Kolumbialaisia tarinoita juurevilla rytmeillä

Kalle Heino

Monet parhaista lopputuloksista syntyvät yhdistämällä kaksi yllättävää vinkkeliä yhteen. Kolumbialaisen laulaja-lauluntekijä Nidia Góngoran ja brittiläisen tuottaja Will “Quantic” Hollandin toinen täyspitkä albumi Almas Conectadas tekee juuri näin.

Góngoran folklore-juuret ja Quanticin moderni tuotantomaailma luovat mielenkiintoisen kokonaisuuden. Jos kaksikon edellinen albumi, vuonna 2017 julkaistu Curao, kurotteli tanssilattioiden suuntaan, nyt yhteistyössä on syntynyt kevyempää ja tunnelmallisempaa rytmi­musiikkia. Siinä kuuluvat monenlaisen lattari­musiikin, soulin ja funkin sävyt.

Rytmi on mukavan svengaava ja hallitun laahaava. Tämän levyn kohdalla termit “kevyt” ja “moderni” eivät tarkoita sitä, että groovesta tai juurevuudesta olisi puutetta.

Góngora laulaa portugaliksi Timbiquin alueella asuvien ihmisten tarinoita. Tasaisen laadukkaasta kokonaisuudesta nousee esille muutama erityisen tarttuva helmi, kuten cumbian ja rockin fuusio Balada Borracha (Juopunut balladi), jota kuunnellessa voi kuvitella nauttivansa virkistävää juomaa kuumassa Kolumbiassa 1970-luvulla.

Quantic & Nidia Góngora: Almas Conectadas. Tru Thoughts 2021.

Kuuntele Spotify-soittolistaamme

Soittolistalle on kerätty biisejä Plan-lehdessä vuosien mittaan käsitellyiltä albumeilta sekä muita poimintoja kiinnostavasta musiikista eri puolilta maailmaa. Muista myös tykätä soittolistasta ja laittaa se seurantaan Spotifyssa!