Ecuadorilainen Yadira kädet puuskassa tiiliseinän edessä.

Yadira puolustaa tyttöjen oikeuksia

Tyttöjen päivä ja tyttöjen kohtaama verkkohäirintä näkyivät ja kuuluivat lokakuussa niin verkossa kuin ympäri maata. Vapaaehtoisemme toivat monipuolisesti esiin tyttöjen kohtaamaa verkkohäirintää.

Norma Charco
Kuvat:
Norma Charco

Yadira, 18, asuu syrjäisessä kylässä Ecuadorin Andeilla. Hänen isänsä Miguel on pitkäaikainen Planin vapaaehtoinen, jota tytär alkoi auttaa jo pienenä. Kun Yadira kasvoi, hänestä tuli itsenäinen Plan-aktiivi. Koska hän osaa puhua luontevasti vaikeistakin asioista, moni yhteisössä pitää häntä luontaisena johtajana. 

Kolme viime vuotta Yadira on toiminut Planin tyttöjen liikkeessä. Siinä tytöt ja nuoret naiset edistävät sukupuolten tasa-arvoa yhteisöissään ja sosiaalisessa mediassa. Yadiran karisma ja kommunikointitaidot nostivat hänet nopeasti tyttöjen oikeuksien puhenaiseksi kotiprovinssissaan Cotopaxissa.

– Planin tyttöryhmä on minulle kuin koti. Me kaikki olemme valmiina taistelemaan tasa-arvon puolesta. Emme ole vain oman ryhmämme vaan koko yhteis-kunnan asialla, Yadira kertoo.

Tyttöjen oikeudet radioon 

Yadira juontaa radio-ohjelmaa, joka kerää perjantaisin kuulijoita Radio Cotopaxin taajuudelle. Hän käsikirjoittaa ja tuottaa muiden aktivistien kanssa ohjelmaa tyttöjen  tositarinoista.

– Edustan kaikkia tyttöjä ja naisia, jotka yhteiskunta vaientaa ja torjuu. Radiossa puhuminen auttaa minua voittamaan pelkojani.

Yadiran äiti María Rosa on iloinen, että tytär vaikuttaa niin oman yhteisönsä kuin koko Cotopaxin asioihin.

– Tyttäreni on aina ollut sosiaalinen ja hauska, ja hän on hyvä kirjoittamaan ja puhumaan. Tunnen ylpeyttä, kun hän puhuu radiossa.

Korona haastaa, mutta ei lannista Yadiraa

Yadira valmistui lukionsa parhaana oppilaana ja haaveilee urasta oikeuspsykologina.

– Näen itseni kymmenen vuoden päästä tukemassa ammattilaisena apua tarvitsevia, erityisesti tyttöjä ja naisia, joiden oikeuksia on loukattu.

Nyt Yadira valmistautuu yliopiston pääsykokeisiin. Koronapandemian takia valmennustunnit ovat virtuaalisia. Internet ei toimi Yadiran kodissa, joten etäopiskelu on vaikeaa.

– Kun minun täytyy päästä internetiin, kiipeän kylän korkeimmalle paikalle saadakseni mobiilidatan toimimaan.

Yadira kertoo, että pandemia on kurjistanut yhteisön elämää.

– Hiljalleen kaikki on alkanut loppua, erityisesti raha ja ruoka. Kotimme ilo on haihtunut, koska tilanne on niin huolestuttava – ei vain meillä vaan kaikilla ympärillämme. Ihmiset ovat ahdistuneita. Useissa kodeissa on myös perheväkivaltaa.

Yadira kannustaa lapsia ja nuoria puhumaan heille tärkeistä asioista myös vaikeuksien keskellä.

– Meillä on yhteinen ääni ja yhteinen sydän täynnä tuhansia ajatuksia ja unelmia. Ei siis anneta ongelmien lannistaa meitä, koska me olemme vahvempia kuin ongelmat. Pidetään mielessä päämäärämme ja edetään rohkeasti niitä kohti!