Kansainvälinen kuukautispäivä 28.5.

Se aika kuukaudesta. Tukea tyttöjä.

Tytöillä on oikeus käydä koulua ja elää täyttä elämää, myös kuukautisten aikana. On aika rakentaa kaikille tasa-arvoinen maailma. Oletko mukana?

Se aika kuukaudesta lopettaa kuukautissyrjintä! Kuvassa neljä tyttöä osoittaa mieltään kaikille oikeudenmukaisten kuukautisten puolesta

Kuukautisissa on kyse tasa-arvosta

Tiesitkö, että monet tytöt eivät voi kuukautisten aikana käydä koulua tai osallistua yhteisöjensä normaaliin arkeen? Kuukautissuojien puute ja haitalliset kuukautisstigmat rajoittavat tyttöjen elämää ympäri maailmaa. Ne aiheuttavat häpäisyä ja eristämistä sekä haittaavat tyttöjen koulunkäyntiä.

Me haluamme tähän muutoksen. Kuukautiset eivät ole syy syrjiä vaan yhdistävät satoja miljoonia ihmisiä.

28.5. on kansainvälinen kuukautispäivä. Kuukautispäivänä me nostamme esiin kuukautisköyhyyden ja kuukautissyrjinnän vaikutuksia ja vaadimme kaikille tasa-arvoista kohtelua.

Tytöt ja tasa-arvo tarvitsevat liittolaisia. Oletko sinä mukana? Planin tyttösponssina tuet kuukausilahjoituksellasi tyttöjen oikeuksien toteutumista ja tyttöjen koulunkäyntiä, myös kuukautisten aikana.

Neljä tyttöä makaa sylikkäin ja nauraa, tyttösponssina edistät tyttöjen oikeuksia ja kuukautisterveyttä

Näin sinun tukesi vaikuttaa

Tyttösponssina tuet tyttöjen koulunkäyntiä ja autat nujertamaan kuukautisstigmoja. Kuukausilahjoituksesi avulla työskentelemme kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi mm. Ugandassa, Etiopiassa, Mosambikissa, Laosissa, Myanmarissa ja Zimbabwessa. Sinun tuellasi me:

  • jaamme tytöille uudelleenkäytettäviä kuukautissuojia ja kuukautisterveystarvikkeita
  • tuemme kestositeiden valmistusta
  • rakennamme kouluihin kunnollisia, lukollisia ja esteettömiä vessoja ja vesipisteitä
  • lisäämme oikeaa tietoa kuukautisista ja kuukautisterveydestä
  • puramme kuukautismyyttejä ja -stigmoja yhdessä nuorten kanssa ja laajemmin tyttöjen yhteisöissä.
Kaksi tyttöä kannattelee kasissaan suurta punaista palloa, tyttösponssina nujerrat kuukautissyrjintää ja puolustat tasa-arvoa
Sambialainen tyttöä istuu koululuokassa. Tytöllä on edessään koulukirja ja hän katsoo suoraan kameraan ja hymyilee. Plan International tukee tyttöjen koulunkäyntiä, myös kuukautisten aikana. On tärkeää, että tytöt voivat käydä koulussa myös silloin, kun heillä on kuukautiset.

Kuukautiset ja tyttöjen koulunkäynti

Tytöt ympäri maailmaa eivät voi käydä koulua kuukautisten aikana, koska heillä ei ole varaa kuukautissuojiin, eikä kouluissa ole kunnollisia vessoja tai vesipisteitä. Useammasta kuin joka kolmannesta maailman koulusta puuttuu puhdas ja tytöille turvallinen vessa.

Tytöt joutuvat jäämään kotiin vuotopäivien ajaksi kuukautissuojien ja peseytymismahdollisuuksien puutteen takia. Kuukautisten takia menetetyt koulupäivät johtavat ajan kuluessa siihen, että tytöt jäävät opinnoissaan jälkeen tai joutuvat jättämään koulunsa kesken.

