”Haluan suojella tyttöjä silpomiselta” | Plan

”Haluan suojella tyttöjä silpomiselta”

Sierra Leonessa asuva Sewanatu, 20, joutui kokemaan sukuelinten silpomisen 6-vuotiaana. Koulutus muutti hänen elämänsä ja nyt hän puhuu silpomisen vaaroista, jotta muut tytöt säästyisivät haitalliselta perinteeltä.

Kun Sewanatu oli 6-vuotias, hän pääsi lomailemaan isoäitinsä luokse.  

“Olin innoissani ja aluksi kaikki oli hauskaa. Sitten eräänä päivänä isoäitini vei minut huoneeseen, jossa oli neljä muuta ihmistä. He pitivät minusta kiinni ja ympärileikkasivat minut”, Sewanatu kertoo.

“Sen jälkeen kaikki tekivät ruokaa, tanssivat ja lupasivat minulle uusia vaatteita. Minulle asiassa ei ollut mitään juhlittavaa, koska toimenpide oli ollut niin kivulias.”

Tyttöjen sukuelinten silpominen on tavallinen perinne Sierra Leonessa.

“Silpominen ei ollut äitini tai isäni päätös. Vanhempia kunnioitetaan, eikä isäni halunnut vastustaa omaa äitiään. Silpomisen jälkeen halusin mennä karkuun aina, kun näin isoäitini.”
 

Tyttöjä valmistellaan avioliittoon

10-vuotiaana Sewanatu kuuli koulussa, ettei sukuelinten silpominen ole välttämätöntä. Siihen asti hän oli uskonut, että silpomisella suojellaan häntä. Sukuelinten silpomisen ajatellaan edistävän tyttöjen uskollisuutta tuleville aviomiehilleen.

“Tytöille ei opeteta koulutuksen ja itsenäisyyden merkitystä. Heille kerrotaan vain, että tärkeintä on kunnioittaa aviomiestään”, Sewanatu sanoo.

“Äiti laittoi minut mieluummin kotitöihin kuin lukemaan koulukirjoja. Vaikka pärjäsin koulussa hyvin, äitini mielestä tärkein tehtäväni oli mennä ajoissa naimisiin ja huolehtia perheestä.”
 

Tyttöjen koulutus on ratkaisu

Kun Sewanatun ystävä keskeytti koulunkäyntinsä mennessään naimisiin, Sewanatu kysyi isältään, miten voisi auttaa ystävää. Onneksi Sewanatun isälle koulutus oli tärkeä asia. Isä löysi lasten verkoston, jonka tapaamisissa Sewanatu oppi ensimmäistä kertaa oikeuksiaan.

Sewanatu alkoi puhua koulussa silpomisen, lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien vaaroista. Hän on kertonut haitallisista perinteistä myös uskonnollisille johtajille.

“Itsevarmuuteni ansiosta olen pystynyt puhumaan hankalistakin asioista.”

Nyt 20-vuotias Sewanatu toimii nuorten viestintäryhmässä, jossa nuoret 14 maasta puhuvat lasten asioista maiden hallituksille ja Afrikan unionille. Sewanatu on myös mukana Planin johtamassa tyttöjen oikeuksia edistävässä ryhmässä.

Sewanatu haluaisi lääkäriksi, jotta voisi auttaa seksuaalisen väkivallan uhreja.

“Tuhannet tytöt eivät tiedä oikeuksistaan. Jos tytöt saisivat koulutusta, he eivät menisi nuorena naimisiin tai tulisi liian varhain raskaaksi. Saan inspiraatiota näistä tytöistä. Haluan, että he oppivat uskomaan itseensä.”

Lue lisää silpomisen vastaisesta työstä >

Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet tyttöjä ja autat lopettamaan haitalliset perinteet, kuten tyttöjen sukuelinten silpomisen. Luo mahdollisuuksia maailman tytöille. Tule tyttösponsoriksi.
 

Tutustu toimintaamme