Artikkelit, 12.1.2023

“Haluan saada silpomisen loppumaan” 

Egyptiläinen nuori nainen katsoo hymyillen kameraan.

Egyptiläinen Farha on onnistunut estämään jo monen tytön silpomisen Planin koulutuksen ansiosta. 

Egyptiläinen Farha, 15, kertoo päättäväisesti, että tahtoo lopettaa tyttöjen sukuelinten silpomisen yhteisössään. 

”Perheeni ja ystäväni olivat aiemmin kertoneet, että silpominen on toimenpide, joka tyttöjen täytyy käydä läpi. Minulla ei ollut aavistustakaan, millaisesta asiasta oli kyse, ennen kuin osallistuin Planin koulutustilaisuuksiin. Silloin ymmärsin, että silpominen tarkoittaa tytön ulkoisten sukuelinten poistamista”, Farha sanoo. 

Kirjailijan työstä haaveileva Farha asuu Kairon laitamilla vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Plan työskentelee yhteisössä, ja Farha on saanut Planilta tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista, silpomisesta ja siitä, kuinka haitallisiin perinteisiin voi vaikuttaa.  

Silpominen vaarantaa terveyden 

Farha on päättänyt, että hänen täytyy saada estettyä mahdollisimman monen tytön silpominen, jotta he eivät joutuisi kärsimään tarpeettoman toimenpiteen aiheuttamista vaaroista. 

Jopa 92 prosenttia Egyptin 15–49-vuotiaista tytöistä ja naisista on kokenut sukuelinten silpomisen. Silpomisesta ei ole terveyshyötyjä. Sen sijaan se aiheuttaa vakavia haittoja, kuten verenvuotoa, virtsaamis- ja kuukautisongelmia, tulehduksia sekä riskejä raskaudessa ja synnytyksessä. Pahimmassa tapauksessa tyttö voi kuolla silpomisen seurauksena. 

Tyttöjen sukuelinten silpomista harjoitetaan Egyptissä tuhansia vuosia vanhan perinteen takia. Silpomisen puolustajat uskovat, että ulkoisten sukuelinten poistaminen hillitsee naisten seksuaalista aktiivisuutta ennen avioliittoa ja auttaa suojelemaan tyttöjen ja naisten siveellisyyttä. 

Sisko päätti luopua silpomisesta 

Planin koulutuksen jälkeen Farha kuuli, että hänen isosiskonsa suunnittelee omien tytärtensä silpomista. Myös siskon aviomies kannatti silpomista, jotta tyttäret eivät poikkeaisi muista yhteisön tytöistä. 

Silloin Farha kertoi siskolleen toimenpiteen seurauksista. Kun hän näytti siskolleen videoita silpomisesta, tämä alkoi ymmärtää perinteen haitallisuuden.  

“Siskoni päätti miehensä kanssa luopua tytärtensä silpomisesta. Minulla oli paljon tietoa silpomisesta ja olin oppinut, kuinka vahingollista se on”, Farha sanoo. 

Myös Farhan äiti on osallistunut Planin koulutuksiin ja tukee Farhan työtä silpomisen lopettamiseksi. Plan rohkaisee koulutukseen osallistuvia tyttöjä keskustelemaan oikeuksistaan perheissään ja yhteisöjen päättäjien kanssa. 

”Olen ymmärtänyt, miksi monien perheiden mielestä on tärkeää, että tytöt silvotaan. Olen selittänyt asiaa perheelleni ja monille ystävilleni. Tällä tavalla olen onnistunut estämään jo ainakin kolmen tytön silpomisen”, Farha kertoo. 

Loppu silpomiselle. Nyt.  

Joka vuosi yli 3 miljoonaa tyttöä joutuu kokemaan sukuelinten silpomisen. Silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Sen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Kansainvälistä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Planin tyttösponssina sinä olet osa muutosta ja puolustat tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään. Kuukausilahjoituksellasi lisäämme tietoa silpomisen haitoista ja tyttöjen oikeuksista, tuemme yhteisöjä muutoksessa ja edistämme tyttöjen vaikutusmahdollisuuksia.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa silpomisen vastaisesta työstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tyttöjen sukuelinten silpomista vastustava äiti pitelee lastaan sylissään.
Artikkelit, 24.1.2024

Pakolaisäidit suojelevat tyttäriään silpomiselta

Tyttöjen äidit Saafi, Cawo ja Rahma puhuvat silpomisen lopettamisen puolesta pakolaisleirillä Somalimaassa.
Tyttö seisoo poispäin kamerasta pakolaisleirin rakennusten keskellä Somaliassa.
Artikkelit, 24.1.2024

”Silpominen on muisto, joka ei häviä”

Sukuelinten silpomisen kokeneet somalialaistytöt jakavat tietoa perinteen haitallisista vaikutuksista ja tekevät kaikkensa silpomisen lopettamiseksi.
Egyptiläinen nuori nainen katsoo hymyillen kameraan.
Artikkelit, 23.1.2023

“Oikea tieto pelasti minut silpomiselta”

Egyptiläinen Marwa, 17, sai estettyä oman silpomisensa. Nyt hän tekee kaikkensa, että haitallinen perinne loppuisi.