Musiikkia Palestiinan yhteisestä muistista

Iida Riekko

Sota Gazassa jatkuu, ja siviili­uhrien sekä inhimillisen kärsimyksen määrä on kasvanut valtavaksi. Yksi tapa osoittaa tukea gazalaisille on tutustua palestiinalaiseen kulttuuriin ja nostaa esiin palestiinalaisia taiteilijoita.

Galileassa, miehitetyssä Palestiinassa, syntynyt Sanaa Moussa on yksi modernin palestiinalaisen kansanmusiikin näkyvimmistä edustajista. Laulaja itse luonnehtii, että hänen klassisesta ja folk-musiikista ammentava musiikkityylinsä juontaa juurensa palestiinalaisten kollektiivisesta muistista. Moussa on tehnyt runsaasti tutkimustyötä nostaakseen esiin jo unohtunutta traditionaalista musiikkia.

Moussan ensimmäinen levy ”Ishraq – Reminiscence on Palestinian traditional music” (2010) esitteli kuulijoille uudenlaisen tulkinnan perinteisestä palestiinalais­musiikista. Toinen levy ”Hajess – Obsession” (2016) sisältää myös runsaasti fuusiovaikutteita eri puolilta maailmaa. Lisäksi Moussa on julkaissut useita singlejä. Hänen kappaleidensa tunnelma tempaa mukaan kaihoisalle, kauniille matkalle vaihtuviin aikakausiin ja paikkoihin.

Moussa on esiintynyt konserttilavoilla ympäri maailmaa, ja hänen musiikkiaan voi kuunnella lukuisissa suoratoistopalveluissa.

Musiikkiuransa ohessa Moussa on tehnyt merkittävän luonnon­tieteellisen uran. Hän on neuro­logian tohtori.

Sanaa Mussa: Ishraq (2010) ja Hajess (2016), kunneltavissa esim. Spotifyssa.