Artikkelit, 1.6.2023

Guatemalassa nuoret rakentavat parempaa tulevaisuutta

Guatemalalainen Juana on perustanut oman yrityksen.

Juana on iloinen nuori nainen Guatemalasta. Kuten useimmat kotiseutunsa nuoret, hän haluaa saada hyvän työn, jotta voi elättää itsensä ja perheensä. Maan vaikea taloustilanne on kuitenkin vaikeuttanut työllistymistä.

Juana asuu perheensä kanssa Quichén alueella ja työskentelee tällä hetkellä maatalousalalla. Hän tekee työkseen maissin ja papujen sadonkorjuuta, kuivaamista ja kuorimista.

”Ansaitsen 40 quetzalia* yhdestä työpäivästä . Käytän palkkani perheeni auttamiseksi ja osan sijoitan omaan yritykseeni”, Juana sanoo.

Juana on saanut koulutusta yrittäjyys- ja liiketoimintataidoista Planin Champions of Change -hankkeen kautta.

”Opin pyörittämään yritystä, sijoittamaan erilaisiin resursseihin, suunnittelemaan työtäni sekä olemaan rohkeampi ja itsevarmempi. Koulutus motivoi minua perustamaan oman yrityksen, jossa myyn siipikarjaa. Sain myös työvälineitä yrityksen perustamista varten” , Juana kertoo.

Nuorisotyöttömyyttä ratkaisemassa

Guatemalassa nuorilla on rajalliset mahdollisuudet koulutukseen, työharjoitteluun ja työllistymiseen.

Champions of Change -ohjelma auttaa nuoria ymmärtämään paremmin heidän mahdollisuuksiaan ja omia oikeuksiaan. Nuoret oppivat taloustaitoja ja saavat tukea ammatillisten tavoitteiden asettamiseen ja oman elämänsä suunnitteluun.

Guatemalassa on Latinalaisen Amerikan suurin nuorisoväestö. Yli 60 prosenttia maan väestöstä on alle 30-vuotiaita. Lisäksi maan köyhyysaste on korkea. Siksi muuttoliikenne on kasvanut, ja tuhannet nuoret ovat muuttaneet etsimään työtä kotimaansa ulkopuolelta. Työn perässä liikkuminen altistaa nuoria monille riskeille, ja erityisesti tytöt ja nuoret naiset kohtaavat väkivaltaa, hyväksikäyttöä ja ryöstöjä.

Juana haluaa rohkaista paikkakuntansa nuoria uskomaan itseensä ja perustamaan oman yrityksen sen sijaan, että muuttaisivat pois perheensä ja yhteisönsä luota.

”Seudun heikot työllistymismahdollisuudet eivät saa estää nuoria uskomasta unelmiinsa. Jokaisella on oikeus tavoitella unelmiaan”, Juana sanoo.

Maan kehityksen kannalta on tärkeää, että nuorilla on mahdollisuus toimia täysimääräisesti yhteiskunnassaan. Tukemalla nuorisokoulutusohjelmia autamme Juanan kaltaisia nuoria guatemalalaisia kehittämään taitoja, joita he tarvitsevat rakentaakseen omaa tulevaisuuttaan ja kehittääkseen yhteisöjään.

Juanan liiketoiminta on alkanut tuottaa hänelle pieniä tuottoja, mutta maailmanlaajuinen elintarvikkeiden nousu on vaikuttanut hänen tuloihinsa.

”Haluaisin, että kaikilla nuorilla naisilla olisi kunnollinen työ, jotta he voivat olla taloudellisesti itsenäisempiä ja perustaa halutessaan oman yrityksen”, hän sanoo.

Juanan mielestä pelko ei saa estää oman yrityksen perustamista.

”Alussa voi olla haastavaa, mutta omistautumalla on mahdollista saavuttaa suuria asioita”, Juana päättää

*n. 4,5 euroa

Kolme tansanialaista tyttöä seisoo rinnakkain ja pitelee Planin jakamia hygieniatarvikkeita.

Yritysyhteistyö

Haluaako yrityksesi kantaa sosiaalista vastuuta sekä edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista? Tarjoamme monipuolisesti yhteistyömuotoja eri kokoisille ja erilaisille yrityksille.

Lue lisää
Tyttö seisoo ulkona keltaisessa paidassa ja katsoo hymyillen kameraan.

Yrityksen Tyttösponssi

Tee kantasi tasa-arvoon näkyväksi. Yrityksen Tyttösponssi on helppo ja vaivaton kumppanuus. Tyttösponssi-yrityksenä saatte käyttöönne diplomin, viestintäpaketin ja ajankohtaisia uutisia kohdemaista.

Tyttösponssiksi
Brasilialainen tyttö seisoo pihalla viirien alla.

Tee yrityslahjoitus

Haluaisiko yrityksenne tällä kertaa tehdä kertalahjoituksen? Tee lahjoitus, joka edistää tasa-arvoa ja kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen koulutusta. Lahjoittamalla yrityksenne parantaa lasten elämää.

Tule mukaan