Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Resepti
Lähi-idän runsautta juhlapöytään
Hurmaa jouluna kattauksella, jossa yhdistyvät Lähi-idän ja pohjoismaisen joulupöydän herkulliset maut.
Ripaus kurkumaa -blogista tunnettu ruokavaikuttaja Gelawej Viyan loihti Planille kokoelman kasvisreseptejä, jotka kruunaavat joulun ajan kattauksen.
”Rakastan kaikkia juhlia, joissa yhteisöllisyys, kiitollisuus, anteliaisuus ja vieraanvaraisuus korostuvat. Ne ovat minulle tärkeitä arvoja”, ruokabloggaaja Gelawej Viyan sanoo.
Hän on kehittänyt Planin tukijoille ja seuraajille joulun ajan juhlapöytään sopivan reseptikokoelman, jossa perinteisen pohjoismaisen joulupöydän maut ja mausteet yhdistyvät Lähi-idän ruokakulttuuriin.
”Monet mauista ovat yleisiä myös Lähi-idän talvikauden ruoissa, joten fuusiokeittiön yhdistävä tekijä löytyi luontevasti. Nämä ovat yksinkertaisia ja näyttäviä annoksia, jotka sopivat myös vegaaneille. Reseptini sopivat joustavasti mihin tahansa talven juhlaan”, Gelawej luonnehtii.
Ripaus kurkumaa -blogi ja Instagram-tili ovat tuoneet pian kahden vuoden ajan Lähi-idän keittiöiden inspiroimia kasvisreseptejä suomalaisiin keittiöihin. Iranin ja Turkin Kurdistanissa kasvanut Gelawej haluaa välittää seuraajilleen rakkauttaan alueen makumaailmaan sekä yhdessä syömisen kulttuuriin.
Tukea lähelle ja kauas
Päivätyökseen Gelawej vastaa Plan International Suomen demokratiakasvatushankkeesta. Hän keskittyy työssään erityisesti yhdenvertaisuuteen, nuorten osallisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Myös Planin tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia edistävä työ Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa on lähellä Gelawej’n sydäntä.
Äitini on opettanut, että jos käy kylläisenä nukkumaan, pystyy antamaan omastaan. Pienikin lahjoitus voi olla merkittävä jonkun toisen elämässä.
GELAWEJ VIYAN
”On universaali juttu, että juhlapyhien aikana moni meistä kokee solidaarisuuden tunnetta ja haluaa tukea muita. Näen, että olemme kaikki lopulta yhtä eivätkä maailman tapahtumat ole irrallaan meistä. Lahjoitan mielelläni kohteisiin, joiden tiedän vaikuttavan konkreettisesti ihmisten elämään, kuten humanitaarisen kriisiin tai tyttöjen koulutukseen”, Gelawej kertoo.
”Äitini on opettanut, että jos käy kylläisenä nukkumaan, pystyy antamaan omastaan. Pienikin lahjoitus voi olla merkittävä jonkun toisen elämässä.”
Gelawej aikoo keskittyä joululomallaan rentoutumaan – ja tietenkin herkuttelemaan – perheensä kanssa.
”Maailmassa on nyt käynnissä erilaisia kriisejä lähellä ja kaukana, ja moni meistä on kokenut haasteellisia aikoja. Toivon, että talven juhlien aikana jokaisella on turvallinen mahdollisuus kokoontua rakkaiden ihmisten kanssa nauttimaan ruoasta ja yhdessä olemisesta. Tämä voi olla arvokas hetki palauttaa mieleen, mitkä ovat ne tärkeimmät asiat omassa elämässä, ja sanoittaa läheisille, miten tärkeitä he ovat.”
Paahdettu kukkakaali tahinikastikkeella
Näyttävä, kokonaisena paahdettu kukkakaali sopii kasvispainotteisen juhlapöydän päärooliin.
Ainekset:
1 iso kukkakaali
Öljyseos:
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1/3 tl jauhettua kuminaa
- 1/3 tl jauhettua kanelia
- 1/4 tl jauhettua kurkumaa
- 1/2 tl paprikajauhetta
- 1/3 tl jauhettua muskottipähkinää
- 1/2 tl suolaa
Tahini-kastike:
- 2 rkl tahinia
- 1 pieni valkosipulinkynsi
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 dl jogurttia (maito- tai kasvipohjaista)
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl vaahterasiirappia
- 2 rkl vettä
Koristeluun:
- mustapippuria myllystä
- 3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
- 1/2 dl granaattiomenan siemeniä
- 1/2 dl pistaasipähkinöitä
- (1/3 tl chilihiutaleitta)
Valmistus:
- Irrota kukkakaalista uloimmat lehdet ja huuhtele kukkakaali.
