Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 30.12.2024
9 + 1 hyvää uutista tyttöjen oikeuksista ja tasa-arvosta
Aloitetaan uusi vuosi hyvillä uutisilla! Kokosimme kymmenen kohdan listan maailmassa tapahtuneesta positiivisesta muutoksesta. Mukana on niin Planin työn tuloksia kuin yleisiä iloitsemisen arvoisia uutisia tyttöjen oikeuksista ympäri maailmaa.
Listan lopuksi tarjoamme sinulle mutkattomia toimintavinkkejä tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon edistämiseen. Luethan siis loppuun asti!
1. Gambia äänesti silpomisen sallivan ehdotuksen kumoon
Gambian parlamentti hylkäsi lakiesityksen, joka olisi kumonnut maahan vuonna 2015 säädetyn tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltävän lain. Äänestystulos on voitto tyttöjen oikeuksille, sillä tytöille vaarallinen käytäntö pysyy edelleen laittomana Gambiassa.
Me Planissa jatkamme pitkäjänteistä työtämme sen eteen, että yhä useampi valtio kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen. Toimenpiteestä ei ole tytöille mitään hyötyä, haittaa sitäkin enemmän. Voit lukea lisää silpomisen vastaisesta työstämme täältä ja tulla mukaan puolustamaan tyttöjen oikeutta määrätä itse omasta kehostaan.
2. Lapsiavioliitoista laittomia Sierra Leonessa ja Kolumbiassa
Sierra Leone kielsi lapsiavioliitot. Maan laki kieltää nyt lapsen kanssa avioitumisen, lapsiavioliitolle suostumuksen antamisen, vihkimisen, häihin osallistumisen ja liittojen edistämisen sekä lapsen pakottamisen ja kaltoin kohtelun.
Vuonna 2024 myös Kolumbian parlamentti hyväksyi lain, joka kieltää alle 18-vuotiaiden avioliitot. Plan International Kolumbialla oli tärkeä rooli lakiuudistuksessa.
Lapsiavioliitot ovat sekä Sierra Leonessa että Kolumbiassa yleisiä. Uudet lait ovatkin merkittäviä edistysaskelia kohti tyttöjen oikeuksien toteutumista. Meidän työmme lapsiavioliittojen torjumiseksi ja tyttöjen aseman parantamiseksi jatkuu. Voit tutustua siihen täällä.
3. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien tyttöjen osuus pieneni
Äärimmäisessä köyhyydessä elävien tyttöjen ja naisten osuus on vihdoin laskenut alle kymmenen prosentin sen jälkeen, kun se koronapandemian aikana nousi jyrkästi.
Valitettavasti edistys on kuitenkin liian hidasta. Nykytahdilla kestää 137 vuotta, kunnes naisten ja tyttöjen äärimmäinen köyhyys poistuu. Yksi keino vähentää periytyvää köyhyyttä on panostaa tyttöjen koulutukseen. Kun koulutettu tyttö varttuu aikuiseksi, hän voi hankkia perheelleen toimeentulon ja kouluttaa todennäköisemmin myös omat lapsensa. Tyttöjen koulutuksen tukeminen vaikuttaa näin kokonaisiin yhteiskuntiin positiivisesti.
4. Plan paransi tyttöjen koulutusta
Vuonna 2024 5,3 miljoonaa tyttöä sai yhteisen työmme ansiosta paremmat mahdollisuudet koulutukseen. Kaiken kaikkiaan työmme laadukkaan ja osallistavan koulutuksen edistämiseksi tavoitti vuoden aikana lähes 18 miljoonaa lasta ja aikuista.
Planin Tyttösponssi-kuukausilahjoittajat ovat edistäneet tuellaan tyttöjen pääsyä kouluun. Suomen ulkoministeriön ja kuukausilahjoittajiemme tuen ansiosta voimme jatkaa sinnikästä työtämme tyttöjen koulutuksen parantamiseksi. Lue lisää työstämme ja tule mukaan täällä.
5. Enemmän naisia vallan paikoilla
YK:n mukaan neljännes maailman parlamenttipaikoista on nyt naisten hallussa. Suunta on oikea, sillä lisäys on merkittävä kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.
Luku kertoo kuitenkin samalla siitä, että globaalisti vallankäyttö jakautuu yhä epätasa-arvoisesti ja töitä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi on yhä paljon tehtävänä. Me uskomme, että tasa-arvoa ei voida edistää ilman, että myös tytöt otetaan mukaan päätöksentekoon.
6. Nuoret marssivat Helsingissä kuukautistabuja vastaan
Planin nuoret aktivistit järjestivät toukokuussa historian ensimmäisen Menkkamarssin kansainvälisen kuukautispäivän kunniaksi. Mielenilmaus nosti esiin kuukautistabujen vaikutuksia ja vaati kaikille tasa-arvoista kohtelua kuun jokaisena päivänä.
