Artikkelit, 15.2.2022

Oumou haluaa tyttöjen äänen kuuluviin

Senegalilainen Oumou, 19, haluaa edistää tasa-arvoa ja lisätä tyttöjen varmuutta puolustaa omia oikeuksiaan.

Joka päivä maailmassa kuolee 830 tyttöä ja naista raskauden tai synnytyksen aiheuttamiin syihin puutteellisten terveyspalveluiden takia. Tilanteen muuttaminen on kuitenkin mahdollista. Senegalilainen, lukiota käyväOumou, 19, on esimerkki siitä, miten nuoret voivat muuttaa maailmaa.

Oumou kuuluu Planin perustamaan nuorten ryhmään, joka kokoontuu kerran kuussa ja jossa nuoret voivat keskustella itseään kiinnostavista aiheista. Mikään aihe ei ole tabu. Ryhmässä on puhuttu esimerkiksi raskauden ehkäisystä.

Kerhon jäsenet ovat jakaneet tietoa teiniraskauksien ja varhaisten avioliittojen haitoista, ja yhä useammat tytöt ovat saaneet varmuutta puolustaa oikeuksiaan.

Oumou kertoo, että raskauden ehkäisyä on pitkään pidetty vain tyttöjen vastuulla hänen yhteisössään. Kerhon ansiosta nuoret tietävät, että ehkäisyvälineitä saa ilmaiseksi paikalliselta terveysasemalta.

”Olemme jo huomanneet, että poikien asenteet ovat muuttuneet”, Oumou sanoo.

Kohti tasa-arvoa kodeissa

Plan parantaa seksuaaliterveyspalveluja Senegalissa, tukee tyttöjen sekä naisten voimautumista ja haluaa myös pojat ja miehet mukaan edistämään tasa-arvoa.

Oumou on huomannut, että Planin ansiosta tieto tasa-arvosta ja teiniraskauksien ehkäisystä on levinnyt hänen yhteisössään. Tyttöjä on kannustettu puhumaan opettajille tai hakemaan apua viranomaisilta, jos heitä painostetaan varhaiseen avioliittoon.

Oumoun mielestä lapsiavioliitot ja teiniraskaudet ovat suurimpia tyttöjen kohtaamia haasteita hänen yhteisössään. Hän toivoo myös, että sukupuolten tasa-arvo toteutuisi etenkin kodeissa, sillä tytöt tekevät yhä enemmän kotitöitä kuin pojat.

“Uskon, että tietoa jakamalla asenteet voivat muuttua. Pikkuveljeni auttaa minua jo välillä siivoamaan kotona. Aiemmin tätä ei tapahtunut.”

Tytöt mukaan päättämään

Tytöt eivät ole perinteisesti osallistuneet Oumoun yhteisön päätöksentekoon yhtä paljon kuin pojat, mutta Oumou haluaa saada äänensä kuuluviin. Hän tahtoo edistää tasa-arvoa ja opiskella kätilöksi.

Oumou toivoo löytävänsä jonain päivänä puolison, joka tukee häntä urallaan ja osallistuu kodin pyörittämiseen hänen kanssaan.

Sukupuoliroolien ja -normien muuttaminen vie aikaa, mutta Oumou uskoo voivansa nähdä muutoksen elämänsä aikana. Hänen kaltaistensa nuorten ansiosta lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien estäminen on mahdollista.

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä sekä tuet Oumoun kaltaisia aktivisteja puuttumaan epätasa-arvoon yhteisöissään.

Tule tyttösponssiksi >

EDISTÄ TASA-ARVOA TYTTÖSPONSSINA

Tyttösponssina edistät tasa-arvon toteutumista ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja ja silpomista. Tukesi mahdollistaa pitkäjänteisen työskentelyn tyttöjen oikeuksien puolesta myös kriisien ja konfliktien keskellä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet nuorten aktivistien tarinoita ja ajankohtaisia uutisia työstämme tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.

Artikkelit, 21.11.2022

“En käy enää koulua. Pysyn kotona ja hoidan sisaruksiani.”

Kenian Marsabitissa valmistaudutaan viidensien sateiden epäonnistumiseen. Pitkittyvä kuivuus osuu pahiten lapsiin.
17-vuotias koululainen reppu selässä koulun pihalla Mosambikissa.
Artikkelit, 27.10.2022

Mosambikissa nuoret vaativat oikeuksiensa toteutumista

Lapsiavioliitot ja pakkoavioliitot katkaisevat yhä monien tyttöjen koulutien Mosambikissa. Nenäpäivässä kerätyin varoin ja yhdessä mosambikilaisnuorten kanssa lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi lisää Mosambikissa tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta ja edistää tyttöjen koulunkäyntiä.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Raportti: Tyttöjen asema maailmassa on parantunut 10 vuodessa liian hitaasti ja epätasaisesti

Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut 10 vuodessa vain vähän. Samaan aikaan on tapahtunut huolestuttavaa takapakkia, Planin raportti paljastaa.