Kannanotot, 11.3.2024

Humanitaarista apua lisättävä nopeasti – lapset kuolevat nälkään Gazassa

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.

Nälänhädän riski kasvaa Gazassa päivä päivältä, ja alueelta tulevien tietojen mukaan lapsia kuolee jo nälkään.  

Plan International vaatii välitöntä, ehdotonta ja pysyvää tulitaukoa ja humanitaarisen avun merkittävää lisäämistä Gazassa. Avustustarvikkeille ja humanitaarisille työntekijöille on turvattava parempi pääsy Gazaan.  

Siviilien nälkiinnyttäminen on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan laitonta 

Ainakin 20 lasta on YK:n mukaan kuollut nälkään Gazassa. Gazan pohjoisosassa joka kuudes alle kaksivuotias lapsi on akuutisti aliravittu. Israelin rajoitukset ja piiritystaktiikka sekä Israelin sotilaalliset hyökkäykset humanitaarista apua, terveydenhuoltoa ja avustustyöntekijöitä vastaan estävät avun turvallisen ja esteettömän toimittamisen. 

Tilanne vaatii välittömiä ja yhteisiä maailmanlaajuisia toimia, jotta nälän ja nälkiintymisen aiheuttamat lisäkuolemat voidaan estää. Siviiliväestön nälkiinnyttäminen on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan laitonta. 


Lapset ja perheet ovat riippuvaisia avusta selviytyäkseen 

Gazassa asuvien ihmisten sukulaiset ovat kertoneet Plan Internationalille, että heidän läheisensä Gazassa ovat täysin riippuvaisia humanitaarisesta avusta. 

Eräs Jordaniassa Jerashin pakolaisleirillä asuva palestiinalainen sanoi: ”He elävät enimmäkseen leivän varassa, mutta useimmiten leipä on homehtunutta, ja heidän on syötävä homeisen kohdan ympäriltä. Ruoka, jota he syövät, on peräisin avustuksista, mutta se ei koskaan riitä.” 

Sadevesi on usein ainoa tarjolla oleva vesi, ja naiset luopuvat ruoasta antaakseen lapsilleen sen vähän, mitä heillä on. 

Kaikki alle viisivuotiaat alttiina vakavalle aliravitsemukselle 

Tilanne on huonontunut dramaattisesti sen jälkeen, kun YK varoitti joulukuussa, että Gazan kaikki 335  000 alle viisivuotiasta lasta ovat vaarassa kärsiä vakavasta aliravitsemuksesta ja kuolla nälkään. 

Elintärkeän humanitaarisen avun rajoitukset vaikuttavat suoraan lasten tilanteeseen. YK:n tuoreen havainnon mukaan ”aliravittujen alle viisivuotiaiden lasten määrä on kolme kertaa korkeampi Gazan pohjoisosassa, jossa avun saantia on rajoitettu, kuin etelässä”. 

Tämän ihmisen aiheuttaman ja täysin estettävissä olevan katastrofin ratkaisemiseksi on välttämätöntä luoda turvalliset ja avoimet reitit, joiden kautta henkeä pelastavaa apua voidaan toimittaa. Samalla on tutkittava kaikkia muita vaihtoehtoja sen varmistamiseksi, että elintarvikkeet, lääkintäapu sekä puhdas vesi ja saniteettitarvikkeet saavuttavat apua tarvitsevat. 

Avun tukkiminen ja mielivaltainen epääminen on lopetettava välittömästi. Lisäksi on kiireellisesti luotava kattava strategia paikallisen maatalouden ja elintarviketuotannon elvyttämiseksi. 

Humanitaarisen avun saanti on välttämätöntä 

Ilmapudotukset ja merivoimien avustustoimitukset ovat hyödyllisiä. Maantiekuljetukset ovat kuitenkin edelleen tehokkain tapa toimittaa tarvittava määrä apua sitä tarvitseville kiireellisesti. Kehotamme lisäämään nopeasti maantiekuljetuksia ja käyttämään kaikkia vaihtoehtoja, joilla humanitaarisille avustustyöntekijöille varmistetaan esteetön pääsy ja siviileille mahdollisuus saada apua. 

Humanitaarisen avun salliminen siviiliväestölle on kansainvälinen humanitaarisen oikeuden mukainen velvoite.  

Toistamme myös aiemman kehotuksemme, että valtioiden on lopetettava aseiden vieminen, jos on olemassa vaara, että niitä käytetään kansainvälisen humanitaarisen oikeuden tai ihmisoikeuslainsäädännön vakaviin rikkomuksiin tai niiden mahdollistamiseen. 

Aika on loppumassa Gazan lapsilta. Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan ainakin 12 800 palestiinalaista lasta on jo kuollut viiden kuukauden aikana. 

Nyt tarvitaan kiireellisiä toimia, jotta uudet tragediat ja ihmishenkien menetykset voidaan estää. Vaadimme myös kaikkien siviilipanttivankien ja vankina pidettyjen palestiinalaislasten vapauttamista. 

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.
Lapsi katsoo auton ikkunasta ulos. Auton päälle on pakattu matkalaukkuja.
Gaza / Lähi-itä

Lapsia on suojeltava

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on kuollut sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Israelissa ja Gazassa kiihtyivät äärimmilleen 7. lokakuuta. Lasten tappamiselle tai vammauttamiselle ei ole koskaan mitään oikeutusta. Vaadimme välitöntä tulitaukoa siviilien suojelemiseksi ja toimitamme hätäapua Gazaan ja lähialueille.

Lue lisää
Hondurasilaisnaiset kävelevät poispäin kantaen isoja säkkejä. Kuvituskuva.
Humanitaarinen työmme

Autamme lapsia kriiseissä ja katastrofeissa

Edistämme lasten oikeuksien toteutumista ja pyrimme turvaamaan koulutuksen jatkumisen kriiseissä. Keskitymme humanitaarisessa työssämme erityisesti tyttöjen aseman edistämiseen, koska he ovat usein heikoimmassa asemassa ja siksi suurimmassa vaarassa myös katastrofin iskiessä.

Tutustu työhömme
Nuori poika on talon raunioiden keskellä ja tarkastelee siellä olevia rikkoutuneita tavaroita.
Kannanotot, 12.12.2023

Gazan kärsimyksen ja tappamisen on loputtava  

Gazan pommituksissa on kuollut jo yli 18 000 ihmistä, joista noin 70 prosenttia on lapsia ja naisia.
Kuvassa näkyy taisteluissa tuhoutuneita rakennuksia Gazassa.
Kannanotot, 11.12.2023

Järjestöt: YK:n turvallisuusneuvoston on pikaisesti hyväksyttävä tulitaukoa vaativa päätöslauselma

Plan International tuomitsee yhdessä kuuden muun avustusjärjestön kanssa hukkaan menneen tilaisuuden lopettaa väkivaltaisuudet vaatimalla humanitaarista…
Tuttipullo lojuu raunioiden keskellä.
Kannanotot, 18.11.2023

Plan International: Lapset Gazassa eivät voi enää odottaa tulitaukoa

Lokakuun 7. päivän jälkeen Gazassa on YK:n mukaan tapettu 11 078 ihmistä, joista yli 4600…