Kirjan kansi: Miksi en puhu rasisimista.

Ravisteleva katsaus rakenteelliseen rasismiin

Iida Riekko

Reni Eddo-Lodgen kirjan nimi Miksi en enää puhu valkoisille rasismista on kärjistys. Teos on suunnattu vahvasti myös valkoisille lukijoille, jotka haluavat aidosti ymmärtää rakenteellista rasismia.

Eddo-Lodgen mukaan valkoisten on lakattava odottamasta, että rodullistetut ihmiset selittävät heille jatkuvasti, mikä on rasistista. Valkoisten on otettava aktiivinen rooli rasismin ymmärtämisessä ja purkamisessa sekä tunnistettava, että toiset hyötyvät ja toiset kärsivät ihmisryhmien arvottamisesta etnisyyden perusteella.

Kirja ilmestyi Britanniassa jo vuonna 2017, mutta #BlackLivesMatter-liikkeen nousu toi sille uutta nostetta. Tänä keväänä teos julkaistiin suomeksi. Yhteiskuntamme rasismia paljon käsitellyt Maryam Albulkarim on kirjoittanut siihen ansiokkaan esipuheen.

Eddo-Lodge pureutuu brittiläisen rasismin historiaan ja nykyisyyteen lukuisin esimerkein. Kirja on vaikuttava katsaus paitsi rasismin ulottuvuuksiin myös kolonialismin jälkiin.

Kirjan sävy on anteeksipyytelemätön, provosoivakin. Se ei ole kevyttä kesälukemista, mutta sitäkin tärkeämpi puheenvuoro.

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista.

Suom. Saana Rusi. Gummerus 2021.

Lue uusin Plan-lehti

Plan-lehti tarjoaa kiinnostavia ja koskettavia tarinoita kehittyvien maiden lasten ja tyttöjen elämästä sekä tietoa työmme tuloksista niin maailmalla kuin kotimaassa. 

Tyttö katsoo vakavana toisen ihmisen olan yli kameraan.