Artikkelit, 11.1.2023

Marie sanoi silpomiselle ei

Sierraleonelainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.

Sierraleonelainen Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta ja on nyt aktivisti, joka vastustaa tyttöjen silpomista.

”Kun kerroin äidilleni, etten halua silvottavaksi, hän onneksi tuki päätöstäni”, Marie sanoo.

Mariesta tuli aktivisti, kun hän liittyi silpomista vastustavaan ryhmään koulussaan. Silpomisen ohella hän puhuu aktiivisesti myös lapsiavioliitoista, teiniraskauksista sekä tyttöjen koulutuksen tärkeydestä.

Sierra Leonessa tytöt ovat olleet pitkään heikossa asemassa. Aiemmin vain pojat pääsivät kouluun, kun taas tyttöjen odotettiin pysyvän kotona auttamassa, kunnes he menisivät naimisiin. Niin kävi myös Marien äidille.

Naimisiinmenon ja ensimmäisen lapsensa myötä Marien äidistä tuli sowei, yhteisön vaikutusvaltainen jäsen. Nämä naiset suorittavat myös tyttöjen leikkaukset. Tyttärensä ansiosta Marien äiti on luopunut silpomisen harjoittamisesta.

”Vaikka vastustan todella paljon silpomista, ymmärrän myös, että se on ollut äidilleni toimeentulon lähde, jolla hän on maksanut koulunkäyntini ja ruokani. Opin silpomisen haitoista vasta koulussa.”, Marie sanoo.

Marie on puhunut silpomisesta oppimistaan asioista vanhempiensa kanssa ja kertoo heidän olevan ylpeitä hänen aktivismistaan. Vanhemmat myös kuuntelevat, mitä Mariella on sanottavana. Hänen mielestään tyttöjen oman äänen kuunteleminen on tärkeää.

“Kaikkien vanhempien pitäisi olla ylpeitä, että heidän tyttärensä puuttuvat haitallisiin perinteisiin. Ennen tytöt eivät saaneet osallistua keskusteluun, mutta nyt asiat ovat muuttumassa”, Marie toteaa.

”Aiemmin ihmiset isoista kaupungeista tulivat kertomaan kyläämme näistä aiheista, mutta nyt me puhumme asioista itse. Työmme tuloksena yksikään ystäväni tai ikäiseni tyttö ei ole enää joutunut yhteisössämme silpomisen uhriksi. Tuntuu hienolta, että tiedän muuttavani maailmaa”, Marie iloitsee.

Loppu silpomiselle. Nyt.  

Joka vuosi yli 3 miljoonaa tyttöä joutuu kokemaan sukuelinten silpomisen. Silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Sen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Planin tyttösponssina sinä olet osa muutosta ja puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi alk. 10 € / kk >

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa silpomisen vastaisesta työstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Kaksi univormuun pukeutunutta koulutyttöä keskustelee koulun pihalla.
Artikkelit, 8.1.2025

Rohkeus sanoa ei – Annan taistelu sukuelinten silpomista vastaan

Tansanialainen Anna nousi vastarintaan, kun hänen sukuelimensä uhattiin silpoa. Nyt hän kannustaa muita tyttöjä vastustamaan silpomista.
Plan International Malin silpomisen vastaisen työn johtaja Penouhan Denou
Artikkelit, 7.1.2025

Silpominen loppuu kylä kerrallaan Malissa

Yhteisöjen johtajat pitivät aluksi silpomisen vastaista työtä hyökkäyksenä perinteitä vastaan. Planin asiantuntija kertoo, miten asenteet muuttuvat.
Somalialaisäiti nojaa puuta vasten pakolaisleirillä.
Artikkelit, 6.1.2025

Äidit suojelevat yhdessä tyttäriään silpomiselta

Vaikka sukuelinten silpomista pidettiin välttämättömänä toimenpiteenä, Hinda uskalsi ajatella toisin ja suojella nuorimman tyttärensä silpomiselta.