- Valitse kattila, johon mahtuu kokonainen kukkakaali, ja keitä muutama litra vettä kiehuvaksi. Lisää keitinveteen ruokalusikallinen suolaa.
- Keitä kukkakaalia noin 5 minuuttia.
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Poista kukkakaali vedestä ja valuta se siivilässä.
- Laita kukkakaali uunivuokaan. Sekoita öljy ja mausteet keskenään. Hiero öljyseos kukkakaalin pintaan. Paahda kukkakaalia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes se saa pintaansa väriä.
- Tee tahinikastike: Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita. Lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita. Voit muuttaa kastikkeen paksuutta lisäämällä vettä.
- Siirrä paahdettu kukkakaali tarjoiluastiaan, valuta päälle tahinikastike ja koristele persiljalla, granaattiomenan siemenillä, pistaasipähkinöillä, mustapippurilla ja chilillä.
Paahdetut juurekset hummuspedillä
Täyteläinen hummus on oiva makupari talvikauden juureksille.
Ainekset:
Paahdetut juurekset:
- 1 palsternakka
- 1 iso porkkana
- 3 punajuurta
- 2 rkl oliiviöljyä
- muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
- 1/2 tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
Helppo hummus:
- 250 g keitettyjä kikherneitä
- 1 valkosipulinkynsi
- 3 rkl kylmää vettä
- 1½ rkl tahinia
- 3 rkl sitruunamehua
- 1–2 rkl oliiviöljyä
- ½ tl suolaa
- ½ tl juustokuminaa
- ripaus mustapippuria
- ripaus chilijauhetta
Koristeluun:
- 1 tl seesaminsiemeniä
- 2 rkl oliiviöljyä
- ripaus chilihiutaleita
Valmistus:
- Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
- Pese ja kuori porkkana, palsternakka ja punajuuret. Leikkaa kasvikset noin 3 cm paksuisiksi lohkoiksi ja laita ne kulhoon. Lisää öljy, mustapippuri, yrtit ja suola.
- Levitä kasvikset uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä.
- Tee tässä välissä hummus: Valuta kikherneet ja laita ne kulhoon. Hienonna tai raasta valkosipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jauha tasaiseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Jos hummuksen koostumus on liian paksu, voit ohentaa sitä lisäämällä vettä.
- Levitä hummus tarjoiluastian pohjalle. Tee lusikalla kuoppa hummuksen keskelle ja asettele siihen paahdetut juurekset. Valuta päälle 2 rkl oliiviöljyä. Haluttaessa voit koristella annoksen versoilla ja murskatuilla pähkinöillä.
Raikkaat marinoidut oliivit
Marinoidut oliivit ovat helppo ja raikas lisä juhlapöytään. Ne täydentävät salaatin tai juustotarjottimen.
Ainekset:
- 300 g kivettömiä oliiveja (vihreitä ja mustia oliiveja)
- 1 tl chilihiutaleitta
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 1 sitruunan mehu
- 1 dl tuorepuristettua oliiviöljyä
- muutama oksa tuoretta persiljaa, timjamia ja minttua
- 1 tl vaahterasiirappia
- ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä
Valmistus:
- Valuta oliivit. Purista sitruunan mehu. Hienonna yrtit.
- Yhdistä kulhossa sitruunamehu, öljy, vaahterasiirappi, chilihiutaleet ja raastettu valkosipuli. Lisää seos ja yrtit oliivien joukkoon ja sekoita kaikki ainekset.
- Anna maustua peitettynä jääkaapissa vähintään 2–3 tuntia, mielellään yön yli.
Muista joulun tärkein lahja:
Anna aineeton lahja
Aineeton lahja edistää lasten oikeuksia ja tyttöjen koulutusta. Ilahduta läheistäsi aineettomalla joululahjalla, ja parannatte yhdessä maailman haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten elämää.
Tervetuloa lahjakauppaanLahjoita joulukeräykseen
Tee helposti hyvää ja lahjoita joulukeräykseemme verkossa. Voit osallistua itsellesi sopivalla summalla – jokainen lahjoitus on tärkeä. Lahjoita ja edistät lasten oikeuksien toteutumista.
Tee kertalahjoitusLahjoita yrityksenä
Päätä yrityksesi vuosi tekemällä vaikuttava lahjoitus hyvään tarkoitukseen. Joululahjoitus viestii yrityksesi arvoista ja rakentaa parempaa tulevaisuutta maailman lapsille.
Lue lisää