Suomiheviä ja perhetaustoja Angolassa

Kalle Heino

Miltä tuntuu palata kotimaahansa vuosikymmenten jälkeen? Vaikuttaja, tv-tähti ja laulaja Viki ”Seksikäs-Suklaa” Konssi pakeni Angolan sisällis­sotaa 9-vuotiaana Suomeen. Lähiöbotox-dokumenttisarjassa Viki lähtee yhdessä bändinsä, metallia ja räppiä yhdistävän Lähiöbotoxin, kanssa keikkareissulle Angolaan.

Hieno, hauska ja koskettava sarja pohdiskelee monia elämän perusteemoja. Viki kohtaa vuosien jälkeen kasvokkain isänsä ja muuta perhettään ja käy läpi monenlaisia tunteita. Samalla Lähiöbotoxin metallimiehet valmistautuvat keikkoihinsa paikallisilla esiintymislavoilla.

Sarjassa pohditaan perheen ja ystävien merkitystä, rivien välissä myös kolonialismia ja miesten sukupuolirooleja. Musiikin kautta syntyy syvin ymmärrys siitä, miten me kaikki ihmiset olemme pohjimmiltamme samanlaisia.

Lähiöbotox: African Metal Tour (2024). Katsottavissa Yle Areenasta.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

”Luulin homouttani kiroukseksi, jonka yritin häätää rukoilemalla”

Ennen kuin mosambikilaisesta Custodiosta tuli sateenkaarioikeuksien puolustaja, hänen piti voittaa omat pelkonsa ja perheensä ennakkoluulot. Nyt Custodio purkaa yhdessä Planin kanssa syrjiviä asenteita.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Lapsimorsian ja teiniäiti Useaking haluaa pelastaa tyttärensä omalta kohtaloltaan

Bangladeshilainen Useaking avioitui 15-vuotiaana ja menetti päätösvallan omasta tulevaisuudestaan. Hän kamppailee Planin vapaaehtoisena saadakseen tyttärelleen – ja kaikille tytöille – hyvän koulutuksen.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Me sateenkaarinuoret tarvitsemme esikuvia ja laadukasta seksuaalikasvatusta

Teinivuoteni näyttäisivät hyvin erilaiselta, jos minua olisi opetettu seksuaalisuuden monimuotoisuudesta tai jos olisin saanut jo varhain sateenkaariesikuvia. Tietämättömyys ja ulkopuolisuus veivät minulta monia tavallisia nuoruuden kokemuksia, Aaro Sevón kirjoittaa.