PLANIN TYTTÖTYÖ
- Miten Planin työ liittyy tyttöihin?
Kansainvälinen Plan International keskittyy kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen elämän parantamiseen. Tavoitteemme on, että jokainen tyttö saa käydä koulua ja hankkia riittävän toimeentulon, kasvaa turvassa väkivallalta ja syrjinnältä, päättää omasta elämästään ja osallistua yhteisönsä ja yhteiskuntansa päätöksentekoon.
Puramme esteitä tyttöjen koulunkäynnin tieltä ja lisäämme tyttöjen suojelua esimerkiksi väkivallalta ja haitallisilta perinteiltä, kuten lapsiavioliitoilta ja sukuelinten silpomiselta.
Työtämme tyttöjen hyväksi voi tukea esimerkiksi ottamalla tytön kummilapseksi, ryhtymällä tyttösponsoriksi eli säännölliseksi kuukausilahjoittajaksi tai tekemällä kertalahjoituksen.
Kansainvälisen Planin tavoite on saada vuoteen 2022 mennessä 100 miljoonaa tyttöä oppimaan, vaikuttamaan yhteisönsä asioihin, päättämään omasta elämästään ja kasvamaan turvassa.
- Miksi tytöt?
Kaikilla lapsilla on oltava yhtäläiset mahdollisuudet hyvään elämään ja tulevaisuuteen. Tytöillä on kuitenkin sukupuolensa takia poikia heikommat lähtökohdat toteuttaa oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan. Tytöt kärsivät poikia useammin aliravitsemuksesta, huonosta koulutuksesta, lapsiavioliitoista, väkivallasta, lapsikaupasta ja hiv/aidsista. Erityisesti kehittyvissä maissa tytöt kokevat syrjintää ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä takia. Nuorina naisina he eivät voi useinkaan päättää elämästään, kuten liikkumisestaan, toimeentulostaan ja lapsiensa määrästä.
Sukupuoleen perustuva syrjintä aiheuttaa köyhyyttä, jota ei voida vähentää ilman, että puututaan sukupuoleen perustuvaan syrjintään. Tyttöjen aseman parantaminen hyödyttää koko yhteisöä ja yhteiskuntaa. Jokainen lisävuosi koulussa kasvattaa tytön elinaikaisia tuloja 10–20 prosenttia. Naiset sijoittavat 90 prosenttia tuloistaan takaisin perheidensä hyväksi, miehet vain 30–40 prosenttia. Tytöt ovat avainasemassa, kun sukupolvelta toiselle periytyvä köyhyys halutaan katkaista.
- Mitä Plan tekee tyttöjen oikeuksien edistämiseksi?
Parannamme tyttöjen asemaa kaikessa työssämme yli 70 maassa. Huomioimme tyttöjen tilanteen ja erityistarpeet kaikissa ohjelmissamme, esimerkiksi edistäessämme tyttöjen pääsyä varhaiskasvatukseen ja kouluun, tarjotessamme humanitaarista apua, poistaessamme haitallisia perinteitä, kuten silpomista ja lapsiavioliittoja, ja parantaessamme tyttöjen teknologiataitoja ja mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon.
Teemme myös vahvaa vaikuttamistyötä, jotta päättäjät kyläpäälliköistä YK-johtajiin parantavat tyttöjen asemaa ja jotta yhteisöjen asenteet muuttuvat myönteisiksi tyttöjen oikeuksille.
- Miksi tyttöjen koulutus on tärkeää?
Tyttöjen koulutus on yksi parhaista keinoista vähentää köyhyyttä. Laadukkaan peruskoulutuksen saanut tyttö todennäköisesti avioituu ja hankkii lapsia vasta aikuisena, huolehtii omasta ja perheensä terveydestä, sijoittaa ansionsa perheensä hyväksi. Hän myös tuntee oikeutensa ja pystyy toimimaan niiden toteutumiseksi.
Maailmanlaajuisesti yli 130 miljoonaa 6–17-vuotiasta tyttöä ei pääse kouluun, usein köyhyyden ja syrjinnän vuoksi. Koulutuksen katkaiseminen ja estäminen loukkaavat tytöille kuuluvia ihmisoikeuksia. Lisäksi koulutuksen puute on tyttöjen mahdollisuuksien tuhlausta, jolla on vakavat maailmanlaajuiset seuraukset.
YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon mielestä peruskoulutuksen pitää kestää vähintään yhdeksän vuotta. Työskentelemme sen eteen, että kaikki lapset saisivat laadukkaan peruskoulutuksen.
- Mitkä asiat estävät tyttöjen koulutuksen?
Tyttöjen laadukkaan koulutuksen varmistaminen edellyttää puuttumista sukupuoleen perustuvaan syrjintään, väkivaltaan ja lapsiavioliittoihin.
Monet köyhät vanhemmat valitsevat, että kouluttavat vain poikansa ja pitävät tytöt kotona huolehtimassa kotitaloustöistä tai lähettävät tytöt tienaamaan elantoa perheelle. Tämä johtuu siitä, että monessa kulttuurissa poikia on perinteisesti arvostettu enemmän kuin tyttöjä, jotka siirtyvät naimakaupassa toiseen perheeseen.
Seksuaalinen väkivalta ja sen pelko vähentävät tyttöjen mahdollisuuksia jatkaa opintojaan alakoulun jälkeen. Tytöt ja heidän vanhempansa pelkäävät muiden oppilaiden ja opettajien väkivaltaa, minkä takia vanhemmat ottavat tyttärensä pois koulusta ennenaikaisesti. Tutkimuksissamme tytöt kertovat, kuinka opettajat vaativat heiltä seksuaalisia palveluksia hyviä arvosanoja vastaan.
