Ukrainalaisen äidin kirje

Plan International Ukrainan koulutusasiantuntija ja kolmen lapsen äiti Natalia Baitemirova kirjoitti avoimen kirjeen suomalaisille, koska halusi lisätä ymmärrystä ukrainalaisten perheiden elämästä ja kamppailusta sodan keskellä.

Natalia Baitemirova
Kuvat:
Plan International

Hei lukijani,

Emme tunne toisiamme, mutta haluan kertoa sinulle minun ja lasteni tarinan. Olen kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti ja koulutuksen asiantuntija Mykolajevista, Etelä-Ukrainasta. Minulla on kolme upeaa poikaa, 13-vuotias Adrian, 12-vuotias Herman ja 8-vuotias Hlib. Ennen sodan kärjistymistä työskentelin Ukrainan opetus- ja tiedeministeriössä.

Olin töissä Kiovassa, kun sota maassamme laajeni viime helmikuussa. Venäjä alkoi heti pommittaa Mykolajevia, joka on strategisesti tärkeä kaupunki. Poikani olivat siellä isänsä luona. Tiesin, että minun on haettava lapseni turvaan. Junayhteydet olivat katkenneet, joten ajoin kollegojeni kanssa  700 kilometriä Länsi-Ukrainaan, mistä kulki vielä junia etelään. Pääsin junalla Odessaan ja sieltä autokyydeillä lasteni luo. Olin kulkenut maan halki 1 200 kilometriä, kun sain pojat syliini. Muistan ikuisesti, kuinka pommit moukaroivat kotikaupunkiani ja räjähdykset saivat lapseni painautumaan seiniä vasten ja varomaan ikkunoita.

Pakenimme länteen sisareni autolla. Matka kesti kaksi päivää. Lapset olivat peloissaan ja nahistelivat.

Kun se kaikki tapahtui, tunsin olevani sisältä aivan kylmä. En pysähtynyt miettimään, mitä meille voisi tapahtua. Päässäni takoi vain, että minun on pelastettava lapseni. Vasta pakomatkan jälkeen kaikki pelko, suru ja toivo nousi pintaan.

Löysimme vuokra-asunnon Kolomyjasta, Länsi-Ukrainasta. Kuopukseni Hlib heräili pitkään öisin varmistamaan, että olen hänen lähellään. Pojillani on edelleen vaikeuksia nukahtaa.

Sodan alettua lapseni kääntyivät sisäänpäin. Tilanne parani, kun he pääsivät jatkamaan koulunkäyntiä ja elämään normaalia lasten arkea. Hlib käy nyt tanssitunneilla, isoveljet harrastavat taistelulajeja ja tietokonekerhoa. Mutta sota, jatkuvat ilmahyökkäykset ja sähkökatkokset pimentävät taivaamme varjon lailla.

Sota on varastanut ukrainalaislapsilta ison osan heidän lapsuuttaan. Poikani ovat joutuneet kypsymään liian nopeasti. Kaksi vanhinta yrittää ottaa vastuuta ja huolehtia myös minusta, nuorimmainen taas haluaisi saada koko ajan huomioni. He ovat menettäneet kotinsa pysyvästi. Mykolajev on raunioina, ja ihmiset hakevat pesuvettä sangoilla. Pommitukset jatkuvat yhä. Ennen kuin kotikaupunkimme on jälleenrakennettu, poikieni lapsuus on ohi.

Aloitin työt Planin koulutusasiantuntijana marraskuussa. Olen kiitollinen, että saan käyttää osaamistani Ukrainan hyväksi. Tuen lapsia oppimaan sodan keskellä ja rakennan koulutus­sektoriamme sitä päivää varten, kun koulu jatkuu normaalisti. Elämäni olisi helpompaa, jos pakenisimme ulkomaille, mutta minua tarvitaan täällä. Uskon, että koulutus voi muuttaa maailman. Jos Venäjällä olisi hyvä koulutusjärjestelmä, tämä sota ei olisi syttynyt. Tiedon puute ruokkii tyranniaa ja väkivaltaa.

Suurin pelkoni on, että sota jatkuu vielä viiden vuoden päästä. Silloin esikoiseni joutuu rintamalle. Hän olisi aivan liian nuori sotaan. Lapseni eivät ole vielä saaneet kokea tätä elämää ja sen kaikkia ilonaiheita.

Ennen sotaa suunnittelimme tulevaisuuttamme, vaikkapa kesäretkeä Mustanmeren rannalle. Nyt selviydymme yhden päivän kerrallaan.

Unelmoin tavallisesta arkipäivästä. Että meillä olisi oma turvallinen koti, jossa söisimme yhdessä illallista poikien tultua koulusta. Haluan, että lapseni unohtavat pelkonsa mutta eivät koskaan tätä historian oppituntia tai urheutta, jota meiltä nyt vaaditaan.

Toivon, että tarinani saa sinut pohtimaan, mitä asioita ja arvoja olet valmis puolustamaan. Minun tärkein arvoni on vapaus. Se on meidän kaikkien ukrainalaisten sydämessä.

Mitkä ovat sinun tärkeimmät arvosi ja suurimmat pelkosi?

Apua sodan koettelemille perheille

Lahjoittaminen Ukrainan lasten ja heidän perheidensä hyväksi on yhä tärkeää suomalaisille. Sodan vuosipäivän yhteydessä hätäapukeräykseemme lahjoitettiin yli 160 000 euroa.

Lisäksi Planin, Pelastakaa Lasten, World Visionin ja Ylen maaliskuussa järjestämä tukikonsertti keräsi lahjoituksia yli kaksi miljoonaa euroa.

Planin apu on tavoittanut lähes 300 000 ihmistä Ukrainassa ja lähialueilla.

Lahjoittajien tuella me:

  • autamme lapsia jatkamaan koulunkäyntiä. Jaamme koulutarvikkeita ja tuemme turvallista etäopiskelua sodan jatkuessa.
  • rakennamme turvallisia tiloja, joissa lapset voivat oppia, leikkiä ja toipua järkyttävistä kokemuksista.
  • jaamme perheille hätäapua, kuten ruokaa, lämpimiä vaatteita, lämmityslaitteita ja hygieniapaketteja.
  • vahvistamme lastensuojelua ja varmistamme, että sodan koettelemat lapset ovat turvassa väkivallalta ja hyväksikäytöltä.
Kategoriat
Plan-lehti 2/2023

Nälkä ja pelko sulkevat kouluja Haitissa 

Plan International
Heidi Kleemola
Nelson Pacheco
Kuvat:
Plan International
Kategoriat
Plan-lehti 2/2023

Koulutus ja yritystoiminta luovat toivoa

Wahida Zaman Shithi
Biploby Roy
Mushfiqul Alam
Heidi Kleemola
Kuvat:
Plan International