Tyttöjen sukuelinten silpominen

Loppu silpomiselle

Sukuelinten silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Perinteen lopettaminen on kuitenkin mahdollista. Tyttösponssina tuet työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Sinisellä taustalla on halkileikattu veriappelsiini, jonka sisus on tikattu yhteen.

LOPPU tyttöjen sukuelinten silpomiselle

Yli 3 miljoonaa tyttöä kokee silpomisen joka vuosi. Yksikin on liikaa. Haluamme lopettaa haitallisen perinteen kaikkialta maailmasta. Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta.

Silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, joka loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia. Useissa yhteisöissä ajatellaan, että vain silvottu tyttö on kunniallinen. Toimenpiteestä ei kuitenkaan ole tytöille mitään etua – haittaa sitäkin enemmän.

Silpominen tehdään tyypillisesti 0–15-vuotiaille tytöille. Toimenpide on kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi kuolla silpomisen seurauksena.

Silpomisen lopettaminen on mahdollista, kun työskentelemme yhdessä tyttöjen, perheiden, koulujen ja viranomaisten kanssa. Tyttösponssina tuet kuukausilahjoituksella silpomisen vastaista työtämme.

NÄIN SINUN TUKESI VAIKUTTAA

Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella Plan työskentelee pitkäjänteisesti silpomisen lopettamiseksi. Sinun tuellasi me:

 • lisäämme tietoa silpomisen haitoista
 • tuemme yhteisöjä toimintatapojen ja asenteiden muutoksessa
 • parannamme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia yhteisöissään
 • edistämme lainsäädäntöä, joka estää silpomisen.
Sierraleonelainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.

SILPOMINEN UHKAA TYTTÖJEN ELÄMÄÄ JA TERVEYTTä

Tyttöjen sukuelinten silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Toimenpiteessä tyttöjen ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai täysin tai niitä vaurioitetaan muuten.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on sukupuolittunutta väkivaltaa pahimmillaan. Silpominen on äärimmäinen epätasa-arvon ilmentymä, joka loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia.

Arvioiden mukaan 200 miljoonaa nyt elossa olevaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Valtaosa heistä elää Afrikassa ja Lähi-idässä.

Silpominen tehdään tyypillisesti 0–15-vuotiaille tytöille. Koska silpominen suoritetaan usein ilman lupaa ja vastoin tytön tahtoa, on se väkivaltaa ja rikkoo tytön oikeutta määrätä itse omasta kehostaan.

Silpomisesta ei ole mitään terveyshyötyä tytöille. Toimenpide on hyvin kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä sekä ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi kuolla silpomisen seurauksena. 

Tyttöjen sukuelinten silpomisen juuret ovat epätasa-arvoisissa rakenteissa, haitallisissa uskomuksissa ja vahingollisissa asenteissa.

Silpominen on sukupuolittunutta väkivaltaa. Sukupuolittunutta väkivaltaa ilmenee kaikkialla, mutta sen riski on korkeampi yhteisöissä, joissa sukupuolikäsitykset ovat hyvin perinteisiä. Tällöin väkivalta on usein tapa kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta.

Miksi tyttöjen silpomista tapahtuu? 

 • Se liitetään perheiden, sukujen ja tyttöjen kunniaan. 
 • Sen ajatellaan olevan tyttöjen aikuistumisrituaali. 
 • Sen koetaan lisäävän tytön siveellisyyttä. Siveellisenä pidetty tyttö taas on helpompi naittaa ja tämän ajatellaan tuovan perheelle kunniaa. 
 • Silpomisen kieltäviä lakeja on vielä liian vähän, ja niitä valvotaan puutteellisesti. 
 • Se pohjaa tarpeeseen kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta. 

Plan International työskentelee tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi ympäri maailmaa. Tyttösponssit ovat suomalaisia kuukausilahjoittajia, jotka tukevat pitkäjänteistä työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Haitallinen perinne saadaan loppumaan lisäämällä tietoa silpomisen haitoista sekä edistämällä tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumista. Useissa yhteisöissä on ajateltu, että vain silvottu tyttö on kunniallinen. Silpomisesta ei kuitenkaan ole tytöille mitään etua, haittaa sitäkin enemmän.

