Lapsia Vietnamissa

”Oli upeaa nähdä, että lahjoituksillamme on merkitystä”

Rolf Eskelinen ja Eija Kauma vierailivat kummilapsensa Xiemin luona Vietnamissa juuri ennen koronapandemian leviämistä. Matka vahvisti heidän käsitystään Planin työn vaikutuksista.

Ylitorniolaiset Rolf Eskelinen ja Eija Kauma vierailivat viime vuoden keväänä kummilapsensa Xiemin luona Ha Giangin maakunnassa Pohjois-Vietnamissa. He ovat olleet Xiemin kummeja viiden vuoden ajan.

“Plan-lehdestä olin lukenut kertomuksia, kuinka kummit olivat tavanneet kummilapsiaan. Siitä se ajatus sitten lähti”, Eskelinen kertoo.

Kun Eskelinen ja Kauma olivat saapuneet Vietnamin Da Nangiin, he saivat huolestuttavia uutisia koronatilanteesta.

Rolf Eskelinen ja Eija Kauma kummilapsensa Xiemin ja tämän sisaren kanssa Vietnamissa.
Koronatilanteesta johtuen kummi­vierailuja ei järjestetä toistaiseksi. Tiedotamme kummeille tilanteen kehittymisestä.

“Näytti pahasti siltä, että koko vierailu joudutaan perumaan. Annoimme päätösvallan Plan International Vietnamille, koska heillähän se paras tieto tilanteesta oli. Vain vähän ennen H-hetkeä saimme tiedon, että vierailu toteutuu.”

Eskelinen ja Kauma lensivät Da Nangista Hanoihin, josta matka jatkui Planin työntekijän kanssa. He saivat mukaansa nipun kirjeitä toimitettavaksi syrjäisellä vuoristoseudulla asuville kummilapsille. Xiemin kotialueella asui vierailun aikaan 550 kummilasta, joista moni sai nyt postia kummeiltaan.

Matka Xiemin luo kesti kahdeksan tuntia, aluksi riisipeltojen halki ja sitten vuoristoteitä huikaisevien maisemien keskellä. 

Tukea vuoriston kouluille

Xiemin tapaaminen oli järjestetty koululle, jossa ei pandemian vuoksi ollut lainkaan oppilaita.

”Alussa tunnelma oli virallinen ja jäykkä”, Eskelinen kertoo.

Paikalla olivat kahdeksanvuotiaan kummitytön lisäksi koulun rehtori, koulutoimen johtaja, opettajia, Planin työntekijöitä sekä Xiemin perheenjäseniä.

Työnsä puolesta paikalla olevat esittelivät itsensä ja toimenkuvansa. Perheen äiti kertoi arjestaan maanviljelijänä ja isoisä piti puheen, jossa kiitti Planin kummitoimintaa.

”Tunnelma vapautui, kun päästiin tuliaisten jakamiseen. Ne tuntuivat olevan mieleisiä koko perheelle”, Eskelinen kertoo.

”Xiem on siinä suhteessa onnekas, että koulu sijaitsee lähellä hänen kotiaan. Moni muu lapsi joutuu tulemaan hyvinkin kaukaa, usein vielä jalkaisin.”

Plan oli rakennuttanut Xiemin kouluun muun muassa wc:t, vesisäiliön sekä muurin. Koulun piha oli myös laatoitettu, mikä helpottaa välituntileikkejä varsinkin sadekaudella.

Matka jätti ikävän Vietnamiin

Eskelinen ja Kauma vierailivat myös koulussa hmong-vähemmistökansan alueella. Plan oli rakentanut kouluun keittiön, josta lapset saivat lounasta. Keittiö toimi myös makuusalina, jossa pienimmät lapset voivat nukkua päiväunet.

”Tutustuimme myös molempien koulujen läheisyydessä sijaitseviin kyliin ja paikallisiin asuinolosuhteisiin. Kaikki olivat iloisia ja ystävällisiä meitä kohtaan. Plania selvästikin arvostettiin kylissä”, Eskelinen kertoo.

Päivän lopussa suuri seurue jakoi illallisen iloisen tunnelman vallitessa.

”Harvoin jää näin ikävä jotain paikkaa ja sen ihmisiä kohtaan. Oli upeaa nähdä, että Plan tosiaankin toimii ja auttaa lapsia niin monin eri tavoin ja että meidänkin lahjoituksillamme on merkitystä”, Eskelinen sanoo matkaa muistellessaan.

”Suosittelen kaikille kummeille tutustumista kummilastenne arkeen, mikäli vain mahdollisuus ilmaantuu. En usko, että petytte.”

Kummina muutat maailmaa

Plan-kummina parannat kummilapsesi ja koko hänen yhteisönsä elämää pysyvästi. Kummina saat mahdollisuuden kirjeenvaihtoon kummilapsesi kanssa sekä säännöllistä tietoa kummilapsestasi ja työstämme hänen yhteisössään.

Laosilaisia lapsia pesemässä käsiään.