Artikkelit, 24.1.2024

Pakolaisäidit suojelevat tyttäriään silpomiselta

Nainen seisoo kankaista ja puusta rakennetun kotinsa edessä kädet puuskassa ja itsevarmasti hymyillen pakolaisleirillä Somaliassa.

Tyttöjen äidit Saafi, Cawo ja Rahma puhuvat silpomisen lopettamisen puolesta pakolaisleirillä Somalimaassa. Naiset muuttavat yhteisöjensä asenteita omien kokemustensa pohjalta.

Kymmenen lapsen äiti Saafi, 48, on Somalimaassa sijaitsevan pakolaisleirin voimanainen. Hän toimii yhteisössään aktiivisena silpomisen vastustajana.

Saafin lapsista neljä on tyttöjä, joista kahden vanhimman sukuelimet on silvottu. Kun Saafi sai lisää tietoa silpomisen terveyshaitoista, kuten kivusta, verenvuodosta, pysyvästä vammautumisesta ja jopa kuolemasta, hän päätti säästää kaksi nuorinta tytärtään toimenpiteeltä.

”He ovat kahdeksan- ja kuusivuotiaat, enkä koskaan anna silpoa heitä. Ymmärrän, että toimenpiteellä ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa ja että siitä voi aiheutua vakavia komplikaatioita.”

Saafi kertoo, että leirin yhteisö on tällä hetkellä jakautunut kahtia: osa pitää tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista haitallisena käytäntönä, osa taas pitää silpomista tyttöjen kannalta hyödyllisenä perinteenä.

”Noin 70 prosenttia harjoittaa edelleen tyttöjen sukuelinten silpomista yhteisössämme. Meidän on yhä jaettava tietoa siitä, miten haitallinen käytäntö on. Nuorten tyttöjen täytyy antaa itse toimia puolestapuhujina sen lopettamiseksi”, Saafi sanoo.

”Haluan jakaa yhteisöille viestiä silpomisen lopettamisen puolesta. Lasten kehoissa ei ole yhtään ylimääräistä tai kiellettyä osaa. Silpominen aiheuttaa vain vahinkoa.”

Uusi sukupolvi voi saada aikaan pysyvän muutoksen

Plan International työskentelee yhdessä Somalimaan tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisen verkoston (NAFIS) kanssa. Tavoitteena on lisätä yhteisöjen ymmärrystä silpomisesta ja sen haitallisista seurauksista. Plan pitää verkoston kanssa koulutuksia, joissa keskitytään lastensuojeluun ja etenkin tyttöihin kohdistuviin riskeihin. Näitä ovat silpomisen lisäksi muun muassa varhaiset avioliitot ja teiniraskaudet.

Monet silpomista kannattavista pakolaisleirin naisista ovat iäkkäitä. He uskovat, että tyttöjen sukuelimet ovat syntisiä ja että ne pitää siksi poistaa. Heidän mielestään silpominen on uskonnollinen vaatimus ja edellytys tytön avioliitolle.

Saafi käy usein puhumassa leirin vanhemmille naisille ja pyytää heitä lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpomisen ja sen puolustamisen.

”He sanovat lopettavansa mutta usein silti jatkavat perinnettä. Uusi sukupolvi on se, joka voi muuttaa asiat oikeasti. Ihmisten täytyy saada niin paljon tietoa, että he ymmärtävät silpomisen olevan väärin.”

Nuori nainen poseeraa määrätietoisesti kameralle pakolaisleirillä Somaliassa.
”Silpominen on vahingoittanut minua pahasti. En halua, että tyttäreni vahingoittuu henkisesti ja fyysisesti. Hänen tai kenenkään tytön ei pitäisi joutua kokemaan tällaista”, Cawo sanoo.

Onnen sijasta surua ja kipua

23-vuotias Cawo kantaa hymyillen yksivuotiasta tytärtään Miskoa. Hän vakavoituu, kun istahtaa pakolaisleirillä sijaitsevan vaatimattoman majansa eteen kertomaan tarinaansa.

Cawo kuuluu nuorten naisten sukupolveen, joka haluaa, että silpominen lopetetaan. Hän on itse kokenut perinteen tuhoisat vaikutukset elämässään. Hänelle tehtiin lapsena yksi sukuelinten silpomisen äärimmäisistä muodoista, jossa kaikki hänen ulkoiset sukupuolielimensä poistettiin ja emättimen aukko ommeltiin kiinni.

”Haitat ovat edelleen haasteena ja ne seuraavat minua. Olin 10-vuotias, kun minut silvottiin. Olin järkyttynyt, kun näin silpojan pienten veitsien kanssa. En koskaan parantunut. Kipu jatkui, kun kuukautiseni alkoivat, ja olen saanut monia tulehduksia. Silpominen on edelleen haava sisälläni”, Cawo kertoo.

