Vuoden Plan-vapaaehtoinen edistää tyttöjen oikeuksia taiteen avulla

Valitsimme vuoden 2021 Plan-vapaaehtoiseksi Aino Halisen. Hän on vaikuttanut lasten oikeuksien puolesta esimerkiksi taidenäyttelyn ja teatterin keinoin.

Heidi Kleemola
Kuvat:
Marjaana Malkamäki

Vuoden 2021 Plan-vapaaehtoiseksi valittu Aino Halinen, 19, kiinnostui lasten ja erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksista, kun hän oli vaihto-oppilaana Brasiliassa.

”Vaihto oli minulle silmiä avaava kokemus. Brasiliassa asiat eivät ole läheskään yhtä hyvin kuin Suomessa. Halu vaikuttaa kasvoi siellä entisestään”, Aino kertoo.

”Olin jo jonkin aikaa seurannut Planin toimintaa. Sitten näin Instagramissa mainoksen Planin nuorista tasa-arvovaikuttajista. Se kuulosti heti omalta jutultani, ja hain mukaan.”

Valitsimme Ainon vuoden Plan-vapaaehtoiseksi muun muassa siksi, että hän on sitoutunut lasten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja innostanut muita mukaan toimintaan. Hänellä on myös ollut uusia, innovatiivisia ideoita vapaaehtoistyöhön.

”Aluksi minulla oli sellainen olo, että tiedänkö nyt tarpeeksi ja voinko lähteä puhumaan näistä asioista. Planin koulutuksissa sain kuitenkin itsevarmuutta lähteä puhumaan ja tekemään.”

Taide voi näyttää epäkohtia

Aino toimi Planin nuorena tasa-arvovaikuttajana vuonna 2020. Jokainen koulutukseen osallistuneista toteutti jonkin tasa-arvoteon. Aino järjesti feministisen taidenäyttelyn Mikkelissä, sillä häntä kiinnostaa taide vaikuttamiskeinona.

”Sain inspiraatiota käydessäni valokuvaaja Meeri Koutaniemen näyttelyssä. Aloin miettiä, kuinka taide voi olla niin vaikuttavaa ja tuoda esiin epäkohtia ja tarinoita.”

Aino keräsi taidenäyttelyä varten teoksia ystäviltään ympäri maailmaa.  

”Tein myös itse näyttelyyn kuukautisiin liittyvän teoksen. Maalasin kuukautissuojiin glitteriä. Halusin tuoda esiin sitä, miten kuukautiset ovat yhä monessa paikassa tabu.”

Tänä vuonna Aino toimi tyttöjen päivän koordinaattorina Mikkelissä. Hän järjesti muun muassa paneelikeskustelun tyttöjen asemasta ja oikeuksista.

”Päätin tässäkin kokeilla taiteen avulla vaikuttamista ja sain mukaan teatteriryhmä Rymyn. Näyttelijät esittivät teatterikohtauksia, joissa toivat esiin ongelmia.”

Ainolle on tärkeää, että hän on päässyt tekemään konkreettisia asioita ja puhumaan tärkeiksi kokemistaan asioista.

”Planin vapaaehtoistyö on vienyt minut mukanaan. Ehkä tämä voisi olla jopa minun oma alani”, yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa opiskeleva Aino sanoo.

”Kannustan kaikkia vapaaehtoistyöhön, koska siitä saa itse paljon ja samalla saa annettua muille paljon. Minulle itseni kehittäminen on tärkeä arvo. Vapaaehtoistyössä oppii todella paljon asioita, jotka auttavat myöhemmin elämässä.”

Tasa-arvo maaliin!

Hillechien Van der Klaauw
Iida Riekko
Kuvat:
Bill Tanaka
Kategoriat

Äitien ja tyttärien vahva side

Nora Sayyad
Kuvat:
Nora Sayyad
Kategoriat

Työmme tasa-arvon ja tyttöjen oikeuksien puolesta vahvistuu

Inka Kovanen
Kuvat:
Plan International