 

Tue tyttöjen koulunkäyntiä
Se aika kuukaudesta lopettaa kuukautissyrjintä! Kuvassa neljä tyttöä osoittaa mieltään kaikille oikeudenmukaisten kuukautisten puolesta

Kuukautisstigmat aiheuttavat häpeää

Kuukautismyytit ja puutteellinen tieto johtavat tyttöjen häpäisemiseen ja eristämiseen. Joissakin maissa ajatellaan, että tyttö on epäpuhdas kuukautisten aikana. Siksi tytöt saatetaan eristää yhteisöjensä normaalista arjesta kuukautisten ajaksi.

Tiedonpuute kuukautisista aiheuttaa tytöille ahdistusta ja häpeää. Monissa maissa tytöt eivät tiedä kuukautisista mitään ennen ensimmäisiä kuukautisiaan.


Tyttösponssina autat meitä purkamaan haitallisia kuukautisstigmoja.

 

Tule tyttösponssiksi
15-vuotias Ukrainan sotaa paennut Katy seisoo sisarustensa edessä ja katsoo hymyillen kameraan. Ukrainan sota koettelee tyttöjä erityisellä tavalla. Plan tukee tyttöjä keskellä kriisejä, ympäri maailmaa.

Kuukautiset tulevat myös keskellä kriisiä

Kuukautiset eivät lopu kriisien ajaksi. Keskellä sotaa elävien tai pakolaisiksi joutuneiden tyttöjen on kuitenkin hyvin vaikeaa huolehtia kuukautisterveydestään, peseytyä ja saada kuukautissuojia.

Konfliktialueilla ja pakolaisleireillä ei usein ole juoksevaa vettä, ja ilman vettä kuukautisten kanssa eläminen on vaikeaa. Kun rahasta on muutenkin pulaa, kuukautissuojia ei ole useinkaan mahdollista hankkia.

 

Tue tyttöjä kriiseissä

noin puolet

tytöistä Ugandassa ja Indonesiassa ei käy koulussa kuukautisten aikana.

37 %

15-24-vuotiaista pojista Brasiliassa, Indonesiassa, Ugandassa ja Hollannissa sanoo, että kuukautiset tulisi pitää täysin salassa.

500 miljoonaa

tyttöä ja naista on ilman kuukautissuojia tai mahdollisuutta huolehtia kuukautisterveydestään.

Tyttösponssi

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle

Tyttösponssina edistät tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumista siellä, missä tukeasi eniten tarvitaan. Kuukausilahjoituksesi avulla tytöt voivat käydä koulua, myös kuukautisten aikana. Liity tyttöjen oikeuksien liittolaiseksi jo tänään!

Planin tyttösponssina tuet tyttöjen oikeuksien toteutumista, kuun jokaisena päivänä. Kansainvälistä kuukautispäivää vietetään 28. toukokuuta.
Planin tyttösponssina tuet tyttöjen oikeuksien toteutumista, kuun jokaisena päivänä. Kansainvälistä kuukautispäivää vietetään 28. toukokuuta.
Piirroskuva, jossa kuukautisside ja kuukautisverta.
Blogit, 19.5.2023

Kuuden tonnin menkat

Kuukautisköyhyys on globaali ongelma, jolla on vakavia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja toimeentuloon. Suomen on korkea aika puuttua kuukautisköyhyyteen, kirjoittaa Sari Hälinen.
Neljä nuorta naista ringissä yhdessä, alakulmasta kuvattuna.

Tutkimus: Kuukautisköyhyys koettelee suomalaisia

Planin kyselytutkimus osoittaa, että erityisesti työelämän ulkopuolella olevat tytöt ja naiset kokevat Suomessa kuukautisköyhyyttä.
Mulki on vapaaehtoinen ja auttaa nuoria pakolaisia Somaliassa.
Artikkelit, 2.5.2023

Kuivuus vaikeuttaa kuukautisterveydestä huolehtimista

Somaliassa vallitseva äärimmäinen kuivuus uhkaa terveyttä ja elämää. Puhtaan veden löytäminen vaikeutuu päivä päivältä, mikä aiheuttaa erityisiä haasteita tytöille ja naisille.