Artikkelit, 12.9.2022

Itsenäiseksi naiseksi ennen avioliittoa

Malawilainen ompelija Rebecca katsoo hymyillen kameraan.

Malawilainen Rebecca valmistui Planin koulutuksessa ompelijaksi. Nyt hän elättää itsensä yrittäjänä, eikä hänen tarvitse mennä naimisiin köyhyyden takia.

”Olen saanut itsevarmuutta ja voimaa siitä, että voin tukea muita tyttöjä”, sanoo malawilainen Rebecca, 21.

Malawissa tyttöjä ja nuoria naisia kohdellaan usein epätasa-arvoisesti. He kokevat poikia todennäköisemmin köyhyyttä, kärsivät haitallisista perinteistä ja joutuvat jättämään koulunsa kesken.

Rebecca liittyi vuonna 2018 Planin nuorten kerhoon, joka pyrkii muuttamaan syvälle juurtunutta sukupuolten epätasa-arvoa ja sosiaalisia normeja. Rebecca oppi varhaisten avioliittojen ja teiniraskauksien haitoista ja sai lisää itsevarmuutta ja elämäntaitoja.

Kerhossa Rebecca sai myös ompelukoulutusta. Kurssin jälkeen Plan lahjoitti hänelle ompelukoneen, jonka avulla hän pystyi aloittamaan oman yritystoiminnan.

Vapaus tehdä omia päätöksiä

Aluksi Rebecca ompeli vaatteita vain perheelleen ja ystävilleen, mutta nyt yritystoiminta on laajentunut. Hän ompelee hää- ja koulupukuja ja tuo maahan kenkiä ja mekkoja, joita myy omassa kaupassaan. Rebecca käyttää osan tuloistaan rakentaakseen kaksi taloa, joita hän aikoo vuokrata lisätuloja varten. Hän on päättänyt tulla itsenäiseksi naiseksi ennen naimisiinmenoa.

Planin tavoitteena on tarjota tasa-arvoisia mahdollisuuksia sekä tytöille että pojille. Kun tytöt saavat mahdollisuuden käydä koulunsa loppuun, he voivat tulla taloudellisesti itsenäisiksi ja tehdä päätöksiä omasta tulevaisuudestaan.

Rebecca on opettanut työpajoissaan ompelua kahdelle yhteisönsä nuorelle naiselle. Nyt hän työllistää heistä toisen harjoittelijana. Rebecca toivoo voivansa ostaa toisen ompelukoneen, jotta voisi kouluttaa lisää tyttöjä.

”Haluan jakaa tietojani muille yhteisöni tytöille, jotta heistäkin voi tulla itsenäisiä.”

Tyttöjen päivä

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11. lokakuuta. Vuonna 2022 tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja talous.   

Tytöillä on edelleen poikia heikommat mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työelämään. Tyttöjen ja naisten tekemä työ jää liian usein palkattomaksi ja näkymättömäksi. Tasa-arvon toteutumattomuuden hinta on kova tytöille ja heidän yhteisöilleen sekä maailmantaloudelle.    

Haluamme maailman, jossa jokainen pystyy toteuttamaan mahdollisuuksiaan sukupuolesta huolimatta. Siksi tuemme tyttöjä ja nuoria naisia kouluttautumaan, työllistymään ja hallitsemaan omaa talouttaan. Sijoitus tyttöjen koulutukseen ja tasa-arvoon on sijoitus parempaan tulevaisuuteen.  

Tule tyttösponssiksi >  

Lue lisää tyttöjen päivästä > 

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme tasa-arvon edistämiseksi sekä muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Kuukausilahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity tyttöjen säännölliseksi tukijaksi jo tänään.

Planin ja DNA:n tyttöjen digitaitoryhmän nuoret jakoivat mielipiteitään ja kokivat ikimuistoisen päivän SuomiAreenassa. Kuvassa Planin digitaitoryhmän nuoret Malika Diallo, Martha Osas ja Oleksandra Tataki sekä Planin maahanmuuttajatyön päällikkö Maria Wikberg.
Blogit, 5.7.2023

Nuorten ikimuistoinen päivä SuomiAreenassa

Planin ja DNA:n tyttöjen digitaitoryhmän nuoret jakoivat mielipiteitään ja kokivat ikimuistoisen päivän SuomiAreenassa.
Guatemalalainen Juana on perustanut oman yrityksen.
Artikkelit, 1.6.2023

Guatemalassa nuoret rakentavat parempaa tulevaisuutta

Juana on iloinen nuori nainen Guatemalasta. Kuten useimmat kotiseutunsa nuoret, hän haluaa saada hyvän työn, jotta voi elättää itsensä ja perheensä. Maan vaikea taloustilanne on kuitenkin vaikeuttanut työllistymistä.
Nuori nainen seisoo aurinkouunin peilien edessä.
Artikkelit, 17.10.2022

Kestävää ruoantuotantoa aurinkouunilla

Planin tukemat nuoret tekevät leipomobisnestä aurinkoenergialla lämpenevän uunin avulla.