Marja Kihlström.

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström vastustaa tyttöjen silpomista

Kuvat:
Matti Kihlström

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström vastustaa tyttöjen silpomista

Erityistason seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija Marja Kihlström on ryhtynyt Planin tyttösponsoriksi.

 – On välitettävä heistä, joilla ei ole mahdollisuuksia samaan kuin meillä Suomessa. Tyttöjä auttamalla tuetaan koko kylää, yhteisöä ja yhteiskuntaa, Kihlström sanoo.

– Erityisesti tyttöjen silpominen on lopetettava. Lasten kehoon kajoaminen on väärin, se on ihmisoikeusrikkomus. Silpomisen juurisyyt ovat sukupuolten välisessä epätasa-arvossa.

Tyttöjen sukuelinten silpominen tarkoittaa ulkoisten suku-elinten osittaista tai täydellistä poistamista. Sille ei ole uskonnollisia eikä terveydellisiä perusteita. Usein leikkaus tehdään epähygieenisissä oloissa, joissa esimerkiksi tulehdukset ja HIV voivat levitä. Silpomisesta seuraa usein myös komplikaatioita kuukautisten, yhdynnän, raskauden ja synnytyksen aikana.

– Kun klitorista vahingoitetaan, naiselta riistetään oikeus oman kehonsa nautintoon. Se on hyvin brutaali tapa rajoittaa naisen seksuaalisuutta. Kyse on sukupuolittuneesta väki-vallasta, Kihlström sanoo.

Kihlström on tullut tunnetuksi televisiojuontajana, Iso O -kirjasarjastaan sekä Puhu muru -Instagram-tilistään ja -podcastistaan. Hän näkee, että jokainen meistä voi tukea tyttöjen ihmisoikeuksien toteutumiseksi tehtävää työtä.

– Emme voi ummistaa silmiämme siltä, mitä tapahtuu, vaikka aihe on epämiellyttävä. Avuttomuuden tunteeseen auttaa usein toiminta.

Tiedon lisääminen vie kohti tasa-arvoa

Kihlström haluaa vaikuttaa tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyteen Suomessa ja maailmalla myös lisäämällä tietoa.

– Puhun omienkin lasteni kanssa siitä, millaista on kasvaa tyttönä esimerkiksi Etiopiassa. Kerron lapsilleni, että ihmis-oikeusrikkomusten estämiseksi tehdään töitä. Lahjoitustemme ansiosta työ on mahdollista.

Plan työskentelee silpomisen lopettamiseksi yhdessä lasten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa. Tytöt saavat vaikuttamismahdollisuuksia, jotta he voivat vaatia oikeuksiensa toteutumista.

Ensimmäinen askel on usein tuoda silpomisen haitat näkyviksi lisäämällä tietoa. Koulutus vähentää myös monisukupolvista syrjäytymistä ja köyhyyttä.

– Kaikki hyötyvät siitä, että patriarkaalisia rakenteita murretaan ja luodaan tasa-arvoisia yhteiskuntia, Kihlström pohtii.

Kihlströmin mukaan terve suhtautuminen seksuaalisuuteen on sitä, että seksuaalisuus nähdään osana ihmisyyttä. Jokaisella on oikeus saada tietoa seksuaalisuudesta eri ikävaiheissa.

– Seksuaalisuuden ei tarvitse olla tabu. Sehän on iloinen asia! Seksuaalikasvatus ei missään nimessä yllytä seksiin – se ennen kaikkea suojaa lapsia ja nuoria, Kihlström muistuttaa.

– Lapsen tulee tietää, että hänen kehonsa on hänen omansa eivätkä aikuiset saa kajota siihen.