Lapsiavioliitot ja liian varhainen äitiys katkaisevat monen tytön koulutien pysyvästi.
- Mitä tarkoittaa liike tyttöjen hyväksi?
Plan International on vahvasti mukana maailmanlaajuisessa liikkeessä tyttöjen aseman parantamiseksi. Toivomme mukaan ihmisiä ja yhteisöjä kaikkialla maailmassa. Liikkeen tavoite on aktivoida ihmiset ja yhteiskunnat edistämään tyttöjen oikeuksia.
Liikkeeseen osallistuminen voi tarkoittaa monia asioita: voit jakaa tietoa tyttöjen asemasta tuttavapiirillesi ja sosiaalisessa mediassa, voit tukea tyttöjen oikeuksia tyttösponsorina tai kummina, voit ryhtyä vapaaehtoiseksi ja olla mukana järjestämässä tempauksia ja voit vedota päättäjiin, jotta he parantavat tyttöjen asemaa entistä tehokkaammin.
- Millainen ongelma lapsiavioliitot ovat?
Joka vuosi 12 miljoonaa tyttöä menee naimisiin alle 18-vuotiaana, osa heistä jopa alle 10-vuotiaana. Moni heistä keskeyttää koulunkäyntinsä, jotta voi valmistautua häihinsä tai ansaita rahaa myötäjäisiään varteen. Avioituneina tytöt eivät usein saa lupaa tai pysty jatkamaan opiskeluaan.
Lapsiavioliittojen seuraukset kertautuvat seuraavissa sukupolvissa. Nuorten ja kouluttamattomien äitien tyttärillä on suuri riski keskeyttää myös koulunsa ja avioitua nuorena.
Lapsi- ja pakkoavioliitot ovat ihmisoikeusloukkauksia. Monet lapsiavioliitot ovat pakkoavioliittoja, sillä tytöt eivät useimmiten avioidu vapaasta tahdostaan. Monissa kulttuureissa lapsiavioliitot ovat normi, joten tytöt suostuvat naimisiin velvollisuudentunnosta.
Usein lapsiavioliitot solmitaan laittomasti, sillä valtaosassa työskentelymaistamme alle 18-vuotiaiden avioliitot ovat laissa kiellettyjä. Lapsiavioliitoista kärsivät myös pojat.
- Miten lapsi- ja teiniäitiys vaikuttavat tyttöjen elämään?
Alaikäiset tytöt tulevat raskaaksi lapsiavioliittojen ja väkivallan seurauksena tai vain siksi, ettei heillä ole riittäviä tietoja ja palveluita. YK:n väestörahasto UNFPA arvioi, että joka vuosi kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta ja 16 miljoonaa 15-19-vuotiasta tulee äidiksi.
Suurin osa lapsi- ja teiniäideistä on joutunut lapsiavioliittoon. Heillä on huonot mahdollisuudet päättää omasta kehostaan ja saada tietoa terveydestä, ehkäisystä ja raskaudesta.
Moni alaikäinen tyttö tulee raskaaksi hyväksikäytön ja väkivallan seurauksena, ja raskaus tarkoittaa heille häpeää. Turvattomasti, usein laittomasti, tehdyt abortit aiheuttavat terveyshaittoja ja kuolemia. Konfliktit ja katastrofit lisäävät tyttöjen riskiä tulla raskaaksi, koska turvattomat olot lisäävät lapsiavioliittojen, väkivallan ja raiskausten määrää.
Nuoret synnyttäjät ovat suurimmassa riskissä kärsiä raskauden ja synnytyksen aikaisista komplikaatioista ja kuolla niihin. Synnytys on riskialtis myös vauvalle.
- Miten sukuelinten silpominen vaikuttaa tyttöjen elämään ja mitä Plan tekee asialle?
Tyttöjen sukuelinten silpominen on vanha perinne, joka liitetään monessa kulttuurissa kunniallisuuteen ja kuuliaisuuteen. Silpominen tapahtuu yleensä lapsena tai teini-iässä.
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ainakin 200 miljoonaa naista ja tyttöä on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Joka vuosi noin kolme miljoonaa tyttöä eri puolilla maailmaa on vaarassa joutua silvotuksi. Heistä suurin osa on Afrikassa, mutta tyttöjen sukuelimiä silvotaan myös Lähi-idässä ja Aasiassa.
Silpominen on vakava ihmisoikeusloukkaus tyttöjä ja naisia kohtaan. Se aiheuttaa terveysriskejä, kuten verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä ja ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan silpominen voi johtaa kuolemaan.
Plan International työskentelee silpomisen lopettamiseksi ympäri maailmaa. Plan International Suomi tekee silpomisenvastaista työtä Etiopiassa lahjoittajiemme ja ulkoministeriön tuella. Työmme tuloksena kaikki 84 yhteisöä, joissa työskentelimme vuoden 2017 aikana, ovat sitoutuneet lopettamaan tyttöjen sukuelinten silpomisen. Jo 119 koulussa toimii Planin tukemia nuorten ryhmiä, jotka kertovat muille oppilaille silpomisen ja lapsiavioliittojen haitoista.
- Entä pojat?
Haluamme, että tytöt ja pojat voivat toteuttaa itseään tasa-arvoisesti ja tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä. Sekä tytöt että pojat kokevat sukupuoleensa kohdistuvaa syrjintää.