”Meidän tavoite on, ettei menkoille enää naureskeltaisi vaan niitä pidettäisiin ihan normaalina asiana. Kenenkään ei pitäisi joutua häpeämään luonnollista asiaa”, kertoi Menkkamarssia järjestämässä ollut 13-vuotias Anniina Kaila.
Kuukautissyrjintä on globaali ongelma, joka rajoittaa tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa. Me työskentelemme kuukautissyrjinnän nujertamiseksi esimerkiksi kuukausilahjoittajiemme tuella.
7. Loppu lasten ruumiilliselle kurittamiselle
Laos ja Tadžikistan kielsivät kaikenlaisen lasten ruumiillisen kurittamisen. Maat liittyivät näin 65 muun maailman valtion joukkoon, joissa vastaava kielto on jo voimassa.
Me onnittelemme Laosia ja Tadžikistania oikeasta päätöksestä! Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen, rakastavaan ja väkivallattomaan kasvuympäristöön, eikä lapsen ruumiilliselle kurittamiselle ole koskaan oikeutusta.
8. Eduskunta hyväksyi lain silpomisen rangaistavuudesta
Suomen eduskunta äänesti marraskuussa tärkeän muutoksen puolesta: tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on nyt kirjattu selkeämmin Suomen lakiin. Jatkossa sukuelinten silpominen ja sen valmistelu ovat omia rikosnimikkeitään. Olemme iloisia muutoksesta ja siitä, että tyttöjen oikeus väkivallattomaan elämään on vahvemmin Suomen rikoslaissa.
9. Yhdessä paransimme miljoonien lasten elämää
Vuoden 2024 aikana Plan työskenteli ja sai aikaan muutosta lasten oikeuksien puolesta yhteensä jopa 83 maassa. Työmme tavoitti yli 43 miljoonaa lasta, joista 23,3 miljoonaa oli tyttöjä. Kaikki lahjoittajamme ovat olleet mukana saamassa tätä aikaan. Onnea ja lämmin kiitos jokaiselle!
Tytöillä on sukupuolensa vuoksi poikia heikkomat lähtökohdat toteuttaa oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan. Siksi me työskentelemme lasten, erityisesti tyttöjen, aseman parantamiseksi ympäri maailmaa.
+ 1 Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan!
Kaikki nämä uutiset osoittavat synkkienkin aikojen keskellä sen, että maailmassa tapahtuu myös hyvää. Nyt ei siis ole aika lannistua vaan toimia yhdessä ja laittaa hyvä kiertämään!
Toimintavinkkejä tyttöjen oikeuksien puolustajille:
Lue ja avarra maailmaasi
Halu oppia ja ymmärtää erilaisia näkökulmia on tyttöjen liittolaisen tärkein työkalu. Tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta käsitteleviä kirjoja lukemalla käsitys eri ihmisryhmien kokemista haasteista laajenee ja syvenee. Samalla voi tulla huomanneeksi, että vaikka kokemukset vaihtelevat, epätasa-arvoon liittyvät epäkohdat kostettavat monin tavoin meitä kaikkia.
Ja mikä parasta, lukeminen on myös ihana ja rentouttava harrastus. Nappaa talteen esimerkiksi nämä lukuvinkit:
- Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen (2022)
- Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (2022)
- Audre Lorde: Sister Outsider (1984, suom. 2022)
- Riina Tanskanen: Tympeät tytöt (2021)
- Koko Hubara: Ruskeat tytöt (2017)
Tukeudu yhteisöön
Yksin kukaan ei voi muuttaa maailmaa. Siksi onkin onni, että meitä tyttöjen oikeuksien puolustajia on valtavasti! Epätasa-arvoisten rakenteiden romuttamiseen ja epäkohtien muuttamiseen tarvitaan yhteisön tukea – ja yhteisöllisyys auttaa myös jaksamaan silloin, kun omat voimat alkavat loppua.
Älä siis jää yksin vaan löydä tukea yhteisöstä! Liity Planin aktiiviseen sosiaalisen median yhteisöön Instagramissa, TikTokissa ja Facebookissa. Löydät meidät kaikista somekanavista nimellä @plansuomi.
Lahjoita säännöllisesti tyttöjen oikeuksille
Säännöllinen kuukausilahjoittaminen on tehokkaimpia tapoja saada aikaan pysyvää muutosta. Säännöllinen tuki mahdollistaa pitkäjänteisen ja kestävän asennemuutoksen tyttöjen yhteisöissä ympäri maailmaa. Kuukausilahjoittajana mahdollistat nopean avun myös silloin, kun kriisit ja konfliktit yllättävät.
Planin Tyttösponssi-kuukausilahjoittajat auttavat parantamaan tyttöjen asemaa mm. Etiopiassa, Laosissa, Ugandassa, Mosambikissa, Myanmarissa ja Zimbabwessa. Lahjoitusten tuella jaamme tytöille tietoa heidän oikeuksistaan, parannamme tyttöjen pääsyä kouluun sekä puramme haitallisia käytäntöjä, jotka estävät tyttöjä toteuttamasta oikeuksiaan.