Kannanotot, 18.11.2023

Plan International: Lapset Gazassa eivät voi enää odottaa tulitaukoa

Tuttipullo lojuu raunioiden keskellä.

Lokakuun 7. päivän jälkeen Gazassa on YK:n mukaan tapettu 11 078 ihmistä, joista yli 4600 on lapsia. 42 päivää kestäneiden väkivaltaisuuksien aikana on lisäksi haavoittunut yli 9000 lasta. Mikään konflikti ei saisi koskaan yltää tähän pisteeseen. Vaadimme täydellistä ja ehdotonta tulitaukoa välittömästi.   

Gazaa edelleen koettelevan väkivallan katastrofaaliset seuraukset ovat kauhistuttavia ja tuhoisia. Kuolleiden lasten määrä kasvaa joka päivä.

Gazassa olevat lapset kärsivät traumatisoivista tapahtumista ja tarvitsevat psykososiaalista tukea. Myös Israelista Gazaan siepatut lapset ovat todennäköisesti vakavasti traumatisoituneita ja tarvitsevat hoitoa ja tukea. Israelin viranomaisten mukaan yli 239 ihmistä on vangittuna Gazassa, ja YK:n mukaan ainakin 30 heistä on lapsia.

Plan International tuomitsee tuhansien viattomien lasten ja muiden siviilien jatkuvan tappamisen Gazassa ja vaatii edelleen täydellistä ja ehdotonta tulitaukoa välittömästi. Plan International vaatii edelleen myös Gazaan siepattujen panttivankien välitöntä vapauttamista.

Lasten turvallisuus heikkenee nopeasti

Lasten ja siviilien elinolot ja yleinen turvallisuus Gazassa heikkenevät edelleen, ja useat sairaalat ovat vaurioituneet tai tuhoutuneet raskaiden iskujen seurauksena. Olemme äärimmäisen huolissamme tiedoista, joiden mukaan Gazan suurin sairaala, al-Shifan sairaala, ei pysty toimimaan, ja siellä on sekä potilaita että terveydenhuollon työntekijöitä, jotka eivät voi poistua.

Viime viikolla uutisoitiin, että neljään sairaalaan hyökättiin. Hyökkäykset sairaaloita vastaan kaikkialla Gazassa on lopetettava, ja sairaaloihin on saatava kipeästi kaivattua polttoainetta generaattoreiden käyttämiseksi. Al-Shifan sairaalassa on tällä hetkellä 36 keskosena syntynyttä vauvaa, jotka tarvitsevat tehohoitoa. Ilman keskoskaappeja he eivät todennäköisesti selviä hengissä.

Sairaaloissa kuuluisi pelastaa ihmishenkiä, mutta sen sijaan niistä raportoidaan, että henkilökunta valmistelee joukkohautausta sairaala-alueelle haudatakseen 180 potilaan ruumiit, joita ei voida siirtää taistelujen vuoksi. 

Kehotamme kaikkia konfliktin osapuolia noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta. On kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaista hyökätä terveydenhuollon laitoksiin ja yksiköihin, sairaalat mukaan lukien. Hyökkäyksiä ei saa myöskään kohdistaa haavoittuneisiin, sairaisiin, hoitohenkilökuntaan tai sairaankuljetuksiin.

Puolet sairaaloista on toimintakyvyttömiä

Maailman terveysjärjestö (WHO) on ilmoittanut, että Gazassa on 27 490 loukkaantunutta, joista 9 137 on lapsia. Samaan aikaan puolet sairaaloista ei pysty toimimaan kunnolla. Tämä on täysin kestämätöntä.

WHO:n mukaan Gazassa on lisäksi 35 000 ihmistä, joilla on säännöllistä hoitoa tarvitsevia sairauksia, kuten diabetes, sydänsairaus ja syöpä.

Ilman jäteveden pumppaamiseen ja jätteiden poistamiseen tarvittavaa polttoainetta kolera ja muut tartuntataudit leviävät helposti, ja yhä useammat ihmiset sairastuvat ja kuolevat.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) raporttien mukaan jätevettä on alkanut virrata Gazan kaduilla 16. marraskuuta alkaen.