Sukupuoliin liittyy paljon erilaisia odotuksia ja käsityksiä, jotka ovat erilaisia tytöille ja pojille. Jotta maailmassa saavutetaan tasa-arvo, on sukupuoliroolien muututtava. Kun tyttöjen yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet ja koulutien katkeaminen, pojille asetetaan usein elättäjän vastuu eikä heidän osallistumistaan lastenkasvatukseen tueta.
Monissa maissa poikia kannustetaan riskikäyttäytymiseen. Tämä voi tarkoittaa väkivaltaisen maskuliinisen kulttuurin suosimista tai painostamista liittymään jengeihin. Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa 15–29-vuotias mies joutuu henkirikoksen uhriksi 28 kertaa naisia todennäköisemmin.
Tyttöjen aseman parantaminen hyödyttää myös poikia. Kun tytöt ja naiset saavat koulutusta ja voivat osallistua täysivaltaisesti työelämään sekä päätöksentekoon, yhteiskunnat vaurastuvat ja voivat tarjota enemmän mahdollisuuksia kaikille. Myös perheiden hyvinvointi lisääntyy. Työskentelemme sen eteen, että tytöt ja pojat saavat itse valita tulevaisuutensa sekä elää terveellisesti ja turvallisesti ilman sukupuolirooleille asetettuja haitallisia käsityksiä.
- Mitä tarkoitamme tytöillä?
YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kaikki alle 18-vuotiaat ihmiset ovat lapsia. Nuoria ovat 10–24-vuotiaat. Murrosikäisiksi sopimus laskee 10–19-vuotiaat, joista 10–14-vuotiaat ovat varhaismurrosikäisiä ja 15–19-vuotiaat myöhäismurrosikäisiä. Koska olen tyttö -liikkeessä määrittelemme alle 18-vuotiaat tytöiksi ja 18–24-vuotiaat nuoriksi naisiksi.
- Mitä sukupuolten välinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa?
Sukupuolten välinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa, että naisia ja miehiä sekä tyttöjä ja poikia kohdellaan yhteiskunnassa yhdenvertaisesti. Sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden toteutumisen voivat estää esimerkiksi se, että samapalkkaisuus tai yhdenvertaisuus lain edessä eivät toteudu. Sukupuolten välinen oikeudenmukaisuus johtaa sukupuolten tasa-arvoon.
- Mitä tarkoittaa sukupuolten tasa-arvo?
Sukupuolten tasa-arvo tarkoittaa sitä, että naiset ja miehet sekä tytöt ja pojat ovat yhteiskunnallisesti samanarvoisia. Se ei tarkoita sitä, että naiset ja miehet ovat samanlaisia vaan sitä, että heidän samanlaisuutensa ja erilaisuutensa tunnistetaan ja arvotetaan tasaveroisiksi. Tyttöjen ja poikien elämää määrittävät toisistaan poikkeavat tarpeet, rajoitukset ja kokemukset.
Naisten ja miesten samanlainen kohtelu ei välttämättä johda sukupuolten tasa-arvoon. Esimerkiksi kaikille lapsille ilmainen peruskoulutus ei ole taannut tytöille ja pojille tasa-arvoista pääsyä kouluun, koska perheet ottavat tytöt poikia herkemmin pois koulusta ja tyttöjen koulutie katkeaa poikia aikaisemmin lapsi- tai pakkoavioliittoon.
- Mitä sukupuoliroolit tarkoittavat?
Sukupuoliroolit opitaan jo lapsena kotona, koulussa ja muualla yhteisössä. Lapset oppivat, että tyttöt leikkivät nukeilla ja pojat sotilailla. Tyttöjen pitää olla tunteellisia ja hoivaavia, poikien taas rohkeita ja fyysisesti vahvoja. Rooleja vahvistetaan johdonmukaisesti. Tämän takia monet ajattelevat, että roolit perustuvat biologiaan eivätkä ole yhteiskunnassa rakennettuja.
Kun sukupuoliroolit siirtyvät sukupolvelta toiselle, lapset oppivat toimimaan sukupuolelleen tyypillisesti. Tämä estää tyttöjä ja poikia tekemästä itse valintoja elämässään.
Stereotyyppisten sukupuoliroolien mukaan naiset ja tytöt nähdään usein miehiä ja poikia huonompina ja siksi alempiarvoisina. Pojilla ja miehillä on jokaisessa yhteiskunnassa enemmän oikeuksia ja resursseja kuin tytöillä ja naisilla. Tämä mahdollistaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ja muun syrjinnän.
- Miksi tytöt tarvitsevat oman teemapäivänsä, tyttöjen päivän?
Tytöt ansaitsevat oman päivänsä, koska heidän asemansa ei ole saanut riittävästi huomiota muina teemapäivinä, kuten kansainvälisenä naistenpäivänä. Tyttöjen tarpeet ovat myös erilaisia kuin aikuisten naisten. Erityisesti tytöt kohtaavat lapsi- ja pakkoavioliittoja, teiniraskauksia ja kouluväkivaltaa.
Kansainvälinen tyttöjen päivä tarjoaa tilaisuuden korostaa erityisesti tyttöjen ongelmia, tarpeita ja oikeuksia. Se kannustaa toimintaan, jotta kaikki maailman tytöt saavat poikien kanssa tasa-arvoisen mahdollisuuden toteuttaa kykyjään. Tyttöjen koulutuksen parantaminen on tutkitusti yksi parhaista keinoista taistella köyhyyttä vastaan.
