Suurtutkimus: Lapset kokevat konflikteissa seksuaalista väkivaltaa ja lapsisotilaaksi värväämistä

Plan International haastatteli suurtutkimukseen Silti me unelmoimme konfliktien keskellä eläviä lapsia ja nuoria ja sai yksityiskohtaista ja järkyttävääkin tietoa väkivallan keskellä kasvamisesta.

Tutkimukseen osallistui 10 000 iältään 13–24-vuotiaista lasta ja nuorta aikuista Ukrainassa, Kolumbiassa, Sudanissa, Nigeriassa, Etiopiassa, Kamerunissa, Filippiineillä, Libanonissa ja Mosambikissa. Yhden tutkimuksessa mukana olevan maan nimeä ei voi mainita maassa tehtävän humanitaarisen työn turvaamiseksi. Maasta kerätty aineisto on kuitenkin mukana tutkimuksessa. Vastaajista noin puolet oli tyttöjä ja nuoria naisia ja puolet poikia ja nuoria miehiä.

Tutkimuksen 104 syvähaastattelua tehtiin viime keväänä Etiopiassa, Kame­runissa, Kolumbiassa ja Filippiineillä. Raportti kertoo, millaista seksuaalista väkivaltaa lapsiin ja nuoriin kohdistetaan ja miten heitä houkutellaan aseellisten ryhmien jäseniksi.

Etiopiassa haastatellut tytöt ja nuoret naiset kertoivat sekä kokeneensa että todistaneensa äärimmäisen julmaa seksuaalista väkivaltaa. He korostivat tarvitsevansa kiireellistä apua myös mielenterveytensä hoitamiseen.

”Monien tyttöjen kimppuun hyökättiin sodan aikana, kuten minun, ja jopa äitejä raiskattiin lastensa ja aviomiehensä nähden”, etiopialainen Shire, 21, kertoo.

Tutkimukseen osallistuneista tytöistä ja nuorista naisista 27 prosenttia ilmoitti, että seksuaalinen väkivalta on heille jokapäiväinen riski. 17 prosenttia pojista ja nuorista miehistä ilmoitti samoin.

22 prosenttia tutkimukseen osallistuneista pojista ja nuorista miehistä on joutunut värväysyrityksen kohteeksi aseellisiin ryhmiin tai joukkoihin, tytöistä 14 prosenttia.

Etiopiassa haastatellut lapset ja nuoret kertoivat todistaneensa lukuisten ihmisten kuolemaa.

”Monet nuoret kuolivat, myös monet ystäväni. Raskas tykistö tulitti heitä, ja droonit ja lentokoneet pudottivat heidän päälleen pommeja. Monet nuoret liittyivät aseellisiin joukkoihin, koska heillä ei ollut jäljellä mitään muutakaan vaihtoehtoa. Ja sen päätöksen seurauksena suurin osa heistä kuoli”, 15-vuotias etiopialainen Arbeti kertoo.

58 prosenttia tytöistä ja nuorista naisista kertoi olevansa jatkuvasti huolissaan, pojista ja nuorista miehistä 49 prosenttia.

41 prosentilla kaikista vastaajista oli käytössään rajoitetusti tai ei lainkaan vettä.

Suurin osa tutkimukseen osallistuneista lapsista ja nuorista aikuisista on elänyt konfliktin keskellä keskimäärin yhdestä kolmeen vuotta, Kolumbiassa ja Filippiineillä yli 15 vuotta.

Tutkimus on osa Plan Internationalin Maailman tyttöjen tila (The State of the World’s Girls) -raporttisarjaa. 

Tänä jouluna joka kuudes lapsi maailmassa elää keskellä konfliktia.

Plan International parantaa lasten asemaa humanitaarisissa kriiseissä, esimerkiksi Ukrainan, Libanonin ja Sudanin alueilla. Autamme konflikteissa lapsia jatkamaan koulunkäyntiä, vahvistamme lastensuojelua sekä rakennamme turvallisia tiloja, joissa lapset voivat oppia, leikkiä ja toipua järkyttävistä kokemuksista. Teemme pitkäjänteistä työtä varmistaaksemme tyttöjen oikeuksien toteutumisen myös keskellä kriisejä.

Lahjoittamalla sinä tuet työtämme ja mahdollistat sen jatkumisen. Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa.

Tee joululahjoitus

Plan-lehti 4/2024 Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

”Kuukautisten aikana en saanut astua kotiini”

Miljoonat tytöt joutuvat yhä piilottelemaan kuukautisiaan. Togon, Burkina Fason ja Beninin teinitytöt eivät halua enää salailla luonnollista asiaa. Liittolaisiksi he ovat saaneet omat isoäitinsä, joille kuukautiset tarkoittivat aikanaan eristämistä ja lapsiavioliittoa.

Plan-lehti 4/2024 Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

”Voimme tarttua aseen sijaan soittimeen”

Kolumbiassa tyttöjä katoaa koulumatkalla ja seksuaalinen väkivalta on päivittäinen uhka. Tytöt ja nuoret naiset eivät tunne muuta todellisuutta kuin sisällissodan, mutta he haluavat lopun väkivallalle. Planin tarjoama taideharrastus luo heille toivoa rauhasta.

Plan-lehti 4/2024 Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

Planin tyttöpalkinnon voittaja värvää mimmivoimaa teknologia-alalle

Suomen historian ensimmäinen Planin tyttöpalkinto jaettiin tyttöjen päivän aattona 10.10. Helsingissä. Tuomaristo valitsi voittajaksi Mimmit koodaa -ohjelman. Soitimme onnittelupuhelun ohjelman vetäjälle Milja Köpsille.

Plan-lehti 4/2024 Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

”Tein ruokaa sängylläni, koska lattia oli veden vallassa”

Ilmastokriisille altis Bangladesh koki elokuussa yhden lähihistorian pahimmista tulvista. Tapasimme Cox’s Bazarissa nuoria naisia ja tyttöjä, joiden elämän katastrofi mullisti. Tulva katkaisi koulutien ja pääsyn torille ja lääkäriin, mutta Planin hätäapu helpotti arkea.

Plan-lehti 4/2024

Tuija Pehkonen: ”Minun oli potkittava naiseuden ahdasta boksia isommaksi”

Toimittaja ja juontaja Tuija Pehkonen haluaa murtaa tytöille ja naisille asetettuja rajoja. Ei tarvitse olla sievä, kiltti ja hiljaa.

Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

Opettaja voi työllään muuttaa maailmaa

Koulutus on vaikuttavin keino muuttaa maailmaa ja yhteiskuntaa. Monelle lapselle opettaja voi olla ainoa aikuinen, joka uskoo ja kannustaa elämässä eteenpäin, Jutta Urpilainen kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 4/2024

5 x maailmaa muuttava joululahjakirja

Kokosimme tämän vuoden kirjasadosta lahjatärpit erilaisille lukijoille.