Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Sukupuolittunut väkivalta
Tyttöjen on saatava elää turvassa
Työskentelemme lopettaaksemme sukupuolittuneen väkivallan.
Sukupuolittunut väkivalta uhkaa tyttöjen turvallisuutta ja elämää
Kaikenlainen väkivalta on tuomittavaa. Työskentelemme erityisesti lopettaaksemme tyttöihin ja nuoriin naisiin kohdistuvan sukupuolittuneen väkivallan.
Väkivalta on sukupuolittunut ilmiö, eli sen muodot ja käytännöt ovat erilaisia sukupuolten välillä. Tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivalta on globaali ongelma, joka uhkaa heidän turvallisuuttansa ja elämäänsä. Tyttöjen sukuelinten silpominen, lapsiavioliitot, seksuaalinen väkivalta, lähisuhdeväkivalta, kunniaan liittyvä väkivalta ja ihmiskauppa ovat esimerkkejä tyttöihin ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Sukupuolittuneen väkivallan muodot, kuten seksuaalinen väkivalta ja ihmiskauppa, lisääntyvät kriisien ja konfliktien aikana.
Köyhissä ja syrjäisissä yhteisöissä elävät ja alkuperäiskansoihin kuuluvat tytöt ja nuoret naiset, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja vammaiset tytöt ovat erityisen haavoittuvaisia sukupuolittuneelle väkivallalle. Myös tasa-arvotyötä tekevien ja poliittiseen keskusteluun osallistuvien tyttöjen ja nuorten naisten riski kokea sukupuolittunutta väkivaltaa on suurempi.
Loppu sukupuolittuneen väkivallan hyväksymiselle
Sukupuolittunutta väkivaltaa ilmenee kaikkialla maailmassa, mutta sen riski on korkeampi yhteisöissä, joissa sukupuolikäsitykset ovat hyvin perinteisiä ja väkivalta nähdään normaalina.
Monissa maissa tyttöjä ja nuoria naisia kohtaan tehty väkivalta on edelleen hyväksyttyä ja laillista. Työskentelemme normien muuttamiseksi ja väkivallan uhrien kokeman häpeän ja syyllistämisen lopettamiseksi.
Tytöt ja nuoret naiset kokevat väkivaltaa kotonaan, koulussa ja koulumatkalla, julkisilla paikoilla ja julkisissa kulkuvälineissä. Sukupuolittunutta väkivaltaa esiintyy yhä enemmän myös verkossa, ja osa tytöistä lopettaa esimerkiksi sosiaalisen median alustojen käyttämisen kohtaamansa häirinnän seurauksena. Myös kriisit ja konfliktit nostavat sukupuolittuneen väkivallan riskiä.
Tytöt eivät ole itse vastuussa tai syyllisiä kokemaansa väkivaltaan. Syyllisiä ovat väkivallan tekijät, joiden on jouduttava vastuuseen teoistaan kansallisen tai kansainvälisen lain mukaisesti. Pelko, väkivallan uhka ja häirintä eivät saa estää tyttöjä elämästä vapaasti ja saavuttamasta unelmiaan.
Loppu seksuaaliselle väkivallalle
Jopa 120 miljoonaa tyttöä on raiskattu tai kokenut seksuaalista ahdistelua. Suurin osa väkivallasta kohdistuu 15–19-vuotiaisiin tyttöihin. Haluamme, että kaikki tytöt tuntevat olevansa turvassa.
Arviolta joka kolmas nainen maailmassa on kohdannut väkivaltaa tai seksuaalista ahdistelua. Suurin osa seksuaalisesta väkivallasta kohdistuu alaikäisiin tyttöihin. Seksuaalinen väkivalta järkyttää tytön turvallisuuden tunnetta ja minäkuvaa sekä heikentää tytön mahdollisuuksia hyvään tulevaisuuteen. Tytöt ja naiset joutuvat myös kohtaamaan seksuaalista väkivaltaa ollessaan jo valmiiksi haavoittuvassa tilanteessa, esimerkiksi konfliktien aikana.
