Artikkelit, 11.9.2022

”Työpaikka muutti elämäni”

Nepalilainen Urmila työssään päiväkodissa.

Köyhässä perheessä kasvanut nepalilainen Urmila, 20, työllistyi Planin tarjoaman koulutuksen ansiosta. Nyt hän pystyy elättämään itsensä ja auttamaan myös vanhempiaan.

”Lapsuuteni oli vaikea perheemme köyhyyden takia. Äidilläni oli tapana keittää puuroa, jolla täytimme vatsamme. Hänelle oli täysi työ tarjota meille lapsille kaksi ateriaa päivässä”, nepalilainen Urmila, 20, kertoo.

Urmila kasvoi kuusihenkisen perheen nuorimpana lapsena. Perheen isä ajoi työkseen riksaa, ja äiti keräsi metsästä polttopuuta myytäväksi. Arjen kuormitusta lisäsivät Urmilan veljen psyykkinen sairaus ja toisen veljen vammaisuus.

Urmila haaveili tulevansa tanssijaksi, mutta perheen taloudellinen tilanne pakotti hänet luopumaan unelmastaan.

”Meidän ei koskaan ollut mahdollista korjata kotimme olkikattoa, joka vuoti aina sadekaudella. Meidät teki iloiseksi se, kun saimme joskus varakkaammilta perheiltä lasten käytettyjä vaatteita”, Urmila kuvailee.

Työllistymisen vaikeus

Kouluun pääseminen ei ollut Urmilalle koskaan itsestäänselvyys, mutta vaikeuksista huolimatta hän onnistui käymään koulunsa loppuun. Sen jälkeen hän muutti siskonsa kanssa kaupunkiin etsimään töitä.

”Halusin kantaa vastuun perheestämme, sillä isällämme oli tuberkuloosi ja äitimme oli käynyt kohtuleikkauksessa. He olivat jo vanhoja, ja heidän oli vaikea saada töitä.”

Kaupungissa ei ollut kuitenkaan niin helppoa, kuin Urmila oli toivonut. Koska hänellä ei ollut työkokemusta, työn löytäminen oli vaikeaa, eikä hän päässyt haastatteluja pidemmälle.

”Sain kuulla loukkaavia sanoja ja koin asiatonta kohtelua, kun kerroin perheeni taloudellisesta tilanteesta.”

Silloin Urmila kuuli Planin tukemasta hankkeesta, joka auttoi tyttöjä ja nuoria naisia työllistymään. Urmila täytti ystäviensä kanssa hakemuksen koulutusohjelmaan.  

”Kaikki ystäväni saivat puhelun järjestöstä. Odotin innolla, ja kuukautta myöhemmin minulle soitettiin, että olen päässyt mukaan varhaiskasvatuksen kurssille.”

Paras päivä elämässä

Plan tukee nuorten naisten työllistymishanketta Pokharassa, Nepalissa, jossa 800 Urmilan kaltaista nuorta naista oppii työllistymistaitoja, elämäntaitoja, tietotekniikkaa ja englannin kieltä.

Urmila on opiskellut varhaiskasvatuksen lisäksi englannin kieltä, tietokoneen käyttöä, tasa-arvokysymyksiä ja lastensuojelua.

”Olen aina halunnut kovasti oppia tietotekniikkaa, jota en ollut voinut opiskella taloudellisen tilanteeni takia. Olen saanut erilaisia elämäntaitoja ja itsevarmuutta. Tämä koulutus on muuttanut kaiken elämässäni.”

Koulutuksen jälkeen Urmila osallistui työharjoitteluun. Hän työskenteli koulussa kolme kuukautta harjoittelijana, minkä jälkeen hänelle tarjottiin vakituista kouluavustajan työpaikkaa. Se oli suuri juhlapäivä. Nyt Urmila pystyy tarjoamaan myös vanhemmilleen paremman elämän.

”Kun sain ensimmäisen palkkani, melkein itkin. Se oli paras päivä siihenastisessa elämässäni. Pidin osan palkastani ja annoin loput vanhemmilleni. Onneni kaksinkertaistui nähdessäni, miten ylpeitä vanhempani olivat minusta.”

Tyttöjen päivä

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11. lokakuuta. Vuonna 2022 tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja talous.   

Tytöillä on edelleen poikia heikommat mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työelämään. Tyttöjen ja naisten tekemä työ jää liian usein palkattomaksi ja näkymättömäksi. Tasa-arvon toteutumattomuuden hinta on kova tytöille ja heidän yhteisöilleen sekä maailmantaloudelle.    

Haluamme maailman, jossa jokainen pystyy toteuttamaan mahdollisuuksiaan sukupuolesta huolimatta. Siksi tuemme tyttöjä ja nuoria naisia kouluttautumaan, työllistymään ja hallitsemaan omaa talouttaan. Sijoitus tyttöjen koulutukseen ja tasa-arvoon on sijoitus parempaan tulevaisuuteen.  

Tule tyttösponssiksi >  

Lue lisää tyttöjen päivästä > 

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme tasa-arvon edistämiseksi sekä muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Kuukausilahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity tyttöjen säännölliseksi tukijaksi jo tänään.

Planin ja DNA:n tyttöjen digitaitoryhmän nuoret jakoivat mielipiteitään ja kokivat ikimuistoisen päivän SuomiAreenassa. Kuvassa Planin digitaitoryhmän nuoret Malika Diallo, Martha Osas ja Oleksandra Tataki sekä Planin maahanmuuttajatyön päällikkö Maria Wikberg.
Blogit, 5.7.2023

Nuorten ikimuistoinen päivä SuomiAreenassa

Planin ja DNA:n tyttöjen digitaitoryhmän nuoret jakoivat mielipiteitään ja kokivat ikimuistoisen päivän SuomiAreenassa.
Guatemalalainen Juana on perustanut oman yrityksen.
Artikkelit, 1.6.2023

Guatemalassa nuoret rakentavat parempaa tulevaisuutta

Juana on iloinen nuori nainen Guatemalasta. Kuten useimmat kotiseutunsa nuoret, hän haluaa saada hyvän työn, jotta voi elättää itsensä ja perheensä. Maan vaikea taloustilanne on kuitenkin vaikeuttanut työllistymistä.
Nuori nainen seisoo aurinkouunin peilien edessä.
Artikkelit, 17.10.2022

Kestävää ruoantuotantoa aurinkouunilla

Planin tukemat nuoret tekevät leipomobisnestä aurinkoenergialla lämpenevän uunin avulla.