Plan-lehti 4/2024

”Voimme tarttua aseen sijaan soittimeen”

Kolumbiassa tyttöjä katoaa koulumatkalla ja seksuaalinen väkivalta on päivittäinen uhka. Tytöt ja nuoret naiset eivät tunne muuta todellisuutta kuin sisällissodan, mutta he haluavat lopun väkivallalle. Planin tarjoama taideharrastus luo heille toivoa rauhasta.

Rilian Agunos
Kuvat:
Nelson Pacheco

Kolumbian konfliktialueilla asuville tytöille väkivallan uhka on arkipäivää. Konflik­tista on tullut normaalitila: maan sisällis­sota on kestänyt jo kuusi vuosikymmentä. Sodan osapuolia ovat Kolumbian armeija, vasemmistolaiset sissiliikkeet, puolisotilaalliset ryhmät ja Yhdysvallat. Väkivaltaisuuksiin osallistuvat myös huumekartellit.

Aseellisten ryhmien väliset jatkuvat taistelut ovat johtaneet laajamittaiseen epävakauteen, mikä on häirinnyt lasten koulutusta ja peruspalvelujen saatavuutta. Monet perheet esimerkiksi Caucan alueella ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan väkivallan vuoksi. Useat maan sisäiset pakolaiset asuvat ahtaissa oloissa ja kamppailevat saadakseen koulutusta ja terveydenhuoltoa. 

Epävakaus synnyttää pitkäkestoisia traumoja ja vaikuttaa syvästi lasten ja nuorten mielenterveyteen. Tytöt ovat väkivallan kierteen ja macho-kulttuurin vuoksi erityisen alttiita sukupuoleen perustuvalle väkivallalle. 

Plan International käynnisti vuonna 2019 Empower Art for Peace -hankkeen, joka edistää sovintoa ja rauhanrakennusta Kolumbian aseellisesta konfliktista pahoin kärsivillä alueilla, kuten Pohjois-Caucassa. Musiikki- ja draamaharrastuksissa lapset ja nuoret voivat ilmaista itseään ja kehittää sosiaalisia taitojaan. Samalla he saavat voimaa puolustaa oikeuksiaan.

Haluamme muuttaa aseellisen konfliktin aiheuttaman tuskan joksikin kevyemmäksi, jotta kaikki tämä kärsimys jäisi menneisyyteen.

Sara Erazo on työskennellyt Plan Internationalin palveluksessa 21 vuotta ja johtaa nyt Empower Art for Peace -hanketta.

”Valitsimme taiteen välineeksi, koska sen avulla ihmiset voivat käsitellä kielteisiä kokemuksia ja muuttaa ne mielek­käiksi teoiksi. Taide tarjoaa myös turvallisen tilan ilmaisulle, erityisesti tilanteissa, joissa tiettyjen ajatusten sanallistaminen voi olla vaarallista”, hän sanoo.

”Nuori sukupolvi omaksuu hankkeessa perinteisen musiikin ja rytmit ja on yhteydessä kulttuuri-identiteettiinsä ja yhteisöihinsä. Tämä yhteys on olennaisen tärkeä, jotta kulttuuri voi rakentaa rauhaa.”

”Minulle rauha on unelma – unelma, jonka toivon toteutuvan pian. Toivon, että tulevaisuudessa minun lisäkseni myös nuoremmat lapset voivat elää rauhallista elämää ilman pelkoa. Että he voivat leikkiä ulkona iltaisin ilman, että heidän vanhempiensa tarvitsee vahtia heitä, ilman pelkoa siitä, että joku heistä katoaa pelin aikana.

Rauha on minulle tila, jossa kaikki voivat hyvin.

Olen viulisti ja rumpali. Minut kutsutaan usein esiintymään tapahtumiin musiikki­ryhmäni kanssa. Musiikki on ollut minulle elinehto. Siitä hetkestä lähtien, kun aloitin harrastukseni, tiesin, että tätä haluan tehdä. Planin työn ansiosta monet tytöt ja pojat näkevät nyt musiikin tapana viettää vapaa-aikaansa ja keinona rakentaa rauhaa.

Meidät nuoret on kutsuttu muuttamaan asioita, joita esi-isämme tekivät ja jotka eivät edistäneet rauhan rakentamista. Sen sijaan, että tartumme aseeseen, voimme tarttua soittimeen tai kirjaan tai alkaa tehdä taidetta tai runoutta. Meidän on jätettävä väkivalta ja tutkittava uusia mahdollisuuksia.”

