Artikkelit, 6.9.2021

“En tiennyt, että minut oli silvottu”

Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään

Kun Sudan kriminalisoi tyttöjen sukuelinten silpomisen viime vuonna, nuoret ryhtyivät kertomaan yhteisöilleen silpomisen vaaroista. 20-vuotias Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään.

Shadia, 20, ei muista, milloin hänet silvottiin. Kun hän alkoi kärsiä teini-iässä voimakkaista kuukautiskivuista, hän kääntyi äitinsä puoleen.

”Siihen asti olin elänyt normaalia elämää. En tiennyt, mitä minulle oli tehty. Sanoin äidilleni, ettei minulla ollut aikaisemmin ollut samanlaisia kipuja. Silloin hän kertoi minulle, että minut oli silvottu. Kysyin häneltä, miksi hän teki sen minulle. Nuorempana en ymmärtänyt, mutta nyt ymmärrän.”

Yli 86 prosenttia sudanilaisista 15–49-vuotiaista naisista ja tytöistä on kokenut jonkinasteista sukuelinten silpomista. Silpominen perustuu syvälle juurtuneisiin normeihin, virheelliseen tietoon ja vahingollisiin sukupuolistereotypioihin, joilla pyritään kontrolloimaan naiskehoa ja syrjimään tyttöjä ja naisia heidän kunniansa suojelemisen verukkeella.

Vaikka tyttöjen sukuelinten silpomisesta tuli viime vuonna rangaistava rikos, käytäntö on yhä voimissaan.

Tyttökerhot luovat muutosta

Teemme yhteistyötä tyttöjen ja nuorten naisten kanssa An-Nil al-Abyadin osavaltiossa. Olemme perustaneet alueelle 21 tyttökerhoa, joissa tytöt voivat kokoontua keskustelemaan haitallisista normeista ja niiden vaikutuksesta tyttöjen elämään. Shadia kuuluu yhteen ryhmistä.

Ryhmissä tytöt oppivat myös johtamistaitoja ja poliittista vaikuttamista, jotta he saisivat rohkeutta puhua silpomisesta ja muuttaa yhteiskuntaa.

”Plan kertoi meille silpomisen riskeistä. Nykyään aina kun tapaamme äidin, joka haluaa silpoa tyttärensä, sanomme hänelle, että se on väärin ja kerromme omista kokemuksistamme”, Shadia selittää.

”Puhun perheille ja yhteisöille. Kerron heille, että silpominen on väärin ja laitonta, ja kuvailen silpomisen vaaroja.”

Yhteistyö nuorten kanssa on äärimmäisen tärkeää

Tarvitaan kaikkien tukea, jotta tyttöjen sukuelinten silpominen saadaan loppumaan kokonaan.

”Toiveenani on terve yhteiskunta, jossa ei tehdä vääriä valintoja. Vahingollisten käytäntöjen lopettaminen takaa turvallisen, varman ja terveen tulevaisuuden nuorille tytöille”, Shadia sanoo.

”Meidän täytyy rakentaa tytöille tulevaisuus. Emme voi muuttaa sitä, mitä meille on tehty, mutta meidän on annettava nuorille tytöille tavallinen elämä. Annetaan heidän tehdä omat päätöksensä.”

Loppu silpomiselle. Nyt.

Arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut sukuelinten silpomisen. Yksikin on liikaa. Sukuelinten silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Silpomisen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6.2. Sinä voit puolustaa tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään ja tukea työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi tästä.

Tule tyttösponssiksi

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi. Tyttösponssina autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Sewanatu vastustaa silpomista.
Sewanatu vastustaa silpomista.
Burkinafasolainen nainen seisoo ulkoilmassa ja on kääntänyt päänsä katsoakseen kameraan.
Artikkelit, 11.1.2022

“Sain terveyteni takaisin”

Burkinafasolainen Awa kärsi jatkuvista kivuista, kunnes pääsi Planin tuella sukuelinten silpomisen korjausleikkaukseen.
Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään
Artikkelit, 6.9.2021

“En tiennyt, että minut oli silvottu”

Kun Sudan kriminalisoi tyttöjen sukuelinten silpomisen viime vuonna, nuoret ryhtyivät kertomaan yhteisöilleen silpomisen vaaroista. 20-vuotias Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään.
Marie ja Mammy. Mammy Simity teki työkseen tyttöjen ympärileikkauksia kotiyhteisössään Sierra Leonessa. Hän luopui ammatistaan, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta.
Artikkelit, 6.2.2021

”Olen ylpeä tytöstäni, joka ei suostunut silvottavaksi”

Mammy Simity lopetti tyttöjen sukuelinten silpomisen, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi silpomisesta.