Loppu tyttöjen sukuelinten silpomiselle | Plan

Loppu tyttöjen sukuelinten silpomiselle

Sukuelinten silpominen uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Haluamme lopettaa haitallisen perinteen kaikkialta maailmasta. Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään vuosittain 6. helmikuuta.

Silpominen loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia

Maailmassa arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukupuolielinten silpomisen. Valtaosa heistä elää Afrikassa.

Silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, jonka on ajateltu tekevän tytöistä kunniallisia. Silpomisesta ei kuitenkaan ole tytölle mitään etua, haittaa sitäkin enemmän.

Silpominen tehdään tyypillisimmin 0–15-vuotiaille tytöille. Toimenpide on kivulias ja aiheuttaa tytöille ja naisille vakavia terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä ja ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan silpominen voi johtaa kuolemaan.

 

Mitä Plan tekee?

  • Työskentelemme silpomisen lopettamiseksi yhdessä lasten ja nuorten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa.
  • Lisäämme tietoa silpomisen vaikutuksista, tuemme yhteisöjä muuttamaan toimintatapoja ja edistämme lainsäädäntöä, jota estää silpomisen.
  • Tarjoamme nuorille – erityisesti tytöille – tietoa ja vaikuttamismahdollisuuksia, jotta he voivat vaatia oikeuksiensa toteutumista ja turvallista, terveellistä kasvua.

 

Mitä sinä voit tehdä?

Liity tyttösponsoriksi

Tule mukaan sinnikkääseen työhön silpomisen lopettamiseksi. Pysyvä muutos on mahdollinen.

Tee kertalahjoitus

Auta tekemään tyttöjen silpomisesta historiaa lahjoittamalla. Jokainen lahjoitettu euro on tärkeä.

Jaa tietoa

Osallistu keskusteluun ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen sosiaalisessa mediassa.
 

 

Etiopiassa juhlitaan nyt silpomattomia tyttöjä

Plan International Suomi työskentelee Etiopiassa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan suomalaisten tukijoiden ja ulkoministeriön tuella.

Työmme tuloksena kaikki 84 yhteisöä, joissa työskentelimme vuoden 2017 aikana, ovat sitoutuneet lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpomisen. Jo 119 koulussa toimii Planin tukemia nuorten ryhmiä, jotka kertovat muille oppilaille silpomisen ja lapsiavioliittojen haitoista.

– Kun opin seurauksista, päätin, etten aio suostua silvottavaksi. Aloin selittää vanhemmilleni, miten silpominen vaikeuttaa synnytyksiä. Kysyin vanhemmiltani: haluatteko, että elän terveenä vai en? nuortenryhmä Uncut Girls’ Clubiin kuuluva Brianesh, 13, kertoo.

Brianeshin vanhemmat käsittivät, että ympärileikkaus oli taikauskoon pohjautuva haitallinen perinne eikä teko tyttären parhaaksi.

– Olen ylpeä siitä, että suojelin paitsi itseni myös pikkusiskoni silpomiselta, Brianesh sanoo.

Ennen kylissä juhlittiin silpomista. Nykyisin moni kylä – myös Brianeshin kotikylä – juhlii silpomattomia tyttöjä.

AUTA LOPETTAMAAN SILPOMINEN.
LIITY TYTTÖSPONSORIKSI JO TÄNÄÄN >>

Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet maailman tyttöjä >>