Tyttöjen sukuelinten silpominen

Loppu silpomiselle

Sukuelinten silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Perinteen lopettaminen on kuitenkin mahdollista. Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana tuet työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Nuori nainen poseeraa määrätietoisesti kameralle pakolaisleirillä Somaliassa.

Loppu tyttöjen sukuelinten silpomiselle

Joka vuosi jopa yli neljää miljoonaa tyttöä uhkaa sukuelinten silpominen. Yksikin on liikaa. Haluamme lopettaa haitallisen perinteen kaikkialta maailmasta. Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta.

Silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, joka loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia. Useissa yhteisöissä ajatellaan, että vain silvottu tyttö on kunniallinen. Toimenpiteestä ei kuitenkaan ole tytöille mitään etua – haittaa sitäkin enemmän.

Silpominen tehdään tyypillisesti 0–15-vuotiaille tytöille. Toimenpide on kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi kuolla silpomisen seurauksena.

Silpomisen lopettaminen on mahdollista, kun työskentelemme yhdessä tyttöjen, perheiden, koulujen ja viranomaisten kanssa. Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana tuet silpomisen vastaista työtämme.

Sierraleonelainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.

Näin sinun tukesi vaikuttaa

Silpomisen kokeneiden tyttöjen osuus on vähentynyt kolmen viime vuosikymmenen aikana, mutta työtä tarvitaan vielä. Yhdessä voimme lopettaa sukuelinten silpomisen.

Kuukausilahjoittajien tuella Plan työskentelee pitkäjänteisesti silpomisen lopettamiseksi. Sinun tuellasi me:

  • lisäämme tietoa silpomisen haitoista
  • tuemme yhteisöjä toimintatapojen ja asenteiden muutoksessa
  • parannamme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia yhteisöissään
  • edistämme lainsäädäntöä, joka estää silpomisen.
Silpomisen kokeneiden tyttöjen osuus on vähentynyt kolmen viime vuosikymmenen aikana. Niissä 31 maassa, joista on saatavilla kansallisesti edustavia tietoja, noin yksi kolmesta 15–19-vuotiaasta tytöstä on silvottu vuoden 2021 tietojen mukaan. 1990-luvulla vastaava luku oli yksi kahdesta. Tilanne ei kuitenkaan ole parantunut kaikissa maissa, ja silpomisen on vähentynyt epätasaisesti. Työtä tarvitaan vielä.

Silpominen uhkaa tyttöjen elämää ja terveyttä

Tyttöjen sukuelinten silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Toimenpiteessä tyttöjen ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai täysin tai niitä vaurioitetaan muuten.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on sukupuolittunutta väkivaltaa pahimmillaan. Silpominen on äärimmäinen epätasa-arvon ilmentymä, joka loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia.

Arvioiden mukaan 200 miljoonaa nyt elossa olevaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Valtaosa heistä elää Afrikassa ja Lähi-idässä.

Silpominen tehdään tyypillisesti 0–15-vuotiaille tytöille. Koska silpominen suoritetaan usein ilman lupaa ja vastoin tytön tahtoa, on se väkivaltaa ja rikkoo tytön oikeutta määrätä itse omasta kehostaan.

Silpomisesta ei ole mitään terveyshyötyä tytöille. Toimenpide on hyvin kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä sekä ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi kuolla silpomisen seurauksena. 

Tyttöjen sukuelinten silpomisen juuret ovat epätasa-arvoisissa rakenteissa, haitallisissa uskomuksissa ja vahingollisissa asenteissa.

Silpominen on sukupuolittunutta väkivaltaa. Sukupuolittunutta väkivaltaa ilmenee kaikkialla, mutta sen riski on korkeampi yhteisöissä, joissa sukupuolikäsitykset ovat hyvin perinteisiä. Tällöin väkivalta on usein tapa kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta.

Miksi tyttöjen silpomista tapahtuu? 

