Blogit, 5.7.2023

Nuorten ikimuistoinen päivä SuomiAreenassa

Planin ja DNA:n tyttöjen digitaitoryhmän nuoret jakoivat mielipiteitään ja kokivat ikimuistoisen päivän SuomiAreenassa. Kuvassa Planin digitaitoryhmän nuoret Malika Diallo, Martha Osas ja Oleksandra Tataki sekä Planin maahanmuuttajatyön päällikkö Maria Wikberg.

Planin ja DNA:n tyttöjen digitaitoryhmän nuoret jakoivat mielipiteitään ja kokivat ikimuistoisen päivän SuomiAreenan lavalla, kirjoittaa hankkeen ohjaaja Lea Absetz.

Plan järjesti SuomiAreenassa 30.6.2023 DNA:n kanssa paneelikeskustelun maahan muuttaneiden nuorten digi- ja työelämävalmiuksista sekä monimuotoisen työelämän mahdollisuuksista. Keskustelun taustalla oli DNA:n ja Planin teettämä selvitys, joka tutki Suomeen muuttaneiden nuorten digiosallisuutta ja työelämää.

Paneeliin osallistuivat Planin digitaitoryhmän nuoret Malika Diallo, Martha Osas ja Oleksandra Tataki sekä kansanedustaja Nasima Razmyar, nuorisotutkija Päivi Honkatukia, DNA:n tekninen johtaja Ville Virtanen ja Planin maahanmuuttajatyön päällikkö Maria Wikberg. Keskustelun moderoi DNA:n vastuullisuuspäällikkö Tuuli Nummelin.

SuomiAreenassa nähtiin tänä vuonna yli 20 nuoriin suoraan liittyvää keskustelua, joista vain puolessa oli nuoria tai nuoria aikuisia kokemusasiantuntijoina lavalla. Planille ja DNA:lle oli alusta asti selvää, että keskustelussa halutaan korostaa nuorten omia ajatuksia ja kokemuksia digitalisaatiosta ja työelämästä.

Paneelikeskustelun osallistujat SuomiAreenan lavalla: Tuuli Nummelin, Malika Diallo, Martha Osas, Oleksandra Tataki, Maria Wikberg, Päivi Honkatukia, Ville Virtanen ja Nasima Razmyar.
Paneelikeskustelun osallistujat SuomiAreenan lavalla: Tuuli Nummelin, Malika Diallo, Martha Osas, Oleksandra Tataki, Maria Wikberg, Päivi Honkatukia, Ville Virtanen ja Nasima Razmyar.

ENNEN H-HETKEÄ

SuomiAreenaan valmistautuminen alkoi nuorten kanssa jo huhtikuussa. Mainostimme tapahtumaa Planin ja DNA:n digitaitoryhmän nuorille ja järjestimme kiinnostuneiden nuorten kanssa ideointitapaamisia, joissa nuoret pääsivät keskustelemaan paneelin teemoista ja niiden herättämistä ajatuksista. Tapaamisiin osallistui yhteensä kuusi nuorta, joista lopulta Oleksandra, Martha ja Malika lähtivät SuomiAreenaan. 

Nuorille oli tärkeää päästä kertomaan omista mielipiteistään. He myös totesivat jälkikäteen, että esiintyminen oli tuntunut helpommalta, kun sai jakaa omia ajatuksia. 

SuomiAreenan  Antinkadun lavalla oli hyvä tunnelma. Planin ja DN:n paneelia tuli kuuntelemaan noin 150 henkilöä.
SuomiAreenan Antinkadun lavalla oli hyvä tunnelma. Paneelia tuli kuuntelemaan noin 150 henkilöä.

Nuoret kirjoittivat itse omat puheenvuoronsa, jotka he viimeistelivät yhdessä hankkeen ohjaajien kanssa. Martha kirjoitti itselleen tärkeän puheenvuoron englanniksi ja päätimme ryhmänä, että emme käännä sitä suomeksi. Englanninkielinen osuus muistutti niin meitä kuin SuomiAreenan yleisöä siitä, että monikielisyys on rikkaus. Aikuisten panelistien kesken heräsi myös mielenkiintoinen keskustelu työpaikkojen kielivaatimuksista sekä DNA:n hiljattaisesta päätöksestä ottaa englanti yrityksen toiseksi työkieleksi.

Viikko ennen lavalle nousemista, DNA:n vastuullisuuspäällikkö ja keskustelun juontaja Tuuli Nummelin ja viestintäpäällikkö Julia Arko tapasivat nuoria ja pitivät heille kannustavan inspiraatiopuheen esiintymisjännityksen hillitsemisestä. He korostivat myös nuorten tärkeää roolia paneelin kokemusasiantuntijoina. 

Nuoret pääsivät harjoittelemaan puheenvuorojaan myös pienen harjoitusyleisön edessä ennen tapahtumaa. He kertoivat, että harjoitusyleisö oli antanut hyvää esimakua tulevasta esiintymisestä. 