- Miten Plan liittyy tyttöjen päivään?
Idea tyttöjen päivästä syntyi Plan Internationalin toiminnassa tyttöjen tasa-arvoisten oikeuksien parantamiseksi. Tyttöjen päivästä tuli yksi Planin Koska olen tyttö -liikkeen tavoitteista. Päivä sai tukea useilta hallituksilta ympäri maailman. YK:ssa sitä ajoi Kanada, ja aloitetta tuki yli sata jäsenmaata, myös Suomi. Joulukuussa 2011 YK:n yleiskokous julisti lokakuun 11. päivän kansainväliseksi tyttöjen päiväksi.
Ensimmäistä kansainvälistä tyttöjen päivää vietettiin vuonna 2012. Plan International juhlii sitä näyttävästi kaikissa toimintamaissaan.
- Mikä on tyttöjen päivän keräys?
Tyttöjen päivän keräys on keräyksemme, jonka toteutamme joka vuosi. Lahjoittaa voivat sekä yksityiset henkilöt että yritykset. Keräyksen lahjoituksilla autamme tytöt kouluun puuttumalla koulunkäynnin esteisiin, kuten syrjintään, väkivaltaan ja lapsiavioliittoihin. Lisäämme vanhempien ja yhteisöjen tietoa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä.
Usein kysyttyä verkkohäirinnästä
- Miksi vapaus verkossa on tasa-arvokysymys ja osa Planin työtä?
Verkkohäirintä vähentää tyttöjen valtaa. Kun nuoret suljetaan pois tilasta, jolla on valtava merkitys heidän elämässään, se rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan menestyä ja nousta johtajiksi. Tämän täytyy loppua.
Tytöillä on oikeus puhua ja osallistua julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Plan Internationalin tavoitteena on lisätä tyttöjen ja nuorten naisten johtajuutta ja mahdollisuuksia muuttaa maailmaa ympärillään. On selvää, että verkkotilojen turvallisuuden lisäämiseksi on tehtävä enemmän, jotta tytöt voivat osallistua elämäänsä vaikuttaviin keskusteluihin ja päätöksiin.
Tyttöjä häiritään verkossa vain siksi, että he ovat nuoria ja naisia. Häirintä on pahempaa, jos tyttö on tummaihoinen, identifioi itsensä osaksi LGBTIQ+-yhteisöä tai hänellä on jokin vamma.
Häirintä pahenee usein myös silloin, kun tytöt ilmaisevat mielipiteensä ja kertovat poliittisista näkemyksistään verkossa. Tämä estää tyttöjen merkityksellisen osallistumisen yhä digitaalisemmassa maailmassa.
- Entä tytöt, joilla ei ole pääsyä internetiin?
Internetyhteydet vaihtelevat maittain ja maiden sisällä, eikä kaikilla tytöillä ole vielä yhteyttä verkkoon. Mutta yhä useammat saavat yhteyden tulevaisuudessa. Maailmanlaajuinen yhteisö haluaa, että myös tytöt voivat käyttää digitaalista teknologiaa. Sukupuolten välisen tasa-arvon tavoite on nimetty myös yhdeksi globaaliksi kestävän kehityksen tavoitteeksi. On tärkeää, että myös verkkoturvallisuus asetetaan etusijalle.
Nykyisen sukupuoleen perustuvan syrjinnän vuoksi tytöillä ei usein ole varaa teknologiaan, joten he ovat jo lähtökohtaisesti vähemmän verkossa kuin pojat. Maailman vähiten kehittyneissä maissa naiset ja tytöt käyttävät internetiä 32,9 prosenttia vähemmän kuin pojat ja miehet. Pojat myös omistavat matkapuhelimen 1,5 kertaa todennäköisemmin. Häirintä ei voi olla jälleen yksi este tyttöjen pääsylle verkkoalustoihin.
Meidän olisi kuunneltava erityisen tarkasti marginalisoituja nuoria, olivatpa he sitten LGBTIQ+-nuoria, alkuperäiskansoihin kuuluvia, maaseudulla asuvia tai vammaisia. He ovat usein niitä, joilla on heikoimmat mahdollisuudet käyttää digitaalista teknologiaa.
- Onko koronavirus tehnyt verkkohäirinnän torjumisesta kiireellisempää?
Koronaviruspandemia on pakottanut monet tytöt elämään eristyksissä ja siirtänyt suuren osan heidän elämästään verkkoon. Siksi tytöillä on suurempi riski joutua verkkohäirinnän tai väkivallan, kuten sukupuolisidonnaisen väkivallan, hyväksikäytön ja seksuaalisen hyväksikäytön, kohteiksi.
Heinäkuuhun mennessä koulujen sulkeminen vaikutti maailmanlaajuisesti 134 miljoonaan tyttöön, ja tämän vuoksi he tarvitsevat internetyhteyksiä opiskellakseen ja kommunikoidakseen. Siksi on entistä tärkeämpää, että tytöillä on pääsy verkkoon ja että he voivat käyttää sitä ilman pelkoa häirinnästä.
Kun sukupuolisidonnainen väkivalta lisääntyy eristystoimien aikana, internetin käyttö voi olla elintärkeää.
Koronavirus ei saa pahentaa sukupuolten välistä digikuilua. Tytöillä on oltava tarvittava pääsy verkkoon, jotta he voivat jatkaa koulunkäyntiään, hakea tukea, ylläpitää sosiaalisia suhteita ja puhua sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta.
