Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Kategoriat Pääkirjoitus
Nolla oppituntia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta – tämän on muututtava
Miksen ole samanlainen kuin muut? Voinko hyväksyä itseni, ja hyväksyvätkö muut minut omana itsenäni?
Custodio ja Aaro kasvoivat homoseksuaaleiksi nuoriksi miehiksi samaan aikaan eri puolilla maailmaa, Custodio Mosambikissa ja Aaro Suomessa. Vaikka heidän elinpiirinsä poikkesivat monin tavoin, he joutuivat käymään läpi samanlaisia sisäisiä kamppailuja.
Molempien erillisyyden ja ulkopuolisuuden kokemukseen vaikutti paljon se, ettei kumpikaan saanut koulussa lainkaan seksuaalikasvatusta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Kun Custodio ja Aaro löysivät kaipaamaansa tietoa ja yhteisön tukea, molemmista tuli rohkeita sateenkaariaktivisteja. Nyt he haluavat toimia esikuvina myös muille. Voit lukea heidän tarinansa tästä lehdestä, jossa käsittelemme Pride-kuukauden kunniaksi monipuolisesti sateenkaariteemoja.
Avoin, salliva ja utelias seksuaalikasvatus varhaislapsuudesta lähtien on avainasemassa siinä, että jokainen lapsi saa kasvaa omaksi itsekseen. On korvaamattoman tärkeää saada tuntea, ettei ole yksin ja vääränlainen. Saada tuntea olevansa hyväksytty ja rakastettu sukupuolesta tai seksuaalisuudesta riippumatta.
Plan tekee ympäri maailmaa työtä, jotta kaikilla olisi tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvistä kysymyksistä sekä pääsy seksuaaliterveyspalveluihin. Tähän kuuluu myös avoin puhe seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta.
Valitettavasti tämä työ on monessa maassa ja yhteisössä rajoitettua, jopa mahdotonta. Maailmassa on tällä hetkellä 42 maata, joissa erilaisiin sateenkaarivähemmistöihin kuuluvien ihmisten ilmaisunvapautta on rajoitettu lailla. Sateenkaarilapset ja -nuoret kokevat paljon väkivaltaa ja hyväksikäyttöä kouluissaan, yhteisöissään ja perheissään.
Tätä me haluamme muuttaa niin vaikuttamistyöllä kuin normeja muuttavalla ohjelmatyöllämme.
Kohtaamistaan haasteista huolimatta sateenkaarilapset ja -nuoret osoittavat joka päivä voimaa, sinnikkyyttä ja kykyä muuttaa yhteisöjään ja maailmaa. Plan on ylpeä voidessaan olla näiden lasten ja nuorten tukena.
Kategoriat Pitkät jutut
Plan-lehti 2/2024
”Luulin homouttani kiroukseksi, jonka yritin häätää rukoilemalla”
Ennen kuin mosambikilaisesta Custodiosta tuli sateenkaarioikeuksien puolustaja, hänen piti voittaa omat pelkonsa ja perheensä ennakkoluulot. Nyt Custodio purkaa yhdessä Planin kanssa syrjiviä asenteita.
Kategoriat Puheenvuorot
Plan-lehti 2/2024
Me sateenkaarinuoret tarvitsemme esikuvia ja laadukasta seksuaalikasvatusta
Teinivuoteni näyttäisivät hyvin erilaiselta, jos minua olisi opetettu seksuaalisuuden monimuotoisuudesta tai jos olisin saanut jo varhain sateenkaariesikuvia. Tietämättömyys ja ulkopuolisuus veivät minulta monia tavallisia nuoruuden kokemuksia, Aaro Sevón kirjoittaa.
Kategoriat Kuvareportaasit
Plan-lehti 2/2024
Lapsimorsian ja teiniäiti Useaking haluaa pelastaa tyttärensä omalta kohtaloltaan
Bangladeshilainen Useaking avioitui 15-vuotiaana ja menetti päätösvallan omasta tulevaisuudestaan. Hän kamppailee Planin vapaaehtoisena saadakseen tyttärelleen – ja kaikille tytöille – hyvän koulutuksen.
Kategoriat Kolumni
Plan-lehti 2/2024
Hyperemeesi ja sektiosynnytys näyttivät minulle naisverkostojen voiman
Sektiosynnyttäjät ja hyperemeesiraskaudesta kärsivät naiset joutuvat usein tukeutumaan vain toisiinsa, koska patriarkaalinen yhteiskunta ei tarjoa apua. Sydämessäni on erityinen paikka niille naisille, jotka auttavat toisia naisia, Irene Naakka kirjoittaa.
Kategoriat Kuvareportaasit
Plan-lehti 2/2024
Suomi tutuksi hämähäkin ja kotkan avulla
Linnut, ötökät, villiyrtit ja metsä auttavat kiinnittymään uuteen kotimaahan. Suomeen muuttaneet opiskelijat tutustuivat Suomen luontoon Planin linturetkellä.
Kategoriat Lyhyet jutut
Plan-lehti 2/2024
Normikeholla ei ole kuukautisia – kuukautishäpeä rehottaa edelleen Suomessa
Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisten vuoksi, osoittaa Plan International Suomen kyselytutkimus. Etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista. Kolmannekselle vastaajista on sanottu, että kuukautiset tulisi pitää salassa.
Kategoriat Vapaaehtoiset ja aktivistit
Plan-lehti 2/2024
”Kuppi menee nurin” – nuoret osoittivat mieltään kuukautissyrjintää vastaan
Planin nuoret aktivistit vaativat avointa puhetta kuukautisista historian ensimmäisellä Menkkamarssilla.
Kategoriat Kummien ja lahjoittajien tarinat
Plan-lehti 2/2024
”On liikuttavaa ja ihanaa saada kuvia kummilapsesta”
Somevaikuttaja Tinna Pehkosen kummilapsi on kotoisin Ugandasta, jossa myös Tinnan omalla lapsella on juuria. Kummius on äidille ja lapselle tapa auttaa muita sekä saada iloa arkeen.
Kategoriat Kummien ja lahjoittajien tarinat
Plan-lehti 2/2024
Tansanialaisen kummipojan tapaaminen teki kummiudesta entistä merkityksellisempää
Valokuvat pilkkimisestä ja tuliaisheijastimet kiinnostivat Elina Liehun Plan-kummilasta Bahati-Georgea. Tapaaminen Tansaniassa kruunasi kymmenvuotisen kummisuhteen.