Koskettava kasvutarina karkotusuhan varjossa

Iida Riekko

Ramin (Aran-Sina Keshvari) elää tavallisen teinipojan syksyä: hulluttelee parhaan kaverinsa kanssa, aloittaa yläkoulun, käy kotibileissä ja ihastuu tyttöön. Rinnalla kulkee synkempi pohjavire. Ramin asuu vanhempiensa ja siskonsa kanssa yhdessä huoneessa vastaanottokeskuksessa ja toimii perheensä tulkkina turvapaikan hakemisessa. Perhe on saanut kielteisen päätöksen, mutta voi valittaa vielä yhden kerran.

Runollinen, ilmava elokuva etenee liki dokumentaarisella tyylillä. Arkiset mutta merkitykselliset kohtaamiset vastaanottokeskuksen muiden asukkaiden ja suomalaisen pikkukaupungin ihmisten kanssa seuraavat toisiaan ja piirtävät alleviivaamatta kuvan perheestä, joka haluaa vain jäädä ja sopeutua.

Tässä tarinassa ei ole hyviksiä ja pahiksia vaan tavallisia, hyväntahtoisia ja kokonaisia ihmisiä. Ohjaaja Hamy Ramezan on kertonut, että elokuva pohjautuu hänen kokemuksiinsa. Ramezanin perhe pakeni 30 vuotta sitten Suomeen Iranin ja Irakin sotaa.

Iranin suurimpiin tähtiin kuuluva Shahab Hosseini tekee upean roolin perheen isänä. Muissa rooleissa nähdään mm. Laura Birn, Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi.

Ensilumi. Elokuvayhtiö Aamu 2020.