Seksuaalinen väkivalta tapahtuu usein tutussa ympäristössä, kuten kotona tai koulussa. Monesti raiskaaja on tytön tuttu, mikä vaikeuttaa asiaan puuttumista. Haavoittuvassa asemassa olevilla tytöillä, esimerkiksi vammaisilla tytöillä, on suurempi riski altistua seksuaaliselle väkivallalle. Raiskaus voi johtaa liian varhaiseen raskauteen, mikä on vakava terveysriski ja katkaisee usein tytön koulutien. Tyttöjen koulunkäynti voi katketa myös koulussa tai koulumatkalla tapahtuvan väkivallan vuoksi, sillä joka päivä 337 000 tyttöä kohtaa väkivaltaa koulussa tai koulumatkalla.
Minulla on 2-vuotias tytär, enkä aio sallia hänen silpomistaan. Sitä ei tule tapahtumaan missään tapauksessa.
Isatu, 15 (Nimi muutettu)
Silpominen loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia
Sukuelinten silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Haluamme lopettaa silpomisen kaikkialta maailmasta.
Maailmassa arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut jonkinasteisen sukuelinten silpomisen. Silpominen on haitallinen kulttuurinen perinne. Useissa yhteisöissä on ajateltu, että vain silvottu nainen on kunniallinen. Silpomisesta ei kuitenkaan ole mitään etua, haittaa sitäkin enemmän
Silpominen tehdään tyypillisimmin 0–15-vuotiaille tytöille. Toimenpide, jossa tytön ulkoiset sukuelimet poistetaan osittain tai kokonaan, on kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Pahimmillaan tyttö tai nainen voi kuolla silpomisen seurauksena. Silpomisen lopettaminen on mahdollista, kun työskentelemme yhdessä lasten ja nuorten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa.
Näin työskentelemme lopettaaksemme sukupuolittuneen väkivallan
Sukupuolittuneen väkivallan lopettaminen vaatii väkivallan hyväksyvien ja ahtaita sukupuolirooleja ylläpitävien normien muuttamista, väkivaltaa kriminalisoivan lainsäädännön vahvistamista ja väkivallan tekijöiden tuomitsemista. Yhdessä tukijoidemme kanssa toimimme sukupuolittuneen väkivallan lopettamiseksi.
- Autamme tyttöjä ja poikia tuntemaan oikeutensa ja vaatimaan niiden toteutumista.
- Työskentelemme yhteisöjen kanssa haitallisten käytäntöjen, kuten lapsiavioliittojen ja seksuaalisen hyväksikäytön, kitkemiseksi.
- Tuemme tyttöjen äänen kuulumista ja rohkaisemme tyttöjä tekemään koulusta ja yhteisöistään turvallisempia.
- Työskentelemme poikien, miesten ja yhteisöjen johtajien kanssa, jotta he ymmärtävät väkivallan haitallisuuden sekä tyttöjen ja naisten oikeuksien tärkeyden.
- Lisäämme tietoa silpomisen vaikutuksista, tuemme yhteisöjä muuttamaan toimintatapoja ja edistämme lainsäädäntöä, joka estää silpomisen.
- Ehkäisemme tyttöjen seksuaalista hyväksikäyttöä esimerkiksi kouluttamalla vapaaehtoisia lastensuojeluryhmiä ja rakentamalla kouluihin turvallisia vessoja.
- Suojelemme tyttöjä väkivallalta kriiseissä ja katastrofeissa.
Lue viimeisimmät uutiset aiheesta
Rohkeus sanoa ei – Annan taistelu sukuelinten silpomista vastaan
Tansanialainen Anna nousi vastarintaan, kun hänen sukuelimensä uhattiin silpoa. Nyt hän kannustaa muita tyttöjä vastustamaan silpomista.
Silpominen loppuu kylä kerrallaan Malissa
Yhteisöjen johtajat pitivät aluksi silpomisen vastaista työtä hyökkäyksenä perinteitä vastaan. Planin asiantuntija kertoo, miten asenteet muuttuvat.
Äidit suojelevat yhdessä tyttäriään silpomiselta
Vaikka sukuelinten silpomista pidettiin välttämättömänä toimenpiteenä, Hinda uskalsi ajatella toisin ja suojella nuorimman tyttärensä silpomiselta.