Artikkelit, 6.2.2021

Zainab ei suostunut silvottavaksi

Sierraleoneilainen tyttö seisoo ulkona ja katsoo kameraan.

Naisten omat salaseurat ovat pitäneet yllä tyttöjen silpomisen perinnettä Sierra Leonessa. 17-vuotias Zainab haluaa saada perinteen loppumaan.

“Äitini ei koskaan saanut mahdollisuutta käydä koulua eikä tiennyt silpomisen vaaroista”, 17-vuotias Zainab kertoo.

Sierra Leonessa asuva Zainab kieltäytyi sukuelinten silpomisesta, vaikka hänen äitinsä leikkasi työssään tyttöjen sukuelimiä yhteisössä. Zainab alkoi jakaa tietoa silpomisen vaaroista 13-vuotiaana, kun hän liittyi Planin tukemaan silpomisen vastaiseen kerhoon koulussaan. Nyt hän on kerhon johtaja ja hänellä on myös oma radio-ohjelma.

Zainabin ansiosta hänen äitinsä ei suostu enää leikkaamaan tyttöjä ja on alkanut vastustaa perinnettä.

“On tärkeää lisätä tietoisuutta silpomisen haitoista, koska tytöt menettävät silpomisessa tulevaisuutensa. Toimenpide aiheuttaa jopa hengenvaaran. Lisäksi se saa tytöt lopettamaan koulunkäyntinsä ja menemään liian varhain naimisiin”, Zainab sanoo.

Silpomisella on valmistettu tyttöjä aikuisuuteen

Zainabin kotialueella Sierra Leonen pohjoisosassa jopa yli 96 prosenttia tytöistä joutuu kokemaan sukuelinten silpomisen. Naisten omat perinteiset salaseurat pitävät tapaa yllä. Naisten bondo-yhteisö on valmistanut silpomisella tyttöjä aikuisuuteen ja avioliittoon.

“Äitini on kuulunut bondo-yhteisöön, jolla on paljon vaikutusvaltaa. Päätöksiä ei ole saanut kyseenalaistaa. Aiemmin oli leimaavaa, jos tyttöä ei ollut silvottu ja jos hän ei kuulunut naisten yhteisöön”, Zainab sanoo.

Plan on jakanut tietoa silpomisen vaaroista leikkauksia tekeville naisille, koska heillä on suuri rooli asenteiden muuttumisessa.

Sukuelinten silpominen lisää köyhyyttä

Silpominen ja siihen liittyvät juhlalliset seremoniat maksavat, eikä monilla perheillä ole varaa lähettää tyttöjä enää sen jälkeen takaisin kouluun. Köyhyys on suuri syy myös varhaisille avioliitoille.

“Jos tyttöä kosimaan tulevalla miehellä on rahaa, monet vanhemmat luovuttavat mielellään tyttärensä tämän vaimoksi”, Zainab sanoo.

Tunnettu sierraleonelainen tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäjä Rugiatu Neneh Turay perusti silpomisen vastaisen kerhon Zainabin kouluun Planin tuella. Kerhon jäsenet jakavat tietoa haitallisista perinteistä.

“Olemme kertoneet silpomisen vaaroista, lasten oikeuksista ja siitä, että lapsilla on oikeus sanoa mielipiteensä ja osallistua päätöksentekoon. Rouva Neneh on muuttanut paljon asioita yhteisössämme. Ihailen häntä ja haluaisin olla jonain päivänä samanlainen kuin hän”, Zainab sanoo.

“En usko, että äidilläni tai isoäidilläni olisi ollut mahdollisuuksia toimia tällaisena aktivistina ollessaan nuoria. Nyt he ovat ylpeitä siitä, mitä teen. Uskon, että silpominen on mahdollista saada loppumaan, kun toimimme yhdessä.”

Loppu silpomiselle. Nyt.  

Joka vuosi yli 3 miljoonaa tyttöä joutuu kokemaan sukuelinten silpomisen. Silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Sen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Planin tyttösponssina sinä olet osa muutosta ja puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi alk. 10 € / kk >

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssina autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa silpomisen vastaisesta työstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Etiopialaisia nuoria kuuntelee ringissä vanhemman henkilön puhetta.
Blogit, 5.2.2024

Loppu silpomiselle: irti haitallisista käytännöistä

Jotta vahingolliset käytännöt muuttuisivat, riittävän monen ihmisen on uskottava, että monet muutkin ovat muutoksessa mukana, kirjoittaa Plan International Etiopian seksuaali- ja lisääntymisterveyden -ja oikeuksien asiantuntija Philipos Petros blogikirjoituksessaan.
Tyttöjen sukuelinten silpomista vastustava äiti pitelee lastaan sylissään.
Artikkelit, 24.1.2024

Pakolaisäidit suojelevat tyttäriään silpomiselta

Tyttöjen äidit Saafi, Cawo ja Rahma puhuvat silpomisen lopettamisen puolesta pakolaisleirillä Somalimaassa.
Tyttö seisoo poispäin kamerasta pakolaisleirin rakennusten keskellä Somaliassa.
Artikkelit, 24.1.2024

”Silpominen on muisto, joka ei häviä”

Sukuelinten silpomisen kokeneet somalialaistytöt jakavat tietoa perinteen haitallisista vaikutuksista ja tekevät kaikkensa silpomisen lopettamiseksi.