4/2020

Aarreaitallinen historian naisten tarinoita

Iida Riekko

Maria Petterssonin Historian jännät naiset (Atena) on runsauden­sarvi kaikille meille, jotka janoamme tietoa historiankirjoituksen varjoon jääneistä kiehtovista naisista.

Napakoista tarinoista koostuva teos on samaa genreä kuin suursuosion saaneet Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjat, mutta se on suunnattu selkeästi aikuislukijoille.

Pettersson on koostanut yli sadan naisen kohtalot samoihin kansiin. Hän herättää eloon tutkijoita, seikkailijoita, rikollisia, hallitsijoita, taiteilijoita ja ajattelijoita. Heistä monen saavutukset on kirjattu aiemmin miespuolisen lähiomaisen nimiin.

Mies- ja eurosentristä historiankirjoitusta haastavat tarinat sijoittuvat monelle mantereelle ja   4000 vuoden varrelle.

Osaavana journalistina Pettersson kuljettaa tekstiä varmalla, vangitsevalla otteella. Tarinoita voi lukea sopivissa väleissä tai ahmia tuntikausia – kirja kestää molemmat lukutavat.

Historian jännät naiset syntyi joukkorahoituksella, kun historiaa harrastavan Petterssonin twiitit unholaan jääneistä naisista saivat someseuraajat janoamaan lisää. Nyt tätä tietoa saa nauttia viiden­sadan sivun verran.

Maria Pettersson: Historian jännät naiset. Atena 2020.