Loppu tyttöjen sukuelinten silpomiselle | Plan

Loppu tyttöjen sukuelinten silpomiselle

Sukuelinten silpominen uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Haluamme lopettaa haitallisen perinteen kaikkialta maailmasta. Kansainvälistä tyttöjen ympärileikkauksen vastaista päivää vietetään vuosittain 6. helmikuuta.

Silpominen loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia

Maailmassa arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Valtaosa heistä elää Afrikassa.

Silpominen – josta käytetään myös nimitystä ympärileikkaus – on haitallinen kulttuurinen perinne. Useissa yhteisöissä on ajateltu, että vain leikattu nainen on kunniallinen. Silpomisesta ei kuitenkaan ole mitään etua, haittaa sitäkin enemmän.

Silpominen tehdään tyypillisimmin 0–15-vuotiaille tytöille. Toimenpide on kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä ja ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan tyttö tai nainen voi kuolla silpomisen seurauksena.

 

Koronapandemia vaikuttaa tuhoisasti silpomistapausten määrään

Ennen koronapandemiaa tyttöjen silpominen oli vähentymässä – hitaasti mutta varmasti.  

Nyt koronakriisi romuttaa jo saavutettua edistystä tyttöjen asemassa. Arvioiden mukaan rajoitukset lisäävät silvottavaksi joutuvien tyttöjen määrää jopa kahdella miljoonalla kuluvan vuosikymmenen aikana.   

Tyttösponsoreiden tuella Plan työskentelee pitkäjänteisesti silpomisen lopettamiseksi. Lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tuemme yhteisöjä muuttamaan käytäntöjään.

AUTA LOPETTAMAAN SILPOMINEN.
TULE TYTTÖSPONSORIKSI >

 

Mitä Plan tekee?

Tyttösponsoreiden tuella

  •     lisäämme tietoa silpomisen vaikutuksista
  •     tuemme yhteisöjä muuttamaan toimintatapoja
  •     edistämme lainsäädäntöä, joka estää silpomisen
  •     tarjoamme tytöille vaikuttamismahdollisuuksia.

Silpomisen lopettaminen on mahdollista, kun työskentelemme yhdessä lasten ja nuorten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa.

Mitä sinä voit tehdä?

Liity tyttösponsoriksi

Tule mukaan sinnikkääseen työhön silpomisen lopettamiseksi. Pysyvä muutos on mahdollinen.

Jaa tietoa

Osallistu keskusteluun ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen sosiaalisessa mediassa. #loppusilpomiselle @plansuomi

 

Guineassa juhlitaan nyt naiseksi tuloa ilman sukuelinten silpomista

Silpomisperinne on merkinnyt Guineassa siirtymistä tytöstä naiseksi, ja se on ollut tärkeä aihe juhlaan. Plan juurruttaa yhteisöihin uutta tapaa: aikuistumisleiriä ja seremoniaa ilman silpomisen tuskia.

Plan International Guinea alkoi työskennellä vuonna 2007 haitallisen perinteen lopettamiseksi.

Plan työskentelee yhdessä uskonnollisten ja paikallisten johtajien kanssa, jotta nämä kieltäisivät silpomisen yhteisöissään. Samalla Plan on luonut yhteisöjen vaikuttajien ja tyttöjen kanssa uusia tapoja, jotka säilyttävät initiaatioseremonioiden myönteiset puolet mutta ilman sukuelinten silpomista.

Vaihtoehtoisessa seremoniassa teini-ikäiset tytöt viettävät usein muutaman päivän leirillä metsässä yhdessä vanhempien naisten kanssa ja juhlivat yhdessä.

“Olemme onnellisia, koska olemme säästyneet silpomiselta ja olemme oppineet monia tärkeitä taitoja, kuten miten huolehdimme omasta kehostamme ja kunnioitamme vanhempiamme”, leirille osallistuva 14-vuotias Fatoumata kertoo.

Monen leiriläisen perheenjäsenet kärsivät silpomisen aiheuttamista vaivoista.

“Äitini kannatti minun leikkaamistani, mutta olin itse sitä vastaan. Lopulta äiti ymmärsi minua, eikä meidän ole enää tarvinnut puhua asiasta.”

AUTA LOPETTAMAAN SILPOMINEN.
LIITY TYTTÖSPONSORIKSI JO TÄNÄÄN >

Koronapandemia lisää tyttöjen sukuelinten silpomista Somaliassa

Koulujen sulkeminen ja eristäytyminen koteihin altistaa somalialaiset tytöt sukuelinten silpomiselle. Koronapandemia uhkaa lisätä sukuelinten silpomista maailmanlaajuisesti myös tulevina vuosina.

Guineassa juhlitaan nyt naiseksi tuloa ilman sukuelinten silpomista

Silpomisperinne on merkinnyt Guineassa siirtymistä tytöstä naiseksi, ja se on ollut tärkeä aihe juhlaan. Plan juurruttaa yhteisöihin uutta tapaa: aikuistumisleiriä ja seremoniaa ilman silpomisen tuskia.

”Haluan suojella tyttöjä silpomiselta”

Sierra Leonessa asuva Sewanatu, 20, joutui kokemaan sukuelinten silpomisen 6-vuotiaana. Koulutus muutti hänen elämänsä ja nyt hän puhuu silpomisen vaaroista, jotta muut tytöt säästyisivät haitalliselta perinteeltä.
 

Zainab ei suostunut silvottavaksi

Naisten omat salaseurat ovat pitäneet yllä tyttöjen silpomisen perinnettä Sierra Leonessa. 17-vuotias Zainab haluaa saada perinteen loppumaan. Zainab kuuluu silpomisen vastaiseen kerhoon koulussaan ja jakaa tietoa silpomisen vaaroista.