Seksuaali- ja lisääntymisterveys | Plan

Kouluun kuukautisista huolimatta

Kehittyvissä maissa moni tyttö jää pois koulusta kuukautisten vuoksi. Koulutus kuukautishygieniasta, kunnolliset vessat ja siteet vähentävät koulupudokkuutta. Tyttösponsorina tuet työtä kuukautishäpeän poistamiseksi ja varmistat kuukautissuojien saatavuuden, jotta tytöt voivat käydä koulua keskeytyksittä.

 

Kun 15-vuotiaan Eunicen kuukautiset alkoivat, hän ei tiennyt, mitä oli tapahtumassa. Huomatessaan verta vaatteissaan hän ajatteli, että hänelle on sattunut jotain. ”Luulin, että minua oli pistetty neulalla”, hän kertoo. Eunicea hävetti, eikä hän uskaltanut mennä kouluun, sillä hän pelkäsi muiden nauravan hänelle. Tietämättömyys kuukautisista ei ole harvinaista Ugandan maaseudulla, sillä monissa paikoissa kuukautiset ovat edelleen tabu, josta ei puhuta.

Tyttösponsorien tuella autamme tyttöjä muun muassa jakamalla hygieniatarvikkeita, rakentamalla kouluihin kunnollisia ja lukollisia vessoja ja opettamalla tytöille kuukautishygieniaa. Koulujen kuukautisterveyskerhoissa puhumme tyttöjen ja poikien kanssa kuukautisista ja poistamme niihin liittyviä tabuja ja ennakkoluuloja. Nuoret toimivat itse sanansaattajina ja kertovat kuukautisista muille.  He myös valmistavat itse kestokuukautissuojia. Asennemuutoksen ja kuukautishygienian ansiosta tytöt voivat tuntea olonsa itsevarmaksi myös kuukautisten aikana eikä heidän tarvitse pelätä kiusaamista koulussa.

”Monilla tytöillä ei ole tietoa kuukautisista, eikä perheillä ole varaa hankkia kuukautissiteitä. Siksi monet tytöt jäävät helposti pois koulusta kuukautisten aikaan.”

Plan International Ugandan projektikoordinaattori Jane Nyaketcho

 
Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet heitä, joiden tiellä on enemmän esteitä kuin toisten: maailman heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä.

Lue lisää Tyttösponssista >