Grungea somesukupolven käsittelyssä

Kalle Heino

Musiikissa trendit kulkevat sykleissä, ja tietyt tyylisuunnat nousevat uuteen kukoistukseen säännöllisesti uudestaan. Filippiiniläissyntyinen, lapsena Lontooseen muuttanut Beabadoobee (oikealta nimeltään Beatrice Laus Kristi) tekee vahvasti ja tyylikkäästi 1990-luvun alternative rockin ja grungen suuntaan kumartavaa musiikkia, vaikka on itse syntynyt vasta vuonna 2000.

Beabadoobeen albumi Fake It Flowers on oiva esimerkki siitä, miten hienosti aiemman aikakauden musiikkityyli saa uutta elämää ja näkökulmaa uuden sukupolven tekijän käsissä. Hiottu mutta rosoinen soundi, Beabadoobeen energinen kitarointi ja vangitseva laulu välittävät fiiliksiä nuorten ajatusmaailmoista. Levyllä ei vältellä vaikeita aiheita, kuten itsensä vahingoittamista ja traumaattisia kokemuksia.

Beabadoobee on myös todiste sosiaalisen median voimasta. Hän on noussut tunnetuksi erityisesti YouTuben ja TikTokin avulla. Beaba­doobeen suosituimpien biisien kuuntelumäärät lasketaan kymmenissä miljoonissa. Kitaransoitonkin Beabadoobee on opetellut You­Tube-videoiden avulla. 

Kalle Heino

Beabadoobee: Fake It Flowers. Dirty Hit 2020.

Kuuntele Planin Spotify-soittolistaa