Tyttöjen sukuelinten silpominen

Loppu silpomiselle

Silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Silpomisen lopettaminen on kuitenkin mahdollista. Tyttösponssina sinä voit auttaa.

Sierraleonelainen tyttö poseeraan kameralle sinisen seinän edessä kädet puuskassa ja tasa-arvomerkki poskessaan.

LOPPU TYTTÖJEN SUKUELINTEN SILPOMISELLE. NYT.

Arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut sukuelinten silpomisen. Yksikin on liikaa.

Silpominen loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia ja uhkaa heidän terveyttään. Silpominen on väkivaltaa, joka voi pahimmillaan johtaa jopa tytön kuolemaan. Toimenpiteestä ei ole tytöille mitään hyötyä – haittaa sitäkin enemmän.

Meidän tavoitteemme on laittaa loppu silpomiselle, nyt ja kaikkialla maailmassa. Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi tästä.

Silpominen = väkivaltaa JA IHMISOIKEUSLOUKKAUS

Tyttöjen sukuelinten silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne. Toimenpiteessä tyttöjen ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai täysin tai niitä vaurioitetaan muuten. 

Arvioiden mukaan 200 miljoonaa nyt elossa olevaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Valtaosa heistä elää Afrikassa ja Lähi-idässä.

Silpominen tehdään tyypillisesti 0–15-vuotiaille tytöille. Koska silpominen suoritetaan usein ilman lupaa ja vastoin tytön tahtoa, on se väkivaltaa ja loukkaus tytön ihmisoikeuksia kohtaan.

Silpomisesta ei ole mitään terveyshyötyä tytöille. Toimenpide on hyvin kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä sekä ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi kuolla silpomisen seurauksena. 

Tyttöjen sukuelinten silpomisen juuret ovat epätasa-arvoisissa rakenteissa, haitallisissa uskomuksissa ja vahingollisissa asenteissa.

Silpominen on sukupuolittunutta väkivaltaa. Sukupuolittunutta väkivaltaa ilmenee kaikkialla, mutta sen riski on korkeampi yhteisöissä, joissa sukupuolikäsitykset ovat hyvin perinteisiä. Tällöin väkivalta on usein tapa kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta.

Miksi tyttöjen silpomista tapahtuu? 

  • Se liitetään perheiden, sukujen ja tyttöjen kunniaan. 
  • Sen ajatellaan olevan tyttöjen aikuistumisrituaali. 
  • Sen koetaan lisäävän tytön siveellisyyttä. Siveellisenä pidetty tyttö taas on helpompi naittaa ja tämän ajatellaan tuovan perheelle kunniaa. 
  • Silpomisen kieltäviä lakeja on vielä liian vähän, ja niitä valvotaan puutteellisesti. 
  • Se pohjaa tarpeeseen kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta. 

Katso vastauksemme silpomiseen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Useissa yhteisöissä on ajateltu, että vain silvottu nainen on kunniallinen. Silpomisesta ei kuitenkaan ole tytöille ja naisille mitään etua, haittaa sitäkin enemmän.

Esimerkiksi Guineassa silpomisperinne on merkinnyt siirtymistä tytöstä naiseksi, ja se on ollut tärkeä aihe juhlaan. Yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa olemme kehittäneet uusia perinteitä ilman silpomista.

Ennen koronapandemiaa tyttöjen silpominen oli vähentymässä – hitaasti mutta varmasti. Koronakriisi kuitenkin uhkaa jo saavutettua edistystä tyttöjen asemassa. Vuonna 2020 arvioitiin, että rajoitukset lisäävät silvottavaksi joutuvien tyttöjen määrää jopa kahdella miljoonalla kuluvan vuosikymmenen aikana.

Sinä voit auttaa lopettamaan silpomisen. Tyttösponssien tuella teemme pitkäjänteistä työtä tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi.

Yhdessä lahjoittajiemme kanssa

  • lisäämme tietoa silpomisen vaikutuksista
  • tuemme yhteisöjä muuttamaan toimintatapoja
  • edistämme lainsäädäntöä, joka estää silpomisen
  • tarjoamme tytöille vaikuttamismahdollisuuksia.

Silpomisen lopettaminen on mahdollista, kun työskentelemme yhdessä lasten ja nuorten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa.

tule TYTTÖSPONSSIksi

AUTA LOPETTAMAAN SILPOMINEN

Tyttösponssina tuet työtämme silpomisen lopettamiseksi. Joka kuukausi lahjoituksesi auttaa lisäämään tietoa silpomisen vaikutuksista, muuttamaan haitallisia asenteita ja edistämään tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia yhteisöissään.

LEVITÄ SILPOMISEN VASTAISTA VIESTIÄ SOMESSA

Ota seurantaan @plansuomi ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa hashtageilla #LoppuSilpomiselle ja #TyttöjenPuolella. Tule mukaan myös silpomisen vastaisen päivän Instagram Live -lähestykseen 4.2.

Joukko intialaisia tyttöjä on nostanut kätensä ilmaan. Yhdellä tytöistä on megafoni kädessään.
Tyttö seisoo selkä kameraan päin ja pitelee lasta sylissään olkapäätään vasten.

Minulla on 2-vuotias tytär, enkä aio sallia hänen silpomistaan. Sitä ei tule tapahtumaan missään tapauksessa.

Isatu, 15 (Nimi muutettu)

Burkinafasolainen nainen seisoo ulkoilmassa ja on kääntänyt päänsä katsoakseen kameraan.
Artikkelit, 11.1.2022

“Sain terveyteni takaisin”

Burkinafasolainen Awa kärsi jatkuvista kivuista, kunnes pääsi Planin tuella sukuelinten silpomisen korjausleikkaukseen.
Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään
Artikkelit, 6.9.2021

“En tiennyt, että minut oli silvottu”

Kun Sudan kriminalisoi tyttöjen sukuelinten silpomisen viime vuonna, nuoret ryhtyivät kertomaan yhteisöilleen silpomisen vaaroista. 20-vuotias Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään.
Marie ja Mammy. Mammy Simity teki työkseen tyttöjen ympärileikkauksia kotiyhteisössään Sierra Leonessa. Hän luopui ammatistaan, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta.
Artikkelit, 6.2.2021

”Olen ylpeä tytöstäni, joka ei suostunut silvottavaksi”

Mammy Simity lopetti tyttöjen sukuelinten silpomisen, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi silpomisesta.