Cawo meni naimisiin 19-vuotiaana. Hääyönä hänen emättimensä aukko jouduttiin leikkaamaan auki.

”Minut oli sinetöity, ja sinetti avattiin. Minun piti tuntea itseni onnelliseksi, mutta tunsin pelkästään surua sydämessäni ja kipua kehossani. En ole kokenut onnea elämäni vaiheissa, vain kipua.”

Kun Cawo tuli raskaaksi, hän kohtasi uuden koettelemuksen.

”Synnytyksessä lääkärin oli leikattava kehoani rajusti. Olin 40 päivän ajan lamaantunut enkä voinut tehdä mitään. Synnyttäminen on normaalistikin kivuliasta, mutta kipu kaksinkertaistui silpomisen takia. En ole vieläkään toipunut.”

Cawo kerää polttopuut ja sytyttää tulen majansa edustalla. On aika valmistaa perheelle ruokaa.

”Sen sijaan, että olisin ollut onnellinen siitä, että olin naimisissa ja minusta oli tullut äiti, olen ollut vain pelossa ja tuskassa. Se ei lopu koskaan. Odotin onnea, mutta päädyin suruun ja vammautuneeseen kehoon.”

Rahma on kahden pojan ja yhden tyttären äiti. Planilta saatu koulutus on auttanut häntä ymmärtämään silpomisen kielteiset seuraukset tyttöjen terveyteen.

Yhdenkään tytön ei pidä kokea silpomista

38-vuotias Rahma sekoittaa määrätietoisesti ruokaa pienessä kotirakennelmassaan pakolaisleirillä. Hän sanoo päättäväisesti, että kaikkien tyttöjen, naisten ja äitien täytyy pitää yhtä. Se on ainoa tapa lopettaa tyttöjen sukuelinten silpominen Somaliassa.

”Meidän on puhuttava muille yhteisellä äänellä. Kansalaisjärjestöjen, uskonnollisten johtajien ja hallitusten täytyy toimia yhdessä silpomisen lopettamiseksi. Tämä ei onnistu lyhyessä ajassa, vaan vaatii pitkäjänteisyyttä. Tarvitsemme erilaisia toimia ja jatkuvaa ponnistelua, jotta voimme yhdistää kansamme tyttöjen silpomista vastaan.”

Rahma on kahden pojan ja yhden tyttären äiti. Planilta saatu koulutus on auttanut häntä ymmärtämään silpomisen kielteiset seuraukset tyttöjen terveyteen.

Plan on perustanut Somaliassa yhteisöryhmien verkoston, joka ajaa muutosta silpomisen lopettamiseksi. Tavoitamme tuhansia äitejä ja jaamme oikeaa tietoa.

”Minut herätti se, kun sain tietää, miten haitallista silpominen on tytöille. Koko yhteisöni on nyt tietoisempi asiasta. Minulla on 10-vuotias tytär, enkä ikinä anna kenenkään silpoa häntä. Tiedän seuraukset, joten minun on suojeltava tytärtäni ja muita yhteisöni tyttöjä”, Rahma sanoo.

”Etenkin iäkkäämmät ihmiset ovat sanoneet, etteivät silpomattomat tytöt voi mennä naimisiin. Mutta nyt tiedän, ettei asia ole este tyttärelleni. Hän löytää jonkun, joka haluaa hänet juuri sellaisena kuin hän on. Rohkaisen ja kehotan kaikkia tekemään yhteistyötä kanssamme, sillä yhdessä voimme taistella tyttöjen silpomista vastaan.”

Cawo on yhtä määrätietoinen pienen tyttärensä suojelemisessa.

”Silpominen on vahingoittanut minua pahasti. Se vei onnellisuuteni ja jätti minulle vahingoittuneen kehon. En halua, että tyttäreni vahingoittuu henkisesti ja fyysisesti. Hänen tai kenenkään tytön ei pitäisi joutua kokemaan tällaista.”

Cawo puhuu silpomisesta suoraan somalialaisäideille.

”Haluaisin sanoa kaikille, ettei nuoria tyttöjämme saa vahingoittaa. Me olemme itse kärsineet tästä perinteestä. Emme saa pakottaa seuraavan sukupolven tyttöjä kärsimään samalla tavalla.”

Loppu silpomiselle. Nyt.  

Joka vuosi jopa yli 4 miljoonaa tyttöä uhkaa sukuelinten silpominen. Silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Sen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Planin tyttösponssina sinä olet osa muutosta ja puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi alk. 10 € / kk >

Sierraleonelainen tyttö seisoo kädet puuskassa ja katsoo kohti kameraa.