- Miten verkkohäirintä vaikuttaa tyttöjen mielenterveyteen?
Verkkohäirintä vaikuttaa tyttöjen elämään myös verkon ulkopuolella, ja joka viides (22 %) häirinnälle altistuneesta tytöstä pelkää fyysisen turvallisuutensa puolesta.
Vaikka monet tytöt (42 %) sivuuttavat verkkohäirinnän ja jatkavat sosiaalisen median käyttöä, häirinnän tai hyväksikäytön kokeminen vaikuttaa voimakkaasti tyttöjen itseluottamukseen ja hyvinvointiin.
- 39 prosenttia kertoo, että se heikentää heidän itsetuntoaan tai itseluottamustaan.
- 38 prosenttia sanoo, että se aiheuttaa henkistä ja henkistä stressiä.
- 18 prosenttia sanoo, että se aiheuttaa ongelmia koulussa.
- Mitä sosiaalisen median yritysten tulisi tehdä?
Kaikista valtaapitävistä tahoista, sosiaalisen median yritykset ovat tyttöjen mielestä ehdottomasti niitä, joiden pitäisi ryhtyä toimiin.
- Sosiaalinen media on merkittävä osa tyttöjen elämää. He käyttävät sitä aktivistitoimintaan, nauttiakseen viihteestä, oppiakseen ja pitääkseen yhteyttä ystäviinsä ja perheeseensä.
- Mikään merkittävä sosiaalisen median alusta ei suojaa riittävästi tyttöjä verkkohäirinnältä. Yksikään niistä ei ole täysin huomioinut tyttöjen erityisiä kokemuksia ja tarpeita.
- Joka kolmas tyttö (35 %) on raportoinut tekijöistä tai estänyt heidät, mutta häirintä jatkuu, sillä häiriköt voivat aina luoda uusia tilejä eikä haitalliseen sisältöön puututa, ennen kuin siitä on raportoitu riittävän monta kertaa.
- Sosiaalisen median yrityksillä on valtava voima ja potentiaali torjua verkkohäirintää alustoillaan. Niiden on oltava ennakoivampia. Niiden täytyy ottaa ratkaiseva askel luomalla esteettömiä, tytöille todella toimivia raportointimekanismeja.
- Mitä muiden valtaa käyttävien tahojen tulisi tehdä?
Verkkohäirintä on monimutkainen ongelma, jonka ratkaisemiseksi kaikki vallankäyttäjät voivat tehdä osansa.
Kaikkien yhteiskunnan jäsenten (mukaan lukien yhteisöt, perhe ja kansalaisjärjestöt) on oltava verkkohäirintää kohtaavien tyttöjen ja nuorten naisten liittolaisia. Heidän tulee toimia aktiivisina liittolaisina ja tukea tyttöjä raportoimaan verkkohäirinnästä.
Hallitusten tulee ottaa käyttöön erityisiä lakeja sukupuolisidonnaisen verkkohäirinnän ja väkivallan torjumiseksi ja taata niistä kärsiville tytöille oikeussuoja. Lainsäädännössä on otettava huomioon identiteettien erityispiirteet, kuten ikä, vammaisuus, etnisyys, sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen.
Hallitusten on kuultava tyttöjä ja nuoria naisia saadakseen paremman käsityksen heidän erityisvaatimuksistaan ja varmistaakseen, että muun muassa internetyhteyksiin liittyvät ohjeet ja säädökset ovat kattavia.
Hallitusten on kehitettävä ja toteutettava aloitteita, jotka tukevat turvallisia verkkoympäristöjä. Tähän sisältyvät digitaalista kansalaisuutta koskevat koulutus- ja valistusohjelmat, laaja valikoima tukipalveluja, kuten uhrien neuvontapuhelimet, valtion virkamiesten kouluttaminen sekä sukupuolisidonnaisesta verkkoväkivallasta kerättyjen tietojen kokoaminen ja julkaiseminen.
Kansainvälisen yhteisön on noudatettava ja pantava täytäntöön kansainvälisiä ihmisoikeuslakeja sen varmistamiseksi, että yritykset estävät kaikenlaisen tyttöihin ja naisiin kohdistuvan verkkoväkivallan ja -häirinnän, seuraavat sitä ja reagoivat siihen.
Kansainvälisen yhteisön on tehtävä yhteistyötä varmistaakseen yhdenmukaiset normit tyttöihin ja naisiin kohdistuvan verkkoväkivallan kriminalisoimiseksi yli rajojen ja lainkäyttöalueiden sekä edistääkseen keskinäisen oikeusavun antamista.
- Mitä on verkossa tapahtuva häirintä ja sukupuolisidonnainen verkkoväkivalta?
Tyttöihin ja nuoriin naisiin kohdistuva verkkohäirintä on eräänlaista sukupuolisidonnaista väkivaltaa.
Sukupuolisidonnaiselle verkkohäirinnälle on monia määritelmiä, mutta Plan International on käyttänyt tutkimuksessaan seuraavaa:
Yhden tai useamman ihmisen toiminta, joka vahingoittaa muita heidän seksuaalisen tai sukupuolisen identiteettinsä perusteella tai pakottamalla haitallisiin sukupuolinormeihin. Tämä toiminta tapahtuu internetissä ja/tai mobiiliteknologioiden avulla, ja se sisältää vainoamista, kiusaamista, sukupuoleen perustuvaa häirintää, herjauksia, vihapuhetta, hyväksikäyttöä ja sukupuoleen kohdistuvaa provosointia.
