Nälkä ja pelko sulkevat kouluja Haitissa 

Lapset kohtaavat maailmanlaajuisen nälkäkriisin raskaimmat seuraukset Haitissa. Ruokapula ja turvattomuus rajoittavat etenkin tyttöjen elämää.

Plan International
Heidi Kleemola
Nelson Pacheco
Kuvat:
Plan International

Chedeline, 12, istuu koulunsa pihalla Haitin kaakkoisosassa. Hän ei ole syönyt tänä aamuna mitään.

“Nälkäisenä en pysty opiskelemaan. Toivon, että saisin vielä tänään riisiä”, Chedeline sanoo.

Koulu on rakennettu puulankuista, joiden välistä vesi vuotaa kovalla sateella sisään. Kouluun ei tule puhdasta juomavettä, joten lasten täytyy hakea vettä joesta, joka on kuivumassa.

Koulun lähistöltä kantautuu houkuttelevia tuoksuja. Kaksi naista valmistaa ja myy teltoissaan kakkuja ja leivonnaisia, mutta Chedeline ei pysty ostamaan niitä, kuten ei suurin osa muistakaan lapsista.

Vaikka Chedeline opiskelee ahkerasti, hänen arvosanansa ovat laskeneet.

”Arvelen, että jos saisin enemmän ruokaa, koulu menisi paremmin. Haluaisin opiskella sairaanhoitajaksi, jotta voisin olla avuksi ihmisille.”

Päästäkseen kouluun Chedelinen täytyy kävellä pikkusiskonsa kanssa hylättyjä, huonokuntoisia teitä. Lähellä koulua he ylittävät kuivuneen joen.

Chedeline asuu äitinsä, isoäitinsä ja sisarensa kanssa pienessä puutalossa, jossa on vain yksi ikkuna. Perheen isä on kuollut vuosia sitten. Kanat kuopsuttavat pienessä puutarhassa, joka on sekin kuivunut vähäisten sateiden takia.

Chedelinen äiti ja isoäiti myyvät työkseen paikallisia hedelmiä ja käyttävät pienet tulonsa perheen ruokaan. Usein kuluu päiviä ilman kunnollista ruokaa.

”En koskaan syö kolmesti päivässä, koska se on perheelleni mahdotonta. Syön useimmiten vähän riisiä, maissia tai hirssiä. Meillä on vain harvoin lihaa.”

Huono ravitsemus on tehnyt Chedelinesta heikkokuntoisen. Hän tuntee olonsa usein huonovointiseksi ja on liian väsynyt tekemään mitään. 

”Muilla lapsilla on sama tilanne kuin minulla tai jopa pahempikin. Monet perheet eivät saa minkäänlaista apua.”

Koulupäivä ilman ruokaa

Tunnin kävelymatka kouluun on käynyt 10-vuotiaalle Lettycialle yhä vaikeammaksi. Hän näyttää väsyneeltä.

”Tunnen itseni usein matkalla sairaaksi ja heikoksi ja olen vähällä lyyhistyä, koska olen niin nälkäinen. Kun palaan takaisin kotiin, löydän sieltä joskus ruokaa, joskus taas en.”

Lettycia asuu pienessä kodissa tätinsä, setänsä ja kahden serk-kunsa kanssa Haitin kaakkoisosassa. Perheellä ei enää ole tarpeeksi rahaa terveelliseen ravintoon, sillä elin-tarvikkeiden hinnat ovat nousseet Haitissa raketin lailla. 

”Syömättömyydellä on ollut jo vaikutusta koulutyöhöni. Nälkäisenä en pysty opiskelemaan ja nukahdan helposti”, Lettycia sanoo.

”Moni asia on muuttunut. Aiemmin perheeni pystyi syömään kahdesti tai kolmesti päivässä, mutta nyt olen joskus koko päivän syömättä. Silloin tätini lainaa rahaa, jotta saamme ruokaa.”

Maailmanpankin mukaan Haiti on niiden kymmenen maan joukossa, joihin ruoan hinnan nousu on vaikuttanut voimakkaimmin. Haiti oli jo ennestään yksi maailman köyhimmistä valtioista.

Inflaatiota ovat syventäneet lukuisat kriisit, kuten kuivuudet, jengien aseelliset yhteenotot, polttoainepula ja laajalle levinneet levottomuudet. Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan 4,9 miljoonaa ihmistä, lähes puolet Haitin väestöstä, joutuu kamppailemaan selviytyäkseen arjestaan.

Lettycian äiti asuu naapurimaassa Dominikaanisessa tasavallassa ja lähettää siskolleen rahaa perheen ruokaan.

”Tätini joutuu käyttämään rahan lainan maksuun siitä ruoasta, jonka olemme jo syöneet.”

Pitkän koulumatkansa lisäksi Lettycian täytyy kävellä päivittäin tunnin matka hakemaan vettä perheelleen. Tytöillä on kävelymatkoilla kohonnut riski joutua seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Lettycia on tästä hyvin tietoinen.

”Uskon, että tytöt ovat haavoittuvimmassa asemassa tässä kriisissä.”

