Artikkelit, 13.9.2022

Puuntaimet toivat toimeentulon

Ugandalainen Evelyne lapsensa kanssa.

Evelyne joutui keskeyttämään koulunkäynnin ja menemään naimisiin alaikäisenä. Hän sai töitä Planin innovaatiotyöpajan kautta ja perusti oman yrityksen.

”Vanhempani naittivat minut, kun olin alaikäinen, koska he eivät voineet maksaa koulumaksujani”, Evelyne kertoo.

Myöhemmin Evelyne osallistui nuorten yrittäjyyttä ja innovaatioita tukevaan Smartup Factory -työpajaan. Neljä kuukautta kestävän koulutuksen aikana nuoret oppivat muun muassa tietokoneen käyttöä, markkinointia, taloutta ja muita ammatillisia taitoja.

”Smartup Factoryssa nuoret kokoontuvat yhteen, jakavat ajatuksia sekä ideoita ja toimivat yhdessä saavuttaakseen unelmansa”, Evelyne kuvailee.

Smartup Factoryyn osallistumisen myötä Evelyne päätyi perustamaan yhdessä muiden nuorten kanssa kasvihuoneen, jossa he kasvattavat erilaisia puuntaimia ja vihanneksia. Nuoret myyvät kasvattamiaan taimia eteenpäin ja jakavat saamansa tulot. Näillä tuotoilla Evelyne on perustanut myös oman yrityksen.

Ugandalainen Evelyne lapsensa kanssa kasvihuoneen edessä.

”Saamieni tulojen avulla olen voinut aloittaa myös oman bisnekseni. Teen mandazi-leivoksia ja vien niitä kaupunkiin myytäväksi”, Evelyne kertoo.

Tyttöjen koulutuksen ja nuorten naisten toimeentulon tukeminen on erityisen tärkeää, sillä se hyödyttää usein koko perhettä. Näin on käynyt myös Evelynen perheen kohdalla.

”Kasvihuoneprojektista saamani tulot ovat auttaneet minua maksamaan lapsieni koulumaksut ja sairaanhoitokulut sekä tukemaan taloudellisesti koko perhettäni”, Evelyne sanoo.

Tyttöjen päivä

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11. lokakuuta. Vuonna 2022 tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja talous.   

Tytöillä on edelleen poikia heikommat mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työelämään. Tyttöjen ja naisten tekemä työ jää liian usein palkattomaksi ja näkymättömäksi. Tasa-arvon toteutumattomuuden hinta on kova tytöille ja heidän yhteisöilleen sekä maailmantaloudelle.    

Haluamme maailman, jossa jokainen pystyy toteuttamaan mahdollisuuksiaan sukupuolesta huolimatta. Siksi tuemme tyttöjä ja nuoria naisia kouluttautumaan, työllistymään ja hallitsemaan omaa talouttaan. Sijoitus tyttöjen koulutukseen ja tasa-arvoon on sijoitus parempaan tulevaisuuteen.  

Tule tyttösponssiksi >  

Lue lisää tyttöjen päivästä > 

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme tasa-arvon edistämiseksi sekä muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Kuukausilahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity tyttöjen säännölliseksi tukijaksi jo tänään.

Nuori nainen seisoo aurinkouunin peilien edessä.
Artikkelit, 17.10.2022

Kestävää ruoantuotantoa aurinkouunilla

Planin tukemat nuoret tekevät leipomobisnestä aurinkoenergialla lämpenevän uunin avulla.
Ugandalainen Veronica.
Artikkelit, 14.9.2022

”Saamani koulutus auttoi minua suunnattomasti” 

Ugandalainen Veronica löysi ammatin ja toimeentulon Planin innovaatiotyöpajan kautta.
Ugandalainen Evelyne lapsensa kanssa.
Artikkelit, 13.9.2022

Puuntaimet toivat toimeentulon

Evelyne joutui keskeyttämään koulunkäynnin ja menemään naimisiin alaikäisenä. Hän sai töitä Planin innovaatiotyöpajan kautta ja perusti oman yrityksen.