”Yhteiskunnallinen tilanne estää meitä tyttöjä ja naisia hyväksymästä itseämme. Joskus toivomme, että olisimme syntyneet miehiksi, jotta voisimme välttää jokapäiväisen seksuaalisen häirinnän. Ongelmamme saavat meidät tuntemaan itsemme heikoiksi. Joskus vältämme tiettyjen vaatteiden käyttämistä tai jopa ulos menemistä, jotta emme kokisi uhkaavia tilanteita.

Käytän musiikkia ilmaistakseni yhteisöni tuskaa ja kestävyyttä. Liikutuin syvästi, kun näin uutisissa taistelussa kuolleen sotilaan itkevän äidin. Kirjoitin kappaleen Un Minuto de Silencio (Hiljainen minuutti). Laulu on hiljainen hetki niille nuorille, jotka jättivät meidät, hallitukselle, joka keskittyy vain tilastoihin, ja äideille, jotka eivät voi lakata itkemästä.

Rauha tarkoittaa sitä, että hyväksymme yhteisömme sellaisena, kuin se on, ja ymmärrämme, että kamppailumme ovat erilaisia. Rauha tarkoittaa myös sitoutumista myönteiseen muutokseen ja edistyksen puolustamiseen, ei vain tämän päivän vaan myös tulevaisuuden perivien lasten hyväksi. Ilman ajatusta rauhasta olisin hukassa.”

”Olen entinen Plan-kummilapsi ja työskentelen nyt yhteisöni hyväksi juristina ja lasten oikeuksien puolustajana. Teen tiivistä yhteistyötä Planin kanssa.

Meillä [tytöillä ja nuorilla naisilla] on monia ongelmia, mutta väkivalta vaikuttaa elämäämme eniten. Se johtaa koulunkäynnin keskeyttämiseen. Väkivalta on myös vaikuttanut vakavasti turvallisuuteemme, rajoittanut liikkumisvapauttamme ja asettanut rajoituksia jokapäiväiseen elämäämme.

Rauha toisi harmoniaa, seesteisyyttä, turvallisuutta ja luottamusta siihen, että oikeutemme toteutuvat ja olemme turvassa väkivallalta.”

”Taide ja musiikki ovat tehokkaita välineitä, joiden avulla lapset ja nuoret voivat käsitellä kokemuksiaan. Rauhaa edistävät laulut motivoivat ihmisiä jättämään aseelliset konfliktit taakseen ja keskittymään nykyhetkeen ja siihen, mitä kaikkea on edessä. Ei pidä märehtiä niitä huonoja asioita, joita omassa yhteisössä on tapahtunut, vaan keskittyä tulevaan ja kaikkeen siihen, minkä vuoksi voimme elää ja mikä on kaunista.

Yhteisössämme on musiikki- ja draamakoulu, jossa elvytämme ja säilytämme esi-isiemme perinteitä taiteen avulla. Haluamme muuttaa aseellisen konfliktin aiheuttaman tuskan joksikin kevyemmäksi, vitseiksi ja nauruksi, jotta kaikki tämä kärsimys jäisi menneisyyteen ja unohtuisi.

Musiikki voi poistaa tuskan tai ristiriitaiset tunteet. Toisin sanoen se auttaa päästämään irti. Tykkään laulaa, tehdä teatteria ja ilmaista itseäni muiden ihmisten edessä ja kertoa heille kaikesta, mitä olen kokenut.”

Taiteen avulla ihmiset voivat käsitellä kielteisiä kokemuksia ja muuttaa ne mielekkäiksi teoiksi.

”Plan Internationalin työntekijät ovat olleet meille ystävällisiä ja opastaneet meitä, jotta voimme kulkea omia polkujamme. He tukevat meitä paitsi taloudellisesti myös neuvomalla, mitä meidän pitäisi tehdä ja miten voimme saavuttaa tavoitteemme.

Meidän on rakennettava rauhaa itse, omissa yhteisöissämme. Rauha ei ole iso sana, vain muutama kirjain, mutta sillä on hyvin suuri merkitys. ”

”Olemme menettäneet joitakin tyttöjä [konfliktin vuoksi]. Lapset lähtevät kouluun eivätkä enää palaa kotiin. Ihmiset tulevat pakettiautoilla ja vievät heidät pois. Emme tiedä tarkalleen, keitä sieppaajat ovat.

