Näsinneula siniseksi ja ahtaat sukupuoliroolit nurin

Sofia Bernoulli ja Tommi Rättö edistävät tyttöjen oikeuksia Tampereella, jossa poikkeuksellisen aktiivinen vapaaehtoisjoukko toteuttaa luovia ideoita tyttöjen oikeuksien puolesta. Planin onnenpyörä ja haalarimerkki ovat aina hittejä.

Heidi Kleemola
Kuvat:
Marjaana Malkamäki

Olen saanut elämässäni niin paljon kaikkea hyvää, että on kiva laittaa hyvä kiertämään”, Tommi Rättö sanoo.

Tommi aloitti Planin vapaaehtoisena paikalliskoordinaattorina neljä vuotta sitten, kun näki uutiskirjeessä ilmoituksen vapaaehtoistyöstä. Sitä ennen hän oli toiminut Planin kuukausilahjoittajana. Tommi haluaa edistää globaalia oikeudenmukaisuutta, ja lapset ovat erityisen lähellä opettajana työskentelevän miehen sydäntä.

Kolme vuotta sitten vapaaehtois­porukkaan liittyi Sofia Bernoulli, joka opiskelee yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa.

”Heti opintojeni alussa puhuttiin yhteiskunnallisista asioista, joissa olisi parannettavaa. Minulle tuli tarve tehdä jotain konkreettisesti. Lähdin kaverini mukaan ripustamaan Planin valokuva­näyttelyä ja sille tielle jäin”, Sofia kertoo.

Nyt Tampereella on aktiivista Planin vapaaehtoistoimintaa, jossa on mukana paljon Sofian opiskelu­kavereita. Tommi ja Sofia ovat järjestäneet porukkansa kanssa muun muassa ständejä, lukupiirejä, askartelupajoja ja vaihtuvia valokuvanäyttelyitä Koskikeskuksessa. He ovat tehneet yhteistyötä esimerkiksi Tampereen Monitoimitalon ja Ilveksen jalkapalloseuran kanssa.

”Tekemisen into ja energia on mahtavaa. On hienoa nähdä nuoria aikuisia, joilla on sydän paikallaan ja jotka haluavat vaikuttaa asioihin. Se tuo minulle uskoa tulevaisuuteen”, Tommi sanoo.

Onnenpyörä peittoaa karkin jakamisen

Yhdessä syntyvät villeimmät ja luovimmat ideat. Tänä vuonna tyttöjen päivänä Näsinneula valaistaan Planin brändivärillä sinisellä.

”Yhdellä porukastamme oli valmiina kontakteja ja hän ehdotti valaisua. Oli uskomattoman positiivinen yllätys, että Näsinneulassa oltiin heti mukana suunnitelmassamme. Yhteistyötahojen löytäminen ei ole aina helppoa. Olen oppinut, että aina voi kysyä ja laittaa viestiä. Joku vastaa lopulta kyllä”, Sofia sanoo.

Sofia on järjestänyt tänä vuonna myös tyttöjen päivän paneelikeskustelua. Siihen osallistuu kriisialueilta lähteneitä ihmisiä, jotka kertovat selviytymisestään. Tommin koulussa tyttöjen päivän vietosta on tullut jo osa toimintakulttuuria.

”Yritämme kopioida hyväksi todetut ideat uudelleen käyttöön. Jos ständi toimii, toteutamme sen uudestaan ja kehitämme siitä hieman paremman joka kerta”, Tommi sanoo.

Tehokaksikko on vienyt tyttöjen oikeuksia myös omille opiskelu- ja työpaikoilleen. Tommin koulussa on vuosittain tyttöjen päivän aikaan valokuvanäyttely, josta on tullut jo osa koulun toimintakulttuuria. Tommi on pohtinut oppilaiden kanssa tasa-arvoa ja sitä, miten epäoikeudenmukaisuus näkyy maailmassa. Sofia on vienyt Planin ständejä Tampereen yliopistolle.

”Kannustan aina kaikkia vapaa­ehtoisia kehittämään ständille toiminnallisen elementin. Pelkkä seisominen ja esitteen tai karkin antaminen ei luo vuorovaikutusta”, Sofia sanoo.

Erityisesti Planin oma onnenpyörä on ollut hitti. 

”Sitä haluavat pyörittää kaikki: lapset, yliopisto-opiskelijat ja vanhukset. Siitä ei varsinaisesti voita mitään, vaan pyöräyttämällä valikoituu keskustelun aihe. Juttelemme siitä hetken ja annamme palkinnoksi Planin materiaalia”, Sofia kertoo.

Tyttöjen koulutus parantaa maailmaa

Vapaaehtoistyö vie eniten aikaa syksyisin tyttöjen päivän aikoihin. 

”Kun tulee isompi juttu, tehdään täysillä. Sitten voi taas rauhoittua ja tehdä matalammalla sykkeellä vaikka valokuvanäyttelyitä”, Sofia sanoo.

Sofia pohti aluksi, onko vapaa­ehtoistyö hyvin sitovaa, mutta Planin joustavaan toimintaan oli helppo lähteä mukaan.

”Porukkamme toimintaperiaatteena on, että jokainen saa tulla omalla panoksellaan mukaan ja toteuttaa itseään omien aikataulujensa puitteissa. Muut sitten tukevat ja auttavat”, Tommi sanoo.

Sekä Sofia että Tommi kertovat oppineensa paljon vapaaehtoisina.

”Tässä on paljon tekemällä oppimista, josta tykkään. Esiintymistilanteessa ei aina tiedä ennakkoon, onko paikalle tulossa nuoria vai vanhempia ihmisiä. Kun joutuu omalle epämukavuus­alueelleen, voi kehittyä ja haastaa itseään”, Tommi sanoo.

Tommille on tärkeää edistää sellaisia arvoja, joiden hän toivoo maailmassa toteutuvan.

”Koulutus, sivistys ja tieto parantavat maailmaa. Nyt iso joukko tyttöjä jää vaille koulutusta. On tärkeää, että kenen tahansa mahdollisuutta koulutukseen ja tietoon parannetaan. Tyttöjen oikeuksien edistäminen vie yksittäisenä keinona eniten maailmaa eteenpäin.”

Tyttöjen puolella -viesti sopii myös miehille

Sofialle ovat jääneet mieleen kohtaamiset Planin ständeillä. Niillä syntyy paljon arvokasta keskustelua.

”Olen nähnyt, miten tyttöjen oikeudet koskettavat kaikkia sukupuolesta riippumatta. Usein kuulemme ihmisten omia kokemuksia, vaikkemme kysyisi niistä. Kokemukset tekevät näkyväksi sitä, että asiat koskevat meitä kaikkia, koska elämme yhteisellä maapallolla. Lisäksi tykkään, kun joku haastaa joskus hyvällä otteella, koska siitä syntyy tärkeitä keskusteluja”, Sofia sanoo.

Sofia on jakanut Tampereen yli­o­piston ständillä Tyttöjen puolella -haalari­merkkejä. Ne ovat aina loppuneet kesken.

”Joskus joku mies on pohtinut, voiko tai kehtaako ottaa merkin. Silloin olen kysynyt, oletko tyttöjen puolella. Vastaus on ollut kyllä, ja merkki on lähtenyt mukaan. On jäänyt onnistumisena mieleen, kun on saanut rikottua stereotypiaa siitä, että vain tytöt voisivat olla tyttöjen puolella.”

Planin vapaaehtoiset tyttöjen päivän koordinaattorit kampanjoivat tyttöjen päivänä kahdeksalla paikkakunnalla: Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Porissa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Tämän lisäksi kirjastoissa ympäri Suomea on tyttöjen päivänä 11.10. esillä tyttöjen oikeuksiin liittyviä kirjavinkkejä. Tule mukaan!

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Piirrettyjen katselu vaihtui kerjäämiseen

Sudanin sotaa paenneet tytöt ikävöivät koulua ja omaa sänkyään. Plan tukee Renkin pakolaisleirillä perheitä, joista monet ovat menettäneet kaiken, paitsi päällään olevat vaatteet – ja toivon kotiinpaluusta.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Kun leikin, tunnen itseni rohkeaksi”

Ukrainan sota on särkenyt miljoonien lasten arjen ja turvallisuuden tunteen. Leikki auttaa Moldovaan paenneita lapsia oppimaan, unelmoimaan ja luottamaan tulevaisuuteen.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Olen fyysisesti Suomessa, mutta henkisesti yhä Afganistanissa”

Kimya Fayazin ylioppilaskoe vaihtui pako­matkaksi päivänä, jona äärijärjestö Taliban valtasi Kabulin. Kimya kantaa huolta Afganistaniin jääneistä ystävistään, jotka eivät saa käydä koulua. Planin toiminta on auttanut häntä asettumaan Suomeen ja saamaan uusia ystäviä.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Kummin tuki muuttaa tutkitusti lapsen elämän – ”Ilman kummiani en olisi käynyt koulua”

Plan-kummilapsi käy koulua, uskaltaa kertoa mieli­piteensä ja näkee tulevaisuutensa toiveikkaana. Plan Internationalin ja RMIT-yliopiston tutkimus osoittaa kummiuden myönteiset vaikutukset Bangladeshissa, Ugandassa ja Ecuadorissa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Totuus on sodan ensimmäinen uhri

Sotarikosten tutkimisessa saamani apu on muistuttanut minua siitä, miten tärkeää työ totuuden ja kadonneiden ihmisten kohtalon selvittämiseksi on eloonjääneille, Helena Ranta kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Sienet muuttivat Arti-vauvan tulevaisuuden

Laosilainen nuoripari oppi Planin kurssilla viljelemään sieniä ja valmistamaan vauvalleen terveellistä ravintoa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Häpesin huonoja arvosanojani” –Planin tukiopetus teki Riman oppimisesta hauskaa

Planin tukiopetus vauhdittaa tyttöjen koulunkäyntiä Nepalissa. 12-vuotias Rima on löytänyt oppimisen ilon.

Plan-lehti 3/2024

12-vuotias Luana haluaa poliisiksi, ja syy siihen on rankka 

Perulainen Plan-kummilapsi Luana rakastaa jalkapalloa. Oma perhekin epäili aluksi, sopiiko laji tytöille lainkaan.

Plan-lehti 3/2024

”Olin jo kummi, mutta feissarin silmät lumosivat minut”

Armi Savolainen ryhtyi Plan-kummiksi nähtyään televisiossa lapsen, joka kulki muovipussit jaloissaan. Tyttösponssi-lahjoittajaksi hänet innosti kohtaaminen Pieksämäen Prisman aulassa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

5 x koskettava kirja tytöistä konfliktin keskellä

Kokosimme eri-ikäisille lukijoillemme vinkit kirjoista, jotka auttavat eläytymään tyttöjen kokemuksiin sotien ja konfliktien keskellä.