Avustustyöntekijöitä tapettu

UNRWA:n mukaan 101 sen työntekijää on kuollut Gazassa 7. lokakuuta 2023 jälkeen – enemmän kuin koskaan aiemmin näin lyhyessä ajassa. Lapsia, sairaaloita, terveydenhuollon ammattilaisia ja avustustyöntekijöitä on suojeltava. 

Plan International vaatii edelleen myös panttivankien välitöntä vapauttamista. Israelin viranomaisten mukaan yli 239 ihmistä on vangittuna Gazassa, ja YK:n mukaan ainakin 30 heistä on lapsia. Lapsista ei ole kuultu mitään yli kuukauteen, ja he ovat todennäköisesti vakavasti traumatisoituneita ja tarvitsevat hoitoa ja tukea.

Arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kotoaan Gazassa, ja 588 000 ihmistä hakee turvaa UNRWA:n suojissa. Näissä suojissa keskimäärin 160 ihmistä jakaa jokaisen vessan ja 700 ihmistä jokaisen suihkun.

Nämä olosuhteet ovat turvattomat ja riittämättömät. Ensimmäinen askel ihmishenkien pelastamiseksi ja elintärkeän tuen tarjoamiseksi lapsille ja heidän perheilleen on välitön ja täydellinen tulitauko, nyt heti.
 

Humanitaariset avustustyöntekijät tarvitsevat polttoainetta

Olemme tyytyväisiä siihen, että YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi torstaina kauan odotetun päätöslauselman 2712, jossa muistutetaan kaikkia osapuolia niitä koskevista kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisista velvoitteista ja vaaditaan ”kiireellisiä ja pidennettyjä humanitaarisia taukoja”. Se on ratkaiseva ensimmäinen askel Gazan siviilien suojelun ja tukemisen parantamiseksi. Konfliktin osapuolilla ja kaikilla YK:n jäsenvaltioilla on velvollisuus varmistaa, että näin myös tapahtuu.

Avustusoperaatioiden jatkuminen Gazassa edellyttää polttoainekuljetusten välittömän pääsyn Gazaan. Gazan siviilit ja humanitaariset järjestöt eivät voi enää odottaa. UNRWA on ilmoittanut, että humanitaariset operaatiot pysähtyvät välittömästi, jos Gazaan ei saada polttoainetta. Tilanteesta tulee entistäkin pahempi, ja lisää ihmishenkiä menetetään tarpeettomasti.

Lapset ovat syyttömiä sotiin, mutta he maksavat sodan raskaimman hinnan. Olemme kauhuissamme sairaaloiden, koulujen ja pakolaisleirien tuhoamisesta Gazassa – ja siitä, että kansainvälisen humanitaarisen oikeuden velvoitteet jätetään täysin huomiotta. Tämän on loputtava. Nyt.

Lue kannanotto englanniksi kansainvälisen Planin sivuilta.

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.
Lapsi katsoo auton ikkunasta ulos. Auton päälle on pakattu matkalaukkuja.
Gaza / Lähi-itä

Lapsia on suojeltava

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on kuollut sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Israelissa ja Gazassa kiihtyivät äärimmilleen 7. lokakuuta. Lasten tappamiselle tai vammauttamiselle ei ole koskaan mitään oikeutusta. Vaadimme välitöntä tulitaukoa siviilien suojelemiseksi ja toimitamme hätäapua Gazaan ja lähialueille.

Lue lisää
Hondurasilaisnaiset kävelevät poispäin kantaen isoja säkkejä. Kuvituskuva.
Humanitaarinen työmme

Autamme lapsia kriiseissä ja katastrofeissa

Edistämme lasten oikeuksien toteutumista ja pyrimme turvaamaan koulutuksen jatkumisen kriiseissä. Keskitymme humanitaarisessa työssämme erityisesti tyttöjen aseman edistämiseen, koska he ovat usein heikoimmassa asemassa ja siksi suurimmassa vaarassa myös katastrofin iskiessä.

Tutustu työhömme