Yhteiskunnan kyvyttömyys arvostaa ihmisiä tasa-arvoisesti on häirinnän ja sukupuolisidonnaisen väkivallan perimmäinen syy, missä ikinä sitä tapahtuukaan.
- Mitkä ovat verkkohäirinnän eri muodot?
Verkossa tapahtuu monenlaista häirintää, muun muassa fyysisellä ja seksuaalisella väkivallalla uhkaamista, rasistisia kommentteja, kiusaamista, seksuaalista häirintää, trollausta, ulkonäön pilkkaamista ja vainoamista.
Tekijöillä on lukuisia eri tapoja käyttää verkkoalustoja tyttöjen ja nuorten naisten kiusaamiseen ja hyväksikäyttöön, ja uusia häirintämuotoja nousee esiin jatkuvasti eri alustoilla.
- Mitä kansalaisyhteiskunta ja ruohonjuuritason naisoikeusjärjestöt eri maissa tekevät jo nyt tämän ongelman ratkaisemiseksi? Entä mitä YK tekee jo nyt tämän ongelman ratkaisemiseksi?
Plan International tunnustaa niiden naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavien järjestöjen ratkaisevan työn, jotka jo työskentelevät sukupuolisidonnaisen verkkoväkivallan lopettamiseksi eri maissa. Lue lisää Freedom Online -raportin tapaustutkimuksesta Women of Uganda Network (WOUGNET). Raportista löydät myös listan organisaatioista, jotka työskentelevät tämän ongelman ratkaisemiseksi.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet edellyttävät yleisen internetyhteyden kaltaisen tieto- ja viestintätekniikan käyttöä sukupuolten epätasa-arvon torjumisessa. Katso lisätietoja toteutettavista toimista Freedom Online -raportista.
- Tässä puhutaan vain ongelmista. Entä internetin ja sosiaalisen median alustojen positiivinen merkitys tytöille?
Freedom Online -raportin tutkimukseen osallistuneille tytöille ja nuorille naisille sosiaalinen media on tärkeä osa elämää. He käyttävät sitä aktivistitoimintaan, nauttiakseen viihteestä, osallistuakseen koulunkäyntiin ja pitääkseen yhteyttä ystäviinsä ja perheeseensä.
Koronaviruspandemian aikana verkossa olemisesta on tullut yhä tärkeämpää: se on elintärkeää kotiinsa eristetyille ja tärkeä työkalu nuorille, jotka kamppailevat pysyäkseen mukana koulunkäynnissä ja yhteydessä muuhun maailmaan.
Juuri siksi, että sosiaalinen media on niin tärkeä osa tyttöjen elämään, on välttämätöntä lopettaa verkkohäirintä ja väkivalta, jota tytöt kohtaavat käyttäessään näitä alustoja.
- Miksi tyttöjä ja nuoria naisia häiritään?
Häirintä näyttää jakautuvan kahteen ryhmään:
- Häirintä, jota tytöt kokevat vain siksi, että he ovat tyttöjä ja verkossa. Se ei liity mitenkään heidän julkaisemaansa sisältöön ja on läsnä kaikissa tyttöjen sosiaalisen median käyttökokemuksissa. Häirintä on pahempaa, jos tyttö on tummaihoinen, kuuluu LGBTIQ+-vähemmistöön tai hänellä on jokin vamma.
- Häirintä pahenee entisestään, kun tytöt puhuvat suoraan ja aktiivisesti verkossa. Tyttöjä vastaan hyökätään heidän sanojensa ja suorapuheisuutensa vuoksi. Häiritsijät tarttuvat verkkosisältöihin, tyttöjen ja nuorten naisten keskusteluihin ja heidän esiin tuomiinsa aiheisiin.
- Entä pojat ja nuoret miehet?
Myös pojat ja nuoret miehet kokevat verkkohäirintää ja hyväksikäyttöä, vaikka se ei olekaan Freedom Online -raportin painopiste. Kaikilla pojilla ja nuorilla miehillä on yhtäläinen oikeus olla turvallisesti verkossa.
Tutkimukseen osallistuneet tytöt totesivat usein, että miehet ja pojat olivat tyttöjen kohtaaman häirinnän takana. Se on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Digitaalinen kansalaisuuskasvatus ja tietoisuuden lisäämisen aloitteet ovat välttämättömiä häirinnän torjumiseksi, samoin kuin laajempi keskustelu verkossa tapahtuvasta häirinnästä ja väkivallasta sukupuolten välisen epätasa-arvon ja haitallisten sukupuolinormien poistamiseksi. Digitaalinen kansalaisuuskasvatus antaa tytöille ja nuorille naisille mahdollisuuden liikkua turvallisesti verkossa ja auttaa käsittelemään tekijöiden, ja potentiaalisten tekijöiden, asenteita ja käyttäytymistä.
Tyttöjen liittolaisina poikien ja miesten, ja kaikkien yhteiskunnan jäsenten, tulisi tunnistaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvan verkkohäirinnän ja -väkivallan aiheuttamia vahinkoja ja seistä heidän tukenaan raportoiden häirinnästä ja voimistaen tällä tavoin tyttöjen ääntä.
- Mitä tyttöjen ja nuorten naisten tulisi tehdä, jos heitä häiritään verkossa?
