Plan International Suomen hallituksen puheenjohtajalta | Toiminta tuo toivoa ja muutosta

”Uutiset musertavat. Oli pakko lopettaa lukeminen, kun otsikossa luki, että linnutkin katoavat.”

Kävin keskustelua konttorilla kahden henkilön kanssa. Kummatkin ympäristö­vastuullisuuden asiantuntijoita ja tottuneita kehittämään uusia kestävämpiä tapoja toimia. Sinä aamuna olimme kaikki kolme lukeneet lukuisia uutisia ympäristökriiseistä, ja vaikka juuri päättyneessä vastuullisuus­seminaarissa oli toiveikas tunnelma, hiipi keskusteluun epätoivon sävyä.

Kerroin saavani jatkuvana virtana paljon tietoa pandemian ja ympäristö­kriisien vaikutuksesta tyttöjen oikeuksien heikentymiseen. Kerroin myös toivosta, jota saan siitä, että olen mukana Plan Internationalin toiminnassa.

Keskustelu keskeytyi, naputtelimme avokonttorissa töitämme. Vähän ajan kuluttua toinen keskustelukumppaneistani palasi takaisin aiheeseen: ”Kerro, mitä tytöille on tapahtunut. Kyllä minun täytyy saada tästä enemmän tietoa.”

Esimerkiksi seuraavaa: Maailmanlaajuisesti yhä yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun, usein köyhyyden ja syrjinnän vuoksi. Unescon mukaan yli 11 miljoonaa tyttöä ei palaa kouluun koronakriisin jälkeen.

Mutta tapahtuu muutakin: vuonna 2020 Plan tuki yli kuuden miljoonan tytön koulutusta. Plan tarjosi monille miljoonille lapsille mahdollisuuden varhaiskasvatukseen, tukea kansalaisvaikuttamiseen, lastensuojelua, tietoa, taitoa, toivoa.

Tiedämme, että tyttöjen koulutus vähentää köyhyyttä. Koulutuksen saanut tyttö todennäköisesti avioituu myöhemmin ja saa lapsia vasta aikuisena, jolloin hän voi hankkia itse toimeentulonsa. Koulutetut tytöt työllistyvät paremmin, he kehittävät yhteiskuntia ja he muuttavat maailmaa. Tasa-arvoinen yhteiskunta on parempi ja turvallisempi tytöille, pojille, kaikille.

Palaan aina lohdulliseen ajatukseen, että toiminta tuo muutosta ja toivoa. 130 miljoonaa tyttöä vailla mahdollisuutta koulunkäyntiin on hirvittävä luku, mutta tieto siitä, että täältä Suomesta käsin voimme muuttaa lukua, on syy pistää töpinäksi. Se ajatus auttaa myös epätoivon hetkenä, kun synkät uutiset musertavat.

Jokaisella meistä on mahdollisuus tulla mukaan luomaan muutosta. Jokainen teko ja lahjoitus, suuri tai pieni, luo toivoa. Joulun ja vuodenvaihteen lähestyminen on erityisen hyvä aika lähteä mukaan yhteisiin tekoihin.

Esitän kovaäänisen kutsun tulla mukaan tuomaan toivoa. Hei kaikki ihmiset, firmat, yhdistykset, kerhot ja viiteryhmät, tehkää tänä jouluna lahjoitus maailman lapsille!

Paula Salovaara

Joululahjoitus on arvokas kiitos kuluneesta vuodesta

Olisiko lahjoitus Planille sopiva ratkaisu työpaikkanne joululahjoihin ja -tervehdyksiin? Se on vastuullinen ja merkityksellinen tapa muistaa työyhteisöä, kumppaneita ja asiakkaita.

Joululahjoitus on tapa viestiä yrityksenne arvoista. Lahjoituksella edistätte maailman lasten, etenkin tyttöjen, mahdollisuutta oppia ja kasvaa turvassa. Lahjoittaminen onnistuu helposti verkossa. Saatte käyttöönne sähköiset viestintämateriaalit eri kanaviin. 

Lue lisää >