Artikkelit, 7.6.2023

Viisi keinoa puolustaa tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia 

Yhteinen työmme tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon puolustamiseksi ei pidä kesälomia. Onneksi tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistäminen on kaikkea muuta kuin tylsää puurtamista. Kokosimme sinulle viisi innostavaa ja tehokasta tapaa toimia tyttöjen ja tasa-arvon liittolaisena, myös kesällä.

1. Lue tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta 

Oppiminen on ihmisoikeuksien puolustajan tärkein työkalu. Maailma avartuu ja ymmärrys syvenee, kun luemme ja tarkastelemme erilaisia näkökulmia. Moninaisia ääniä lukemalla myös ajattelumme monipuolistuu. Ja mikä mukavinta, lukeminen on kesäpuuhien parhaimmistoa. 

Tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta käsitteleviä kirjoja lukemalla käsitys eri ihmisryhmien kohtaamista haasteista laajenee ja tarkentuu. Samalla voi tulla huomanneeksi, että vaikka kokemukset vaihtelevat, koskettavat epätasa-arvoon liittyvät epäkohdat monin tavoin meitä kaikkia. 

Oletko jo lukenut esimerkiksi nämä loistavat teokset? 

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen (2022)

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (2022)

Audre Lorde: Sister Outsider (1984, suom. 2022)

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista (2021)

JJ Bola: Naamiotta (2021)

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt (2021) 

2. Kuuntele ja anna tilaa 

Myös kuuntelu on aktiivinen teko. Tyttöjen oikeuksien liittolainen ei ole itse asian keskiössä vaan antaa tilaa syrjintää kokevan ihmisen kokemuksille, ajatuksille ja toiveille. 

Joskus vaikuttavimpia asioita, mitä ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolustaja voikin tehdä, on pysähtyä kuuntelemaan. Kun hiljenemme kuuntelemaan, asetumme itse sivuhenkilön rooliin ja osoitamme, että syrjintää kokeva ihmisryhmä on itse oman elämäntilanteensa asiantuntija. 

Tyttöjen ja tasa-arvon liittolaisina pyrimme aina nostamaan esiin tyttöjen ja nuorten omat kokemukset, tarpeet ja saavutukset sen sijaan että tekisimme itsestämme numeroa.

3. Löydä tukea yhteisöstä 

Meitä tyttöjen ja tasa-arvon puolustajia on valtavasti! Se on onni, sillä kukaan ei voi yksin romuttaa epätasa-arvoisia normeja ja rakenteita. Epäkohtien muuttamiseen tarvitaan yhteisön tukea – ja yhteisöllisyys auttaa myös jaksamaan silloin, kun esteet tuntuvat liian korkeilta.

Älä siis jää yksin vaan tukeudu yhteisöön. Seuraa esimerkiksi Planin aktiivisia somekanavia, joiden kautta kuulet aina ajankohtaista ja inspiroivaa tietoa tyttöjen oikeuksien tilasta sekä löydät tukea muista tasa-arvon puolustajista.

Liity aktiiviseen sosiaalisen median yhteisöömme: Instagramissa, Facebookissa, TikTokissa ja Twitterissä. Löydät meidät kaikista some-kanavista nimellä @plansuomi.

4. Hyväksy, että maailma ei tule valmiiksi – Eikä sinun tarvitse olla täydellinen

Liittolaisen työ ei tule koskaan täysin valmiiksi, ja se on todella okei. Ilman itsemyötätuntoa ja keskeneräisyyden sallimista työ oikeudenmukaisemman ja yhdenvertaisemman maailman puolesta käy kenelle tahansa liian raskaaksi.

On hyvä muistaa, että tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon liittolaisuus on elämänmittainen tehtävä. Se merkitsee uteliaisuutta maailmaa kohtaan, valmiutta oppia uutta ja oman epätäydellisyyden hyväksymistä.

5. Edistä tyttöjen oikeuksien toteutumista rahallisesti, jos voit

Planin tyttösponssit parantavat tyttöjen asemaa kuukausilahjoituksella. Tyttösponssit ovat tasa-arvon ja tyttöjen liittolaisia, joiden jatkuvan tuen avulla tytöt ympäri maailmaa voivat itse vaatia oikeuksiensa toteutumista ja edistää niitä. Tyttösponssien tuella jaamme tytöille tietoa heidän oikeuksistaan, parannamme heidän pääsyään kouluun ja puramme haitallisia käytäntöjä, jotka estävät tyttöjä toteuttamasta oikeuksiaan.

Aina rahallinen tukeminen ei ole mahdollista, mutta kuukausilahjoittajana pienikin summa saa aikaan merkittäviä asioita. Tytöt eivät voi muuttaa yhteiskuntaa yksin vaan tarvitsevat tukea ja pitkäjänteistä työtä syrjivien rakenteiden purkamiseksi yhteisöissään.

Haluaisitko ryhtyä tyttösponssiksi? Lue lisää ja liity mukaan täällä, alkaen vain 10 € kuukaudessa.

Oletko jo tyttösponssi tai Plan-kummi? Lämmin kiitos arvokkaasta tuestasi tasa-arvoisemman maailman puolesta. Yhdessä meissä on voimaa.

Lahjoita tasa-arvolle

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle

Tyttösponssi eli kuukausilahjoitus

Tyttösponssina parannat tyttöjen asemaa ja edistät tasa-arvon toteutumista ympäri maailmaa. Säännöllinen kuukausilahjoitus on tehokkain tapa saada aikaan muutosta. Tule mukaan jo tänään!
Tule tyttösponssiksi

Kertalahjoitus

Kertalahjoitus on helppo ja nopea tapa rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa. Valitse sinulle sopivin summa ja tee lahjoitus, jo pienikin lahjoitus vaikuttaa.
Tee kertalahjoitus

Muut tavat tukea

Haluaisitko ilahduttaa tyttöjen oikeuksien liittolaista aineettomalla lahjalla? Tai kiinnostaako kummiksi ryhtyminen? Löydä oma tapasi tukea työtämme tasa-arvon puolesta!
Tutustu tukimuotoihin
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi