5 x koskettava kirja tytöistä konfliktin keskellä

Kokosimme eri-ikäisille lukijoillemme vinkit kirjoista, jotka auttavat eläytymään tyttöjen kokemuksiin sotien ja konfliktien keskellä.

Iida Riekko

Alena Mornštajnová: Hana, suom. Susanna Räty (Kairaamo 2024)

Holokaustista on kirjoitettu monta riipaisevaa tarinaa, mutta Hanan konstailemattomassa kerronnassa on yllättävää tuoreutta. Teos kuvaa vavahduttavasti tšekkoslovakialaisten tyttöjen varttumista juutalaisvainojen varjossa ja niitä seuranneessa vaikenemisen ilmapiirissä. Hyväntahtoiset ihmiset tekevät romaanissa virheitä, jotka maksavat sotaoloissa henkiä.

Maaza Mengiste: Varjokuningas, suom. Aleksi Milonoff (Atena 2022)

Tytöillä ja naisilla on sodissa monia rooleja. Raa’an kaunis Varjokuningas kuvaa naissotureita, jotka puolustivat toisen maailmansodan aikana Etiopiaa Italian fasistijoukkoja vastaan. Alistettu palvelustyttö Hirut kasvaa romaanissa rohkeaksi johtajaksi. Mengisten väkevää kerrontaa ei ole turhaan verrattu nobelisti Toni Morrisoniin.

Sanna Pelliccioni: Meidän piti lähteä (S&S 2018)

Vahva tarina ei aina tarvitse sanoja. Sanna Pelliccionin lasten kuvakirja hahmottelee runollisilla kuvilla yhden perheen kohtalon. Alussa pieni tyttö iloitsee puutarhassa vanhempiensa kanssa, sitten sota pakottaa heidät vaaralliselle pakomatkalle kumiveneellä. Lopulta perhe etsii paikkaansa lumisen talven keskellä. Humaa­niutta huokuva kirja ylittää kieli- ja kulttuurimuurit.

Zoulfa Katouh: Sitruunapuiden aika, suom. Helene Bützow (Tammi 2023)

Aikuislukijaakin puhutteleva YA-romaani on surumielinen rakkaustarina ja kasvukertomus. Päähenkilö, 18-vuotias Salama, joutuu tekemään repiviä valintoja Syyrian sodan jaloissa. Kirjailija on kertonut, että halusi luoda musliminuorille tarinoita toisista musliminuorista, joita harvoin kuvataan nuortenkirjallisuudessa.

Tahmima Anam: Kulta-aika, suom. Heikki Salojärvi (Bazam Books 2010)

Kulta-aika on syvästi inhimillinen ja mieleenpainuva romaani perheestä, jonka arjen Bangladeshin itsenäisyyssota repii hajalle. Nuori leski Rehana haluaa suojella kaikin keinoin tytärtään ja poikaansa väkivallalta, mutta lopulta kaikki kolme tempautuvat mukaan sodan käänteisiin. Romaanin sydän on Rehanan äidinrakkaus.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Piirrettyjen katselu vaihtui kerjäämiseen

Sudanin sotaa paenneet tytöt ikävöivät koulua ja omaa sänkyään. Plan tukee Renkin pakolaisleirillä perheitä, joista monet ovat menettäneet kaiken, paitsi päällään olevat vaatteet – ja toivon kotiinpaluusta.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Kun leikin, tunnen itseni rohkeaksi”

Ukrainan sota on särkenyt miljoonien lasten arjen ja turvallisuuden tunteen. Leikki auttaa Moldovaan paenneita lapsia oppimaan, unelmoimaan ja luottamaan tulevaisuuteen.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Olen fyysisesti Suomessa, mutta henkisesti yhä Afganistanissa”

Kimya Fayazin ylioppilaskoe vaihtui pako­matkaksi päivänä, jona äärijärjestö Taliban valtasi Kabulin. Kimya kantaa huolta Afganistaniin jääneistä ystävistään, jotka eivät saa käydä koulua. Planin toiminta on auttanut häntä asettumaan Suomeen ja saamaan uusia ystäviä.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Kummin tuki muuttaa tutkitusti lapsen elämän – ”Ilman kummiani en olisi käynyt koulua”

Plan-kummilapsi käy koulua, uskaltaa kertoa mieli­piteensä ja näkee tulevaisuutensa toiveikkaana. Plan Internationalin ja RMIT-yliopiston tutkimus osoittaa kummiuden myönteiset vaikutukset Bangladeshissa, Ugandassa ja Ecuadorissa.

Plan-lehti 3/2024

Näsinneula siniseksi ja ahtaat sukupuoliroolit nurin

Sofia Bernoulli ja Tommi Rättö edistävät tyttöjen oikeuksia Tampereella, jossa poikkeuksellisen aktiivinen vapaaehtoisjoukko toteuttaa luovia ideoita tyttöjen oikeuksien puolesta. Planin onnenpyörä ja haalarimerkki ovat aina hittejä.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Totuus on sodan ensimmäinen uhri

Sotarikosten tutkimisessa saamani apu on muistuttanut minua siitä, miten tärkeää työ totuuden ja kadonneiden ihmisten kohtalon selvittämiseksi on eloonjääneille, Helena Ranta kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

Sienet muuttivat Arti-vauvan tulevaisuuden

Laosilainen nuoripari oppi Planin kurssilla viljelemään sieniä ja valmistamaan vauvalleen terveellistä ravintoa.

Plan-lehti 3/2024

12-vuotias Luana haluaa poliisiksi, ja syy siihen on rankka 

Perulainen Plan-kummilapsi Luana rakastaa jalkapalloa. Oma perhekin epäili aluksi, sopiiko laji tytöille lainkaan.

Kategoriat
Plan-lehti 3/2024

”Häpesin huonoja arvosanojani” –Planin tukiopetus teki Riman oppimisesta hauskaa

Planin tukiopetus vauhdittaa tyttöjen koulunkäyntiä Nepalissa. 12-vuotias Rima on löytänyt oppimisen ilon.

Plan-lehti 3/2024

”Olin jo kummi, mutta feissarin silmät lumosivat minut”

Armi Savolainen ryhtyi Plan-kummiksi nähtyään televisiossa lapsen, joka kulki muovipussit jaloissaan. Tyttösponssi-lahjoittajaksi hänet innosti kohtaaminen Pieksämäen Prisman aulassa.