Artikkelit,6.9.2021

“Entiennyt,ettäminutolisilvottu”

Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään

Kun Sudan kriminalisoi tyttöjen sukuelinten silpomisen viime vuonna, nuoret ryhtyivät kertomaan yhteisöilleen silpomisen vaaroista. 20-vuotias Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään.

Shadia, 20, ei muista, milloin hänet silvottiin. Kun hän alkoi kärsiä teini-iässä voimakkaista kuukautiskivuista, hän kääntyi äitinsä puoleen.

”Siihen asti olin elänyt normaalia elämää. En tiennyt, mitä minulle oli tehty. Sanoin äidilleni, ettei minulla ollut aikaisemmin ollut samanlaisia kipuja. Silloin hän kertoi minulle, että minut oli silvottu. Kysyin häneltä, miksi hän teki sen minulle. Nuorempana en ymmärtänyt, mutta nyt ymmärrän.”

Yli 86 prosenttia sudanilaisista 15–49-vuotiaista naisista ja tytöistä on kokenut jonkinasteista sukuelinten silpomista. Silpominen perustuu syvälle juurtuneisiin normeihin, virheelliseen tietoon ja vahingollisiin sukupuolistereotypioihin, joilla pyritään kontrolloimaan naiskehoa ja syrjimään tyttöjä ja naisia heidän kunniansa suojelemisen verukkeella.

Vaikka tyttöjen sukuelinten silpomisesta tuli viime vuonna rangaistava rikos, käytäntö on yhä voimissaan.

Tyttökerhot luovat muutosta

Teemme yhteistyötä tyttöjen ja nuorten naisten kanssa An-Nil al-Abyadin osavaltiossa. Olemme perustaneet alueelle 21 tyttökerhoa, joissa tytöt voivat kokoontua keskustelemaan haitallisista normeista ja niiden vaikutuksesta tyttöjen elämään. Shadia kuuluu yhteen ryhmistä.

Ryhmissä tytöt oppivat myös johtamistaitoja ja poliittista vaikuttamista, jotta he saisivat rohkeutta puhua silpomisesta ja muuttaa yhteiskuntaa.

”Plan kertoi meille silpomisen riskeistä. Nykyään aina kun tapaamme äidin, joka haluaa silpoa tyttärensä, sanomme hänelle, että se on väärin ja kerromme omista kokemuksistamme”, Shadia selittää.

”Puhun perheille ja yhteisöille. Kerron heille, että silpominen on väärin ja laitonta, ja kuvailen silpomisen vaaroja.”

Yhteistyö nuorten kanssa on äärimmäisen tärkeää

Tarvitaan kaikkien tukea, jotta tyttöjen sukuelinten silpominen saadaan loppumaan kokonaan.

”Toiveenani on terve yhteiskunta, jossa ei tehdä vääriä valintoja. Vahingollisten käytäntöjen lopettaminen takaa turvallisen, varman ja terveen tulevaisuuden nuorille tytöille”, Shadia sanoo.

”Meidän täytyy rakentaa tytöille tulevaisuus. Emme voi muuttaa sitä, mitä meille on tehty, mutta meidän on annettava nuorille tytöille tavallinen elämä. Annetaan heidän tehdä omat päätöksensä.”

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tyttösponssi

Tytötsamalleviivalle

Meilläkaikillaonoikeusmäärätäitseomastakehostamme.Varmista,ettätytöteivätjääsukupuolensatakiataka-alalle.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Etiopialainen tyttö seisoo rakennuksen oviaukossa ja katsoo vakavana kameraan.
Artikkelit, 20.9.2021

”Sanoin isälleni, etten todellakaan menisi naimisiin 13-vuotiaana”

Amharan maaseudulla lapsiavioliitot ovat vielä arkea. Woyzer onnistui perumaan niin omat häänsä kuin ystävänsä avioliiton.
Intialainen tyttö seisoo hämärssä huoneessa ja katsoo kameraan.
Artikkelit, 20.9.2021

Ragini haluaa lapsiavioliitot historiaan

Intialainen Ragini puolustaa muita tyttöjä lapsiavioliitoilta ja tekee väsymätöntä työtä asenteiden muuttamiseksi. Hänen päättäväisyytensä kumpuaa rankasta lapsuudesta ja Planin tyttöryhmän tuesta.
Kuusi nuorta tyttöä Planin t-paidoissa seisoo rappusissa ja poseeraa kameralle.

Tytöt valtaavat taas johtajien paikkoja Planin #GirlsTakeover-tempauksessa

Tytöt eri puolilla maailmaa astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja talouden johtajien saappaisiin osana kansainvälisen tyttöjen päivän (11.10.) juhlintaa. Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nostaa esiin tiedon vaikutusta tasa-arvoon.