1/2021

Kanteletaiteilijan kiehtova musiikkimatka

Kanteletaiteilijan kiehtova musiikkimatka

Iida Riekko

Marjo Smolander on kiinnostava ääni suomalaisessa kansanmusiikin kentässä. Rääkkylästä kotoisin oleva kanteletaiteilija, laulaja, säveltäjä ja sanoittaja tunnetaan muun muassa Zäpämmät-duosta ja senegalilais-suomalaisesta Sunuy xale -musiikkihankkeesta. Nyt Smolander on julkaissut ensimmäisen oman albuminsa Cosmologies.

Smolander on tehnyt levyllä yhteistyötä eri kulttuureista tulevien artistien kanssa. Esimerkiksi avausraidalla Ténére soivat länsiafrikkalaiset rytmit malilaisen Ahmed Ag Kaedyn kitaran ja laulun siivittäminä. Smolander on viettänyt aikaa Senegalissa ja Malissa, ja hänen musiikissaan alueen vaikutteet yhdistyvät luontevasti karjalaiseen kanteleperinteeseen.

Levyllä ovat mukana myös senegalilainen lyömäsoittaja Yatma Thiam, gambialainen kora-soittaja Dawda Jobarteh, jazz-rumpalinakin tunnettu Mikko Hassinen, tanskalainen laulaja, viulisti, lyömäsoittaja ja tanssija Eliza Boye Mouritsen sekä suomalainen laulaja ja huilisti Jenni Hanikka.

Smolanderin laulutyyli tuo mieleen Värttinä-yhtyeen, mutta on kuitenkin omaperäinen. Lyriikoissaan artisti käsittelee muun muassa muistoja, vanhemmuutta ja eri tapoja käsitellä tunteita. Laulujen sävy on lämmin ja lohdullinen.

Marjo Smolander: Cosmologies. 2021.

Kuuntele Planin Spotify-soittolistaa