Kulttuurien kohtaamispiste Välimeren rannalla

Iida Riekko

Eteläitalialainen satamakaupunki Napoli on ollut kautta historiansa kulttuurien kohtaamispiste, jossa eurooppalaiset, afrikkalaiset ja arabivaikutteet ovat sulautuneet yhteen ja synnyttäneet inspiroivaa musiikkia. Tuore esimerkki tästä on Massimo di Lenan ja Lucio Aquilinan yhtye Nu Genea.

Nu Genean ensimmäinen pitkäsoitto Nueva Napoli (2018) toi bändille kulttilupauksen maineen, ja viime vuonna ilmestynyt toinen albumi Bar Mediterraneo on kasvattanut duon fanikuntaa. Yhtye tuli suomalaisyleisön laajempaan tietoisuuteen tänä kesänä, kun se tanssitti yleisöä Flow-festivaaleilla.

Aquilina ja di Lena ovat luonneh­tineet Bar Mediterraneota, suomeksi Välimeren baaria, paikaksi, jossa ihmiset ja kulttuurit saavat sulautua yhteen. Tämä tunnelma leimaa levyn kappaleita, joissa elektroninen musiikki kohtaa campanialaisen folkin poljennon ja afrobeat-rytmit lyövät kättä italoiskelmän kanssa. Nu Genea on tehnyt esimerkiksi vastusta­mattoman dancefloor-sovituksen etelä­italialaisesta kansan­sävelmästä Vesuvio.

Duon kanssa levyllä musisoivat muun muassa afrobeat-rumpali Tony Allen ja laulaja Célia Kameni.

Plan kuuntelee Spotifyssa

Ota Planin Spotify-lista seurantaan! Listalta löydät musiikkia paremman maailman ja tasa-arvon puolesta: ajankohtaisia, kiinnostavia, monimuotoisia ja kantaaottavia biisejä ja artisteja eri puolilta maailmaa sekä parhaita poimintoja Plan-lehden musiikkipalstalla käsitellyiltä levyiltä.