Käteisapu pelastaa henkiä

Lettycian perhe on saanut Planilta käteisapua nälkäkriisin aikana. Plan tukee perheitä ja yhteisöjä Haitin koillis- ja kaakkoisosissa. Jo yli 3 700 perhettä on saanut käteisapua ja ruokakuponkeja.

Lisäksi 4 500 vapaaehtoista jakaa yhteisöissä tietoa ravitsemuksesta ja lastensuojelusta. Heikkojen vesi- ja sanitaatio-olojen vuoksi Plan jakaa myös hygieniapakkauksia, jotta koleran leviäminen pysähtyisi. Lisäksi järjestö edistää lastensuojelua ja sukupuolten tasa-arvoa kriisin keskellä.

Lettycian serkku Claire työskentelee torikauppiaana ja sai Planilta käteisapua elokuussa 2022. Silloin maa oli keskellä koronapandemiaa ja alueella oli paljon levottomuuksia.

”Tilanne oli hyvin vaikea, ja hinnat olivat nousseet äärimmäisen korkeiksi. Ostin saamallani rahalla ruokaa muutamaksi viikoksi”, Claire kertoo.

Claire on osallistunut myös Planin työpajoihin, joissa hän on oppinut seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista. Hänet valittiin mukaan puolen vuoden koulutukseen, jonka jälkeen hän on tukenut raskaana olevia tyttöjä kotiseudullaan.

”Olen nähnyt, kuinka apu on tuonut hymyn niiden ihmisten kasvoille, joihin kriisi on vaikuttanut kovimmin. Se kannustaa heitä olemaan luovuttamatta”, Claire sanoo. 

Nälkä ja pelko sulkevat kouluja Haitissa
Dialissan perheen oli lähes mahdotonta saada tytön koulumaksut ja koulutarvikkeet maksettua. Planin tuella Dialissa on päässyt jatkamaan koulunkäyntiään.

Väkivalta sulkee kouluja

”Olen menettänyt monia asioita, joita en saa enää takaisin”, 15-vuotias Dialissa kertoo.

Hän asuu isoäitinsä, kahden enonsa ja serkkunsa kanssa Haitin kaakkoisosassa. Jengit ovat laajentaneet toimintaansa maan pääkaupungista Port-au-Princesta ympäröiville alueille. Myös Dialissa joutuu pelkäämään jengiväkivaltaa.

“Minua pelottaa kävellä yksin kotiin. Mietin koko ajan, että minulle sattuu jotain. En voi koskaan liikkua turvallisesti iltaisin”, Dialissa sanoo.

”Tunnen naapurustossani asuvan tytön, joka raiskattiin illalla kotimatkalla. Perhe vei tytön sairaalaan, jossa selvisi, että hän oli saanut hiv-tartunnan. Kun raiskaus raportoitiin poliisille, tekijä oli jo paennut seudulta. Alueellamme on paljon tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja raiskauksia.”

Dialissa nauttii koulunkäynnistä, ja ranskan kieli on hänen lempiaineensa. Hän joutui kuitenkin olemaan viime syksynä poissa koulusta yli kaksi kuukautta. Kansalaiset vaativat silloin suurlakolla hallitukselta ratkaisuja talouskriisiin. Väkivaltaisuuksien ja levottomuuksien takia myös kouluja suljettiin.

Dialissa on palannut kouluun, mutta nälkä vaikeuttaa keskittymistä. Vaikka arki on selviytymistaistelua, hän haluaa auttaa perheineen myös ystäviään ja naapureitaan, jotka kärsivät nälästä.

”Yksi 15-vuotias ystäväni saattaa olla päiviä syömättä mitään”, Dialissa kertoo.

Dialissan perhe on saanut Planilta taloudellista apua, jotta tytön koulunkäynti voi jatkua. Lisäksi Dialissa on osallistunut Planin järjestämään koulutukseen, jossa hän on oppinut seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista. Tulevaisuudessa hän haluaa vaikuttaa maansa asioihin.

”Jos olisin Haitin presidentti, haluaisin yrittää ratkaista väkivaltaisuudet ja turvattomuuden. Tahtoisin varmistaa, etteivät viattomat ihmiset joudu kärsimään jengien väkivallasta.”

Nälkä ja pelko sulkevat kouluja Haitissa
Barbaran perhe joutui kokemaan jengiväkivallan seuraukset, kun aseistautunut jengi sieppasi tytön kaksi velipuolta. Perheen helpotukseksi heidät vapautettiin. ”Se oli hyvin raskasta aikaa, mutta yritimme jatkaa elämäämme”, Barbara kertoo.

Väkivallan ja nälän seuraukset

Ruoan tuoksu kantautuu puisesta katoksesta, joka toimii 13-vuotiaan Barbaran* ja hänen isänsä keittiönä. Tänään pienellä perheellä on ruokaa.

Väkivaltaisuudet vaikuttavat ruoan saatavuuteen, koska jengit pysäyttävät tukkukauppiaita ja vaativat heiltä rahaa ennen kaupunkeihin pääsyä. Jakeluvaikeudet ovat nostaneet tuotteