin Punaista Puolikuuta toimittamaan Gazaan tarvikkeita, kuten elintarvikkeita ja ensiapupakkauksia. Lisäksi Plan International Jordania on allekirjoittanut Terre Des Hommes -järjestön kanssa sopimuksen tukeakseen järjestön työtä Gazassa.

Plan International vetoaa voimakkaasti kaikkiin osapuoliin, jotta ne saisivat aikaan ehdottoman, välittömän, jatkuvan ja täydellisen tulitauon ja parantaisivat humanitaarisen avun saantia. Vaadimme myös kaikkien siviilivankien ja vankina pidettyjen palestiinalaislasten vapauttamista.

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.
Lapsi katsoo auton ikkunasta ulos. Auton päälle on pakattu matkalaukkuja.
Gaza / Lähi-itä

Lapsia on suojeltava

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on kuollut sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Israelissa ja Gazassa kiihtyivät äärimmilleen 7. lokakuuta. Lasten tappamiselle tai vammauttamiselle ei ole koskaan mitään oikeutusta. Vaadimme välitöntä tulitaukoa siviilien suojelemiseksi ja toimitamme hätäapua Gazaan.

Lue lisää
Hondurasilaisnaiset kävelevät poispäin kantaen isoja säkkejä. Kuvituskuva.
Humanitaarinen työmme

Autamme lapsia kriiseissä ja katastrofeissa

Edistämme lasten oikeuksien toteutumista ja pyrimme turvaamaan koulutuksen jatkumisen kriiseissä. Keskitymme humanitaarisessa työssämme erityisesti tyttöjen aseman edistämiseen, koska he ovat usein heikoimmassa asemassa ja siksi suurimmassa vaarassa myös katastrofin iskiessä.

Tutustu työhömme