Ohjeita verkkohäirintää kokeneelle:
- Suojaa itsesi: Ole tietoinen siitä, mitä tietoja sinusta ja läheisistäsi on löydettävissä ja yhdisteltävissä omista sosiaalisen median kanavistasi ja muualta internetistä. Piilota tai poista sellaiset tiedot, joita et halua löydettävän. Voi olla hyvä googlata itsesi väliajoin tai asettaa Google Alert hälyttämään nimelläsi. Pidä huoli, että sosiaalisen median kanavien salasanasi ovat riittävän vahvat. Poista sijaintitiedot postauksistasi.
- Blokkaa ja ilmianna tekijä: Käytä some- ja verkkoalustojen työkaluja häirinnän, vihapuheen ja muun sopimattoman sisällön ilmiantamiseen ja poistamiseen. Jos häirintä tapahtuu sivustolla, jolla on ylläpitäjä, pyydä tätä poistamaan häirintä- ja vihaviestit. Jos sisältöä, esimerkiksi viestejä on paljon, tai ne ovat ahdistavia, pyydä luotettavaa ihmistä poistamaan ne puolestasi.
- Talleta todisteet: Ota kaikki uhkaava tai loukkaava sisältö talteen. Ota ruudunkaappauskuvat viesteistä ja talleta ne. Pidä huoli, että saat talteen viestin saapumisajan, käyttäjätunnukset ja olennaiset linkit.
- Ilmoita rikoksesta: Verkkohäirintä voi olla myös rikos. Tällöin voi olla kyseessä esimerkiksi kunnianloukkaus, viestirauhan rikkominen, vainoaminen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Apua voit saada rikosuhripäivystyksestä. Jos kohtaamasi verkkohäirintä tai väkivalta vaikuttaa uhkaavan turvallisuuttasi, ota heti yhteys poliisiin -> 112.
- Puhu jollekin luotettavalle: Et ole yksin. Verkkoviha ja -häirintä ei koskaan ole sen kohteen vika. Puhu jollekulle luotetulle henkilölle, esimerkiksi ystävälle, perheenjäsenelle tai ole yhteydessä tukipuhelimeen tai -chattiin. Jos häirintä liittyy harrastukseesi, kouluusi tai työhösi, ilmoita asiasta vastuullisille kuten esihenkilölle opettajalle tai valmentajalle. (Voit ottaa tähänkin luotetun henkilön mukaan.) Työnantajilla on velvollisuus suojella sinun terveyttäsi työtehtävissä. Työpaikoilla voit puhua myös työsuojeluvaltuutetulle. Joissain oppilaitoksissa on myös häirintäyhdyshenkilöitä.
- Päätä haluatko reagoida julkisesti: On täysin oma päätöksesi ja oma asiasi, haluatko reagoida millään tavalla. Nokkela come back ei ole tarpeellinen, eikä häirintään tai vihapuheeseen reagoiminen verkossa ei välttämättä johda mihinkään hyödylliseen. Joskus häirintäviestien esiintuominen voi toimia tai tuoda esiin muita niiden kohteeksi joutuneita. Toimi kuitenkin voimavarojesi rajoissa.
Verkkohäirinnän ja väkivallan torjunnassa työskentelevät kansalaisyhteiskunnan organisaatiot tarjoavat monenlaisia apuja, kuten digitaalisen kansalaisuuden ja verkosta löytyviä itsehoitoharjoituksia ja palveluita.
Alla on luettelo organisaatioista ja verkostoista, jotka toimivat sukupuoleen perustuvan verkkohäirinnän torjumiseksi:
- Naisten linjan Turv@verkko-palvelut
- Fix the Glitch
- Feminist Internet
- Internet Society
- HackBlossom
- Take Back the Tech
- Luchadoras
- Safe Sisters
- Ciberseguras
- Amnesty International tai osoitteessa amnesty.org
- 7amleh
- Internews
- AccessNow
- Association for Progressive Communications
- Hamara Internet
- XYZ
- European Women’s Lobby
- Minas Programme
- Women of Uganda Network (WOUGNET)
- African Feminism
- Digital Society of Africa
- Pen America
- Gendering Surveillance by the Internet Democracy Project in India (tietoa valvonnan sukupuolivaikutuksista)
- Amnesty Internationalin opas How to stay safe online during the COVID-19 crisis (Kuinka pysyä turvassa verkossa koronaviruskriisin aikana)
Tässä on joitain linkkejä verkkoturvallisuusvinkkeihin:
- Feikkiä vai faktaa – Luotettavan somevaikuttajan käsikirja
- #HerNetHerRights – Työkalupakki naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi Euroopassa
- Journalisti-lehti: Vihakampanja käynnistyy – toimi näin -artikkeli
- Anna-lehti: Verkkohäirintä aiheuttaa samanlaisia oireita kuin väkivalta: pelon, ahdistuksen tai häpeän kanssa ei pidä jäädä yksin
- Safe Sisters on verkko-organisaatio, joka tarjoaa tietoa digitaalisesta turvallisuudesta ja siitä, miten voi suojautua verkossa.
- Luchadoras on feministinen verkkofoorumi, joka tarjoaa tietoa verkkoturvallisuudesta (espanjankielinen sivusto, voit käyttää Google Chromen automaattista käännöstoimintoa, jos haluat lukea tekstin esimerkiksi englanniksi)
- Ciberseguras (Cybersecurity) tarjoaa vinkkejä ja tilaa turvallisesti toimintaan verkossa (espanjankielinen sivusto, voit käyttää Google Chromen automaattista käännöstoimintoa, jos haluat lukea tekstin esimerkiksi englanniksi)
- Amnesty Internationalin opas How to stay safe online during the COVID-19 crisis (Kuinka pysyä turvassa verkossa koronaviruskriisin aikana)
- Miten toimia aktivistina verkossa ja edistää parempaa sekä lempeämpää nettikulttuuria?