IKIMUISTOINEN PÄIVÄ

Itse tapahtumapäivä alkoi kello 7:40 Helsingin päärautatieasemalla, jossa nuoret odottelivat jo pirteinä ja innostuneina meitä ohjaajia. Junassa pelattiin korttipelejä ja syötiin eväitä. Poriin päästyämme suuntasimme yhteisen lounaan kautta Antinkadun lavalle, jonka reunalla jännitys alkoi jo tiivistyä. Onneksi muut panelistit olivat mukavia ja nuorten oli luontevaa nousta lavalle heidän kanssaan.

Oli hurjaa nähdä SuomiAreena-kyltti, nyt se tapahtuu oikeasti!

DNA:n ja Planin digitaitoryhmän nuori Malika Diallo

Malika

Kirkkaat valot paistoivat lavalle ja lavan edessä kuvasivat MTV Katsomon kamerat. Aluksi yleisö oli pieni, mutta pian paneelia oli kuuntelemassa noin 150 ihmistä. Nuoret kertoivat, että heillä oli lavalla rauhallinen olo, vaikka keskustelua seurasivat monet silmäparit. Nuorten mukaan yleisö näytti ystävälliseltä ja siltä, että he keskittyivät kuuntelemaan.

Oli kiva katsoa, että yleisö nyökytteli, kun me puhuttiin. 

DNA:n ja Planin digitaitoryhmän nuori Malika Diallo

Malika 

Silloin tuntuu, ettei ole yksin. Että on ihmisiä, jotka kuuntelevat ja ovat samaa mieltä.

DNA:n ja Planin digitaitoryhmän nuori Oleksandra Tataki

Oleksandra

Nuoret kertoivat, että he olisivat olleet tapahtumaan tyytyväisiä, vaikka paikalla olisi ollut vain kourallinen kiinnostuneita kuuntelijoita. Suuri yleisö tuli kuitenkin kaikille iloisena yllätyksenä.

Emme huomanneet, että kuuntelijoita oli 150. Mutta ei sitä tarvitse pelätä, he ovat siellä koska haluavat kuunnella. Jokainen kuulija on tärkeä. Ja jokaisen kautta voi vaikuttaa.

DNA:n ja Planin digitaitoryhmän nuori Oleksandra Tataki

Oleksandra

Nuoret kertovat, että esityksen jälkeen kaikki tulivat kehumaan heitä ja että oli ihanaa saada positiivista palautetta. Kiitosten ja yhteiskuvien jälkeen nappasimme reput mukaan ja lähdimme torille nauttimaan jäätelöistä auringonpaisteessa. Niin nuorten kuin hankkeen ohjaajien puhelimet täyttyivät onnitteluviesteistä, joita luimme toisillemme ääneen. 

Planin ja DNA:n tyttöjen digitaitoryhmän nuoret Malika Diallo, Martha Osas ja Oleksandra Tataki sekä Planin maahanmuuttajatyön päällikkö Maria Wikberg SuomiAreenassa.
Planin ja DNA:n tyttöjen digitaitoryhmän nuoret Malika Diallo, Oleksandra Tataki ja Martha Osas sekä Planin maahanmuuttajatyön päällikkö Maria Wikberg kesäisessä Porissa.

”ON HYVÄ KOKEILLA UUSIA ASIOITA”

Martha, Malika ja Oleksandra lähtisivät kaikki uudestaan SuomiAreenaan. He kannustavat kaikkia nuoria käyttämään omaa ääntään ja kokeilemaan uusia asioita.

Entä mitä tehdä, jos esiintyminen jännittää? Tässä nuorten kolme vinkkiä, joiden avulla esiintymisjännitys helpottaa:

  1. ”Älä pelkää, saa mokata.”
  2. ”Voit puhua rohkeasti niin kuin haluat.”
  3. ”Kannattaa miettiä, mitä sinä haluat sanoa, mikä on sinun mielestäsi tärkeää kaikkien kuulla.”

Katso DNA:n ja Planin tyttöjen digitaitoryhmän paneelikeskustelu MTV Katsomosta tästä linkistä.

Lue verkkojuttu paneelikeskustelusta ja Planin muusta toiminnasta SuomiAreenassa.

Kolme tansanialaista tyttöä seisoo rinnakkain ja pitelee Planin jakamia hygieniatarvikkeita.
Yritysyhteistyö

Edistetään yhdessä tasa-arvoa

Yhteistyö Planin kanssa sitouttaa yrityksenne tasa-arvon ja lasten oikeuksien edistämiseen. Tutustu erilaisiin yhteistyömuotoihin ja ota yhteyttä!

Lue lisää
Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Tyttösponssi

Kuukausilahjoitus tasa-arvon puolesta

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Kuukausilahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Tule tyttösponssiksi
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.
Aktivismi

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi