”Kun miehet tekevät naisia koskevat päätökset, seuraukset eivät ole hyviä”

Tiina Saari
Kuvat:
Irene Naakan albumi

Toimittaja, kirjailija ja bloggaaja Irene Naakka puhuu aktiivisesti sukupuolten välisen tasa-arvon ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Hän pitää ääntä niin sosiaalisessa mediassa kuin feministisessä Kroonisesti ärhäkkä -podcastissaan.

Naakka on tehnyt useita vuosia yhteistyötä Planin kanssa. Tänä syksynä hän ryhtyi tyttösponssiksi.

”Tyttöjen oikeudet eivät vielä toteudu. Niin kauan kuin tasa-arvoa ei ole, sen eteen täytyy taistella. Kun miehet tekevät naisia koskevat päätökset, seuraukset eivät ole hyviä. Miehet pyrkivät hiljentämään naiset yhteiskunnallisessa keskustelussa ja rajoittamaan heidän oikeuksiaan omaan kehoonsa, kuten oikeuttaan aborttiin. Se on väärin.”

Epätasa-arvoiset käytännöt on tehtävä näkyviksi. Naakka toteaa, että jos tytöillä ei ole tietoa omista oikeuksistaan eikä seksuaaliterveydestään, he eivät osaa myöskään toimia itsensä hyväksi.

”Naisten ja tyttöjen pitää saada nauttia seksuaalisuudestaan ilman pelkoa ja häpeää. Nuo tunteet johtuvat usein puutteellisesta seksuaalikasvatuksesta. Kaikkea naiseuteen liittyvää on kautta historian pidetty vähäarvoisena, minkä vuoksi myös naiset itse ovat sisäistäneet patriar-kaalisen ajatusmaailman.”

Naakka vaatii kaikille sukupuolille yhtäläisiä ihmisoikeuksia.

”Tyttöjen pitää saada olla lapsia. Heidän pitää voida tehdä itseään ja vartaloaan koskevat päätökset. Heidän pitää saada kouluttautua, jotta heillä on mahdollisuus vaikuttaa”, Naakka vetoaa.

”Elämäni on etuoikeutettua, minkä vuoksi velvollisuuteni on ajaa tyttöjen oikeuksia.” 

Tyttöjen koulutuksen parantaminen on tutkitusti yksi parhaista keinoista taistella köyhyyttä vastaan. Tyttöjen on tärkeää myös saada oikeaan aikaan oikeaa tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. 

Tyttösponssien tuella Plan edistää tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia Mosambikissa, Etiopiassa, Zimbabwessa, Ugandassa, Laosissa ja Myanmarissa. 

Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien toteutuminen on välttämätöntä niin tyttöjen kuin maiden taloudellisille ja demokraattiselle kehitykselle.

”Onneksi on mahdollista tukea tyttöjä lahjoittamalla järjestöille, jotka nostavat epäkohtia esiin ja jakavat tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä maissa paikan päällä”, Naakka sanoo.

Seksuaaliterveysasioiden ympärillä vallitsee usein hiljaisuus. Monissa maissa esimerkiksi kuukautisiin liittyy tietämättömyyttä, vääriä uskomuksia, epätasa-arvoa, pilkkaa, häpeää, pelkoa ja myös sietämätöntä kipua. Esimerkiksi Etiopiassa jopa puolet tytöistä jää pois koulusta kuukautisten aikana. Monilla tytöillä ei ole mahdollisuutta saada kunnollisia kuukautissuojia.

”Kun koulut jäävät kesken, vaikuttamismahdollisuudet vähenevät. Tyttöjen potentiaali jää kokonaan käyttämättä.”

Naakka haluaa opettaa omalle tyttärelleen positiivista ajatusmaailmaa naiseudesta.

”Meillä puhutaan avoimesti kaikesta naiseuteen liittyvästä – mikään asia ei ole tabu. Usein kun menkoista puhutaan, ne esiintyvät negatiivisessa valossa. Menkat on kuitenkin ihana asia. Ei hävetä seksuaalisuuttamme – kuukautisia ja naiseutta pitää juhlia.”

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle

Kuukausilahjoituksesi parantaa heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen asemaa ja varmistaa, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity tyttösponssiksi