Levyn kansi: vanha valokuva, jossa iloisia ihmisiä Etelä-Afrikassa

Hämyistä jazzia rankasta aiheesta

Kalle Heino

Eteläafrikkalaisen jazz-kollektiivin Spazan levy Uprize! ilmestyi viimein viime syksynä. Kyse on soundtrackista vuonna 2017 ilmestyneeseen samannimiseen dokumenttielokuvaan, joka kertoo eteläafrikkalaisten opiskelijoiden mielenosoituksista apartheid-hallintoa ja sortavia kieliopetus­kysymyksiä vastaan Sowetossa Johannesburgissa vuonna 1976.

Mielenosoituksia seurasivat poliisin väkivaltaisuudet ja esimerkiksi 13-vuotiaan Hector Pietersonin kuolema poliisin ampumaan luotiin.

Uprize! on äänitetty kolmen päivän improvisaatiosessioissa, joissa bändi katseli filminpätkiä olohuoneen seinälle heijastettuna ja kehitti musiikin jamipohjalta.

Maalaileva ja hämyinen mutta moderni jazz vangitsee monen­laisia fiiliksiä aiheesta elävästi ilman, että edes itse katsoo elokuvaa. Laulaja Nonku Phirin eteerinen ääni kuljettaa levyä huumaavasti, ja tunnelman harkittu ristiriita rankan aiheen kanssa toimii pysäyttävästi.

Uprize! ja sen teemat osuvat kylmäävästi ajan hermoon, kun kysymykset rasismista ja eriarvoisuudesta ovat tälläkin hetkellä valitettavan ajankohtaisia.

Spaza: Uprize! Mushroom Hour Half Hour 2020.

Kuuntele Planin Spotify-soittolistaa