Artikkelit, 6.2.2021

Zainab ei suostunut silvottavaksi

Sierraleoneilainen tyttö seisoo ulkona ja katsoo kameraan.

Naisten omat salaseurat ovat pitäneet yllä tyttöjen silpomisen perinnettä Sierra Leonessa. 17-vuotias Zainab haluaa saada perinteen loppumaan.

“Äitini ei koskaan saanut mahdollisuutta käydä koulua eikä tiennyt silpomisen vaaroista”, 17-vuotias Zainab kertoo.

Sierra Leonessa asuva Zainab kieltäytyi sukuelinten silpomisesta, vaikka hänen äitinsä leikkasi työssään tyttöjen sukuelimiä yhteisössä. Zainab alkoi jakaa tietoa silpomisen vaaroista 13-vuotiaana, kun hän liittyi Planin tukemaan silpomisen vastaiseen kerhoon koulussaan. Nyt hän on kerhon johtaja ja hänellä on myös oma radio-ohjelma.

Zainabin ansiosta hänen äitinsä ei suostu enää leikkaamaan tyttöjä ja on alkanut vastustaa perinnettä.

“On tärkeää lisätä tietoisuutta silpomisen haitoista, koska tytöt menettävät silpomisessa tulevaisuutensa. Toimenpide aiheuttaa jopa hengenvaaran. Lisäksi se saa tytöt lopettamaan koulunkäyntinsä ja menemään liian varhain naimisiin”, Zainab sanoo.

Silpomisella on valmistettu tyttöjä aikuisuuteen

Zainabin kotialueella Sierra Leonen pohjoisosassa jopa yli 96 prosenttia tytöistä joutuu kokemaan sukuelinten silpomisen. Naisten omat perinteiset salaseurat pitävät tapaa yllä. Naisten bondo-yhteisö on valmistanut silpomisella tyttöjä aikuisuuteen ja avioliittoon.

“Äitini on kuulunut bondo-yhteisöön, jolla on paljon vaikutusvaltaa. Päätöksiä ei ole saanut kyseenalaistaa. Aiemmin oli leimaavaa, jos tyttöä ei ollut silvottu ja jos hän ei kuulunut naisten yhteisöön”, Zainab sanoo.

Plan on jakanut tietoa silpomisen vaaroista leikkauksia tekeville naisille, koska heillä on suuri rooli asenteiden muuttumisessa.

Sukuelinten silpominen lisää köyhyyttä

Silpominen ja siihen liittyvät juhlalliset seremoniat maksavat, eikä monilla perheillä ole varaa lähettää tyttöjä enää sen jälkeen takaisin kouluun. Köyhyys on suuri syy myös varhaisille avioliitoille.

“Jos tyttöä kosimaan tulevalla miehellä on rahaa, monet vanhemmat luovuttavat mielellään tyttärensä tämän vaimoksi”, Zainab sanoo.

Tunnettu sierraleonelainen tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäjä Rugiatu Neneh Turay perusti silpomisen vastaisen kerhon Zainabin kouluun Planin tuella. Kerhon jäsenet jakavat tietoa haitallisista perinteistä.

“Olemme kertoneet silpomisen vaaroista, lasten oikeuksista ja siitä, että lapsilla on oikeus sanoa mielipiteensä ja osallistua päätöksentekoon. Rouva Neneh on muuttanut paljon asioita yhteisössämme. Ihailen häntä ja haluaisin olla jonain päivänä samanlainen kuin hän”, Zainab sanoo.

“En usko, että äidilläni tai isoäidilläni olisi ollut mahdollisuuksia toimia tällaisena aktivistina ollessaan nuoria. Nyt he ovat ylpeitä siitä, mitä teen. Uskon, että silpominen on mahdollista saada loppumaan, kun toimimme yhdessä.”

yhdessä loppu silpomiselle

Arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut sukuelinten silpomisen. Yksikin on liikaa. Sukuelinten silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Silpomisen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään joka vuosi 6.2. Sinä voit puolustaa tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään ja tukea työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssina olet osa muutosta. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi tästä alk. 10 € / kk.

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssina autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa silpomisen vastaisesta työstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Raportti: Tyttöjen asema maailmassa on parantunut 10 vuodessa liian hitaasti ja epätasaisesti

Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut 10 vuodessa vain vähän. Samaan aikaan on tapahtunut huolestuttavaa takapakkia, Planin raportti paljastaa.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Realising every girl’s right to flourish: A review of progress on the 10th anniversary of the International Day of the Girl

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kansainvälisen tyttöjen päivän 10-vuotisjuhlavuoden 2022 kunniaksi julkaisema raportti luotaa kehitystä tyttöjen oikeuksien…
Somalimaan uusi lastensuojelulaki on käänteentekevä askel kohti silpomisen lopettamista
Mediatiedotteet, 2.2.2022

Somalimaan uusi lastensuojelulaki on käänteentekevä askel kohti silpomisen lopettamista

Somalimaa on hyväksynyt lastensuojelun lakipaketin, joka on merkittävä askel kohti tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamista. Plan International peräänkuuluttaa lisää päätöksiä ja ponnistuksia, joilla haitallinen perinne saadaan kitkettyä.