Esimerkiksi Guineassa silpomisperinne on merkinnyt siirtymistä tytöstä naiseksi, ja se on ollut tärkeä aihe juhlaan. Yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa olemme kehittäneet uusia perinteitä ilman silpomista.

Plan International Suomi tekee silpomisenvastaista työtä Etiopiassa tyttösponssien ja ulkoministeriön tuella. Työmme tuloksena kaikki 84 yhteisöä, joissa työskentelemme, ovat sitoutuneet lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpomisen. Jo 119 koulussa toimii Planin tukemia nuorten ryhmiä, jotka kertovat muille oppilaille silpomisen haitoista.

Ennen koronapandemiaa tyttöjen silpominen oli vähentymässä hitaasti, mutta varmasti. Koronakriisi kuitenkin uhkaa jo saavutettua edistystä tyttöjen asemassa. Vuonna 2020 arvioitiin, että rajoitukset lisäävät silvottavaksi joutuvien tyttöjen määrää jopa kahdella miljoonalla kuluvan vuosikymmenen aikana.

Siksi yhteisiä toimia silpomisen lopettamiseksi tarvitaan nyt.

Silpomisen lopettaminen on mahdollista, kun toimimme yhdessä. Tyttösponssien eli kuukausilahjoittajiemme tuella lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja edistämme tyttöjen oikeuksien toteutumista. Kuukausilahjoittajien tuki mahdollistaa pitkäjänteisen työn silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssina sinä esimerkiksi

 • autat lisäämään tietoa silpomisen terveyshaitoista ja tyttöjen oikeuksista yhteisöissä
 • tuet yhteisöjä asenteiden ja toimintatapojen muutoksessa
 • autat edistämään lainsäädäntöä, joka estää silpomisen
 • parannat tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia yhteisöissään
 • tuet työskentelyämme yhdessä lasten ja nuorten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa.

Tule mukaan ja tue tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Auta lopettamaan silpominen tulemalla tyttösponssiksi.

Sierraleonelainen tyttö seisoo kotikylänsä edessä ja katsoo kameraan, hän on ristinyt kädet eteensä.

On tärkeää lisätä tietoa silpomisen haitoista, koska tytöt menettävät silpomisessa tulevaisuutensa.

Zainab, 17, silpomisen vastainen aktivisti

Tyttösponssina tuet työtämme silpomisen lopettamiseksi

Tule tyttösponssiksi

Tue silpomisen vastaista työtämme ja tyttöjen oikeuksien toteutumista kuukausilahjoittajana, alk. 10 €/kk.
Liity nyt

Tee kertalahjoitus

Lahjoita valitsemasi summa silpomisen vastaiseen työhömme. Jokaisella lahjoituksella on merkitystä.
Lahjoita

Lahjoita tekstiviestillä

Tee tekstiviestilahjoitus ja tue tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Lähetä viesti TUE numeroon 16155 (viestin hinta 20 €).
Egyptiläinen nuori nainen katsoo hymyillen kameraan.
Artikkelit, 23.1.2023

“Oikea tieto pelasti minut silpomiselta”

Egyptiläinen Marwa, 17, sai estettyä oman silpomisensa. Nyt hän tekee kaikkensa, että haitallinen perinne loppuisi.
Sierraleonelainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.
Artikkelit, 11.1.2023

Marie sanoi silpomiselle ei

Sierraleonelainen Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta ja on nyt aktivisti, joka vastustaa tyttöjen silpomista.
Burkinafasolainen nainen seisoo ulkoilmassa ja on kääntänyt päänsä katsoakseen kameraan.
Artikkelit, 6.2.2022

“Sain terveyteni takaisin”

Burkinafasolainen Awa kärsi jatkuvista kivuista, kunnes pääsi Planin tuella sukuelinten silpomisen korjausleikkaukseen.

#LOPPUSILPOMISELLE JAA TIETOA SOMESSA

Osallistu keskusteluun ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen sosiaalisessa mediassa hashtageilla #LoppuSilpomiselle ja #TyttöjenPuolella. Kiitos, että puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään.

Sinisellä taustalla on halkileikattu appelsiini, jonka sisus on tikattu yhteen.