  • Se liitetään perheiden, sukujen ja tyttöjen kunniaan. 
  • Sen ajatellaan olevan tyttöjen aikuistumisrituaali. 
  • Sen koetaan lisäävän tytön siveellisyyttä. Siveellisenä pidetty tyttö taas on helpompi naittaa ja tämän ajatellaan tuovan perheelle kunniaa. 
  • Silpomisen kieltäviä lakeja on vielä liian vähän, ja niitä valvotaan puutteellisesti. 
  • Se pohjaa tarpeeseen kontrolloida tyttöjen ja naisten seksuaalisuutta. 

Plan International työskentelee tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi ympäri maailmaa. Tyttösponssi-tukijat ovat suomalaisia kuukausilahjoittajia, jotka tukevat pitkäjänteistä työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Plan International Suomi tekee silpomisen vastaista työtä Etiopiassa osana muuta seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia edistävää työtään. Työskentelemme Etiopiassa lahjoittajiemme ja Suomen ulkoministeriön tuella.

Haitallinen perinne saadaan loppumaan lisäämällä tietoa silpomisen haitoista sekä edistämällä tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumista. Useissa yhteisöissä on ajateltu, että vain silvottu tyttö on kunniallinen. Silpomisesta ei kuitenkaan ole tytöille mitään etua, haittaa sitäkin enemmän.

Silpomisen lopettaminen on mahdollista, kun työskentelemme yhdessä tyttöjen, vanhempien ja isovanhempien, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa.

Silpomisen lopettaminen on mahdollista, kun toimimme yhdessä. Tyttösponssi-kuukausilahjoittajiemme tuella lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja edistämme tyttöjen oikeuksien toteutumista. Kuukausilahjoittajien tuki mahdollistaa pitkäjänteisen työn silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana sinä esimerkiksi

  • autat lisäämään tietoa silpomisen terveyshaitoista ja tyttöjen oikeuksista yhteisöissä
  • tuet yhteisöjä asenteiden ja toimintatapojen muutoksessa
  • autat edistämään lainsäädäntöä, joka estää silpomisen
  • parannat tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia yhteisöissään
  • tuet työskentelyämme yhdessä lasten ja nuorten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa.

Tule mukaan ja tue tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään.

#Loppusilpomiselle jaa tietoa somessa

Osallistu keskusteluun ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen sosiaalisessa mediassa hashtageilla #LoppuSilpomiselle ja #TyttöjenPuolella. Kiitos, että puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään.

Loppu silpomiselle nyt.
Somalialainen äiti Rahma, joka vastustaa tyttöjen sukuelinten silpomista, katsoo kuvassa hymyillen kameraan.

Meidän on puhuttava yhteisellä äänellä. Sukuelinten silpomisen lopettaminen ei onnistu lyhyessä ajassa, vaan vaatii pitkäjänteisyyttä.

Rahma, silpomisen vastainen aktivisti

Työskentelemme silpomisen lopettamiseksi yhdessä paikallisten aktivistien kanssa

Etiopialaisia nuoria kuuntelee ringissä vanhemman henkilön puhetta.
Blogit, 5.2.2024

Loppu silpomiselle: irti haitallisista käytännöistä

Jotta vahingolliset käytännöt muuttuisivat, riittävän monen ihmisen on uskottava, että monet muutkin ovat muutoksessa mukana, kirjoittaa Plan International Etiopian seksuaali- ja lisääntymisterveyden -ja oikeuksien asiantuntija Philipos Petros blogikirjoituksessaan.
Tyttöjen sukuelinten silpomista vastustava äiti pitelee lastaan sylissään.
Artikkelit, 24.1.2024

Pakolaisäidit suojelevat tyttäriään silpomiselta

Tyttöjen äidit Saafi, Cawo ja Rahma puhuvat silpomisen lopettamisen puolesta pakolaisleirillä Somalimaassa.
Tyttö seisoo poispäin kamerasta pakolaisleirin rakennusten keskellä Somaliassa.
Artikkelit, 24.1.2024

”Silpominen on muisto, joka ei häviä”

Sukuelinten silpomisen kokeneet somalialaistytöt jakavat tietoa perinteen haitallisista vaikutuksista ja tekevät kaikkensa silpomisen lopettamiseksi.