Turvallisuutemme pitäisi olla parempi kuten kaupungeissa, joissa poliiseja on kaikkialla. Minusta meidän pitäisi auttaa toisiamme enemmän. Jos näemme jotain tapahtuvan, kuten tytön olevan vaarassa, poliisin pitäisi puuttua asiaan estääkseen vääryydet.”

Tänä jouluna joka kuudes lapsi maailmassa elää keskellä konfliktia.

Plan International parantaa lasten asemaa humanitaarisissa kriiseissä, Kolumbian lisäksi esimerkiksi Ukrainan, Gazan ja Sudanin alueilla. Autamme konflikteissa lapsia jatkamaan koulunkäyntiä, vahvistamme lastensuojelua sekä rakennamme turvallisia tiloja, joissa lapset voivat oppia, leikkiä ja toipua järkyttävistä kokemuksista. Teemme pitkäjänteistä työtä varmistaaksemme tyttöjen oikeuksien toteutumisen myös keskellä kriisejä.

Lahjoittamalla sinä tuet työtämme ja mahdollistat sen jatkumisen. Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa.

Tee joululahjoitus

Plan-lehti 4/2024 Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

”Kuukautisten aikana en saanut astua kotiini”

Miljoonat tytöt joutuvat yhä piilottelemaan kuukautisiaan. Togon, Burkina Fason ja Beninin teinitytöt eivät halua enää salailla luonnollista asiaa. Liittolaisiksi he ovat saaneet omat isoäitinsä, joille kuukautiset tarkoittivat aikanaan eristämistä ja lapsiavioliittoa.

Plan-lehti 4/2024 Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

Planin tyttöpalkinnon voittaja värvää mimmivoimaa teknologia-alalle

Suomen historian ensimmäinen Planin tyttöpalkinto jaettiin tyttöjen päivän aattona 10.10. Helsingissä. Tuomaristo valitsi voittajaksi Mimmit koodaa -ohjelman. Soitimme onnittelupuhelun ohjelman vetäjälle Milja Köpsille.

Plan-lehti 4/2024 Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

”Tein ruokaa sängylläni, koska lattia oli veden vallassa”

Ilmastokriisille altis Bangladesh koki elokuussa yhden lähihistorian pahimmista tulvista. Tapasimme Cox’s Bazarissa nuoria naisia ja tyttöjä, joiden elämän katastrofi mullisti. Tulva katkaisi koulutien ja pääsyn torille ja lääkäriin, mutta Planin hätäapu helpotti arkea.

Plan-lehti 4/2024

Tuija Pehkonen: ”Minun oli potkittava naiseuden ahdasta boksia isommaksi”

Toimittaja ja juontaja Tuija Pehkonen haluaa murtaa tytöille ja naisille asetettuja rajoja. Ei tarvitse olla sievä, kiltti ja hiljaa.

Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

Opettaja voi työllään muuttaa maailmaa

Koulutus on vaikuttavin keino muuttaa maailmaa ja yhteiskuntaa. Monelle lapselle opettaja voi olla ainoa aikuinen, joka uskoo ja kannustaa elämässä eteenpäin, Jutta Urpilainen kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

Omat vahvuudet ja unelmat ohjaavat yrittäjyyden polulla

Ura yrittäjänä voi avautua helpommin, kun tunnistaa omat vahvuudet. Nordean ja Plan International Suomen järjestämässä Vahvuuksista yrittäjäksi -tapahtumassa Suomeen muuttaneet lapset, nuoret ja äidit kehittivät yritysideoita omien vahvuuksiensa ja unelmiensa pohjalta.

Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

5 x maailmaa muuttava joululahjakirja

Kokosimme tämän vuoden kirjasadosta lahjatärpit erilaisille lukijoille.

Plan-lehti 4/2024

Joulun merkityksellisin lahja tuo turvaa ja toivoa

Aineeton lahja lasten oikeuksien edistämiseksi on sydäntä lämmittävä lahjaidea läheiselle. Tänä jouluna Planin aineeton lahja auttaa siellä, missä konfliktit ja sodat uhkaavat lasten elämää.