Tässä vinkkejä itsensä turvaamiseen, aktiivisiin tuotteliaisiin hetkiin ja sellaisiin, kun mieluummin hiljaa seurailet keskusteluja.
- Vahvista hyviä ääniä: Seuraa sellaisia henkilöitä, jotka mielestäsi edistävät hyviä asioita tai joiden ääni ei mielestäsi kuulu riittävästi. Tykkää osuvista sisällöistä. Jaa niitä omissa kanavissasi. Tykkäykset, kommentit ja jaot lisäävät sisältöjen näkyvyyttä. Somealustojen algoritmit suosivat tunteita herättävää sisältöä ja painottavat agressiivista sisältöä ja reaktioita. Älä anna sellaisille huomiota.
- Tarkista faktat: Älä levitä väärää tietoa. Netissä leviää tunteisiin vetoava ja erityisesti kiukkua aiheuttava sisältö herkästi ja nopeasti. Ennen kuin annat klikkiotsikon nostaa kierroksesi nollasta sataan, tee pikainen faktantarkistus. Onko väitteen lähde luotettava? Missä väite on julkaistu? Koska juttu on julkaistu? Jos faktat vaikuttavat olevan kunnossa, anna mennä.
- Osallistu: Osallistumalla olet osa verkkoyhteisöä. Jos haluat olla aktiivisempi, tee itsellesi tärkeistä asioista sisältöä. Bloggaa, vloggaa, snäppää, twiittaa. Tai ole mukana keskustelussa kommentoimalla. Käytä aiheeseen liittyviä häsiä eli tunnisteita #.
- Tue: Tue vihapuheen kohteeksi joutunutta. Verkkohyökkäyksen kohteeksi joutunut voi saada trollitileiltä satoja viestejä päivässä. Trollaajien kanssa ei kannata yrittää keskustella, mutta tuen osoitus; tykkäys tai viesti hyökkäyksen uhriksi joutuneelle voi tuntua myrskyn silmässä merkitykselliseltä.
- Blokkaa: Blokkaa surutta havaitsemasi vihapuhetta levittävät ja trollitilit, vaikket olisi ollut niiden kanssa vuorovaikutuksessa. Näin ne eivät reagoida toimintaasi eivätkä näy myöskään muille sinun feedissäsi. Blokkaaminen on paras tapa luoda itsellesi ja yhteisöllesi lempeämpää somea.
- Ilmianna: Käytä some- ja verkkoalustojen työkaluja häirinnän, vihapuheen ja muun sopimattoman sisällön ilmiantamiseen ja poistamiseen. Jos olosi on aktiivinen, ole palvelun tarjoajaan yhteydessä, mikäli työkalut ovat riittämättömät.
- Ilmoita poliisille: Mikäli epäilet, että olet joutunut rikoksen kohteeksi tai olet nähnyt rikoksen, ole aina yhteydessä poliisiin. Ota tilanteesta kuvankaappaus ja mahdolliset linkit sekä käyttäjätunnukset talteen.
- Valitse taistelusi: Älä uuvuta itseäsi. Maailma muuttuu hitaasti, eivätkä netistä keskustelut lopu. Jos huomaat tietyn kanavan tai aiheen aiheuttavan kiukkua tai uupumista, pidä tauko tai vaihda toimintatapaa ja kanavaa.
- Suojaa itsesi: Ole tietoinen siitä, mitä tietoja sinusta ja läheisistäsi on löydettävissä ja yhdisteltävissä omista sosiaalisen median kanavistasi ja muualta internetistä. Piilota tai poista sellaiset tiedot, joita et halua löydettävän. Voi olla hyvä googlata itsesi väliajoin tai asettaa Google Alert hälyttämään nimelläsi. Pidä huoli, että sosiaalisen median kanavien salasanasi ovat riittävän vahvat. Poista sijaintitiedot postauksistasi.
- Millaista ohjelmatyötä Plan International tekee verkkoturvallisuuden parantamiseksi?
Plan International toimii eri maissa yhdessä kumppaniorganisaatioiden tyttöjen ja nuorten naisten kanssa, ja osa kumppaneistamme keskittyy verkko- ja sosiaalisen median toimintaan. Esimerkiksi Plan International Benin toimii yhdessä kansallisen nuorisobloggaajien verkoston kanssa.
Plan International käyttää sosiaalisen median sitoutumista sekä digitaalisia ja teknologisia työkaluja ja ratkaisuja eri tavoin ohjelmatyössään. Meillä on esimerkiksi monia näkyviä kumppanuuksia eri maiden teknologiayritysten kanssa.
Kaupungeissa asuu nyt enemmän ihmisiä kuin maaseudulla, ja tytöt kohtaavat entistä enemmän riskejä ja myös uusia mahdollisuuksia. Plan Internationalin Safer Cities -ohjelma pyrkii rakentamaan turvallisia, vastuullisia ja osallistavia kaupunkeja nuorten (13–18-vuotiaiden) tyttöjen kanssa ja heitä varten.
Lahjoita tyttöjen hyväksi
Tue tasa-arvoa tekstaamalla TYTTÖ numeroon 16155. Lahjoitat tytöille 10 €.
Tee sinulle sopiva lahjoitus verkossa tyttöjen koulutukseen ja suojeluun.