Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 23.1.2023
“Oikea tieto pelasti minut silpomiselta”
Egyptiläinen Marwa, 17, sai estettyä oman silpomisensa, kun sai Planilta tietoa toimenpiteen vaaroista. Nyt hän tekee kaikkensa, että haitallinen perinne loppuisi.
Kun egyptiläinen Marwa, 17, kuuli äidiltään ensimmäisen kerran silpomisesta, hän ei tiennyt lainkaan, mistä oli kyse. Hän tiesi vain, että toimenpide odottaisi häntä kuten muitakin tyttöjä hänen yhteisössään.
”Äitini kertoi sen olevan perinteinen lääketieteellinen leikkaus, joka kaikkien kylän tyttöjen täytyy käydä läpi.”
Pian tämän jälkeen Marwa osallistui Planin järjestämään tilaisuuteen. Siellä Marwa oppi muun muassa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja sai tietää, millaisia seurauksia sukuelinten silpomisella on tytöille. Marwa kertoi oppimastaan äidilleen, joka muutti mieltään ja lupasi, ettei Marwa joudu silvottavaksi.
”Silpomista ei pitäisi verrata lääkärin tekemään leikkaukseen, koska sillä ei ole mitään tekemistä lääketieteen kanssa. Sen sijaan silpomisen seurauksena tarvitaan usein lääkärin apua”, Marwa sanoo.
Lisää itseluottamusta tytöille
Marwa asuu Kairon esikaupunkialueella. Lähellä hänen kotiaan vilkkaan kadun varrella on yhteisökeskus, jonne nuoret ja heidän vanhempansa kokoontuvat Planin tilaisuuksiin. Vanhemmat saavat tietoa lasten oikeuksista ja siitä, miten voivat kasvattaa lapsiaan myönteisellä tavalla.
Yhdessä huoneessa ryhmä nuoria keskustelee sukupuolirooleista ja siitä, minkä ajatellaan olevan sopivaa naisille ja miehille. Toisessa huoneessa äidit istuvat juttelemassa lapsiavioliittojen vaaroista.
Marwa kertoo olleensa aiemmin hiljainen ja ujo, mutta osallistuminen Planin toimintaan on muuttanut häntä.
”Olen saanut paljon itseluottamusta ilmaista omia mielipiteitäni ja olen oppinut puhumaan ihmisille. Planin ansiosta uskallan keskustella mistä tahansa aiheesta. Olen puhunut myös ystävilleni silpomisen vaaroista ja siitä, miksi he eivät saisi suostua siihen”, Marwa sanoo.
Perinne on mahdollista muuttaa
YK:n väestörahasto UNFPA:n mukaan 92 prosenttia Egyptin 15–49-vuotiaista tytöistä ja naisista on kokenut sukuelinten silpomisen.
Uskonnolliset johtajat ovat tärkeitä vaikuttajia, joille Plan jakaa tietoa lisääntymisterveydestä ja silpomisen haitoista. Uskonnolliset johtajat voivat levittää tietoa yhteisöissään.
Marwan kotiseudulla tyttöjen silpominen on jo kääntynyt laskuun. Tilastoja on hankala saada, koska silpominen tehdään usein salaa. Planin työntekijät ovat kuitenkin arvioineet, että työn tulokset alkavat näkyä ja tyttöjen silpominen on vähentynyt alueella noin viidenneksen.
Marwa on päättäväinen kamppailussaan tyttöjen silpomista vastaan. Hän haluaa lisätä tietoa silpomisen vaaroista.
”Pidän koulutustilaisuuksia lapsille. Olen rohkaissut myös naapureitani ja ystäviäni tilaisuuksiin. Äitini tukee minua ja kohtelee minua ja veljeäni tasa-arvoisesti. Hän kysyy aina minulta, mitä olen oppinut, ja hän on osallistunut Planin tilaisuuksiin itsekin.”
Loppu silpomiselle. Nyt.
Joka vuosi jopa yli neljää miljoonaa tyttöä uhkaa sukuelinten silpominen. Silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Sen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.
Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Planin tyttösponssina sinä olet osa muutosta ja puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.
Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi alk. 10 € / kk >
Auta lopettamaan silpominen
Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi.
Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.
Tilaa uutiskirje
Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa silpomisen vastaisesta työstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.
Rohkeus sanoa ei – Annan taistelu sukuelinten silpomista vastaan
Tansanialainen Anna nousi vastarintaan, kun hänen sukuelimensä uhattiin silpoa. Nyt hän kannustaa muita tyttöjä vastustamaan silpomista.
Silpominen loppuu kylä kerrallaan Malissa
Yhteisöjen johtajat pitivät aluksi silpomisen vastaista työtä hyökkäyksenä perinteitä vastaan. Planin asiantuntija kertoo, miten asenteet muuttuvat.
Äidit suojelevat yhdessä tyttäriään silpomiselta
Vaikka sukuelinten silpomista pidettiin välttämättömänä toimenpiteenä, Hinda uskalsi ajatella toisin ja suojella nuorimman tyttärensä silpomiselta.