Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.

Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Laosilainen nuoripari oppi Planin kurssilla viljelemään sieniä ja valmistamaan vauvalleen terveellistä ravintoa.
Planin opit ravitsemuksesta ja viljelytekniikoista ovat parantaneet monen perheen elämää Laosissa.
Mani ja Sing asuvat Pha Oudomin vuoristossa Pohjois-Laosissa. Molemmat varttuivat köyhissä oloissa. Kahdeksan kuukautta sitten 24-vuotias Mani synnytti ensimmäisen lapsensa, Arti-pojan.
”Asumme mieheni iäkkäiden vanhempien kanssa ja olemme riisinviljelijöitä. Tänä vuonna riisintuotantomme laski 50 prosenttia, koska sateet eivät riittäneet. Olemme yrittäneet kasvattaa vihanneksia puutarhassa, mutta ilman sadetta emme ole onnistuneet”, Mani kertoo.
Ilmastonmuutoksesta johtuva sademäärien väheneminen on vaikuttanut vakavasti koko Laosin ruoantuotantoon. Tänä vuonna maanviljelijät eivät ole pystyneet istuttamaan juurikaan riisiä tai vihanneksia sen jälkeen, kun huhti- ja toukokuun helleaalto kovetti maaperän ja laski jokien ja purojen vedenpinnan vaarallisen alas.
Vesilähteet Manin ja Singin kodin lähellä ovat kuivuneet. Perheen pitää hakea vettä puolen tunnin kävelymatkan päästä.
Nuori perhe sai uutta toivoa, kun Plan perusti heidän kotikyläänsä innovaatio- ja oppimiskeskuksen. Sing osallistui kurssille, jolla hän oppi kasvattamaan osterivinokkaita, joita ei ole aiemmin viljelty yhteisössä.
”Sienet ovat hyvää ravintoa ja tarjoavat meille lisätuloja”, Sing sanoo.
Mani kävi kokkikursseja, joilla oppi valmistamaan ravitsevia aterioita perheelleen ja turvaamaan Artille terveellisen ruokavalion.
”Kun olin raskaana, terveyskeskuksen hoitajat neuvoivat minua syömään terveellisesti, mutta minulla ei ollut aavistustakaan, miten valmistaa terveellisiä aterioita”, Mani kertoo.
Yhteisökeskus järjestää kursseja myös ilmastonmuutokseen sopeutumisesta, karjanhoidosta, taloustaidoista ja sukupuolten tasa-arvosta. Tavoitteena on parantaa Pha Oudomin asukkaiden elämää ja toimeentuloa.
”Yhteisömme tuella parannamme elämäämme. Rakennamme parempaa tulevaisuutta perheellemme ja muutamme haasteet kasvun mahdollisuuksiksi”, Sing sanoo.
Sudanin sotaa paenneet tytöt ikävöivät koulua ja omaa sänkyään. Plan tukee Renkin pakolaisleirillä perheitä, joista monet ovat menettäneet kaiken, paitsi päällään olevat vaatteet – ja toivon kotiinpaluusta.
Ukrainan sota on särkenyt miljoonien lasten arjen ja turvallisuuden tunteen. Leikki auttaa Moldovaan paenneita lapsia oppimaan, unelmoimaan ja luottamaan tulevaisuuteen.
Kimya Fayazin ylioppilaskoe vaihtui pakomatkaksi päivänä, jona äärijärjestö Taliban valtasi Kabulin. Kimya kantaa huolta Afganistaniin jääneistä ystävistään, jotka eivät saa käydä koulua. Planin toiminta on auttanut häntä asettumaan Suomeen ja saamaan uusia ystäviä.
Plan-kummilapsi käy koulua, uskaltaa kertoa mielipiteensä ja näkee tulevaisuutensa toiveikkaana. Plan Internationalin ja RMIT-yliopiston tutkimus osoittaa kummiuden myönteiset vaikutukset Bangladeshissa, Ugandassa ja Ecuadorissa.
Sofia Bernoulli ja Tommi Rättö edistävät tyttöjen oikeuksia Tampereella, jossa poikkeuksellisen aktiivinen vapaaehtoisjoukko toteuttaa luovia ideoita tyttöjen oikeuksien puolesta. Planin onnenpyörä ja haalarimerkki ovat aina hittejä.
Sotarikosten tutkimisessa saamani apu on muistuttanut minua siitä, miten tärkeää työ totuuden ja kadonneiden ihmisten kohtalon selvittämiseksi on eloonjääneille, Helena Ranta kirjoittaa.
Planin tukiopetus vauhdittaa tyttöjen koulunkäyntiä Nepalissa. 12-vuotias Rima on löytänyt oppimisen ilon.
Perulainen Plan-kummilapsi Luana rakastaa jalkapalloa. Oma perhekin epäili aluksi, sopiiko laji tytöille lainkaan.
Armi Savolainen ryhtyi Plan-kummiksi nähtyään televisiossa lapsen, joka kulki muovipussit jaloissaan. Tyttösponssi-lahjoittajaksi hänet innosti kohtaaminen Pieksämäen Prisman aulassa.
Kokosimme eri-ikäisille lukijoillemme vinkit kirjoista, jotka auttavat eläytymään tyttöjen kokemuksiin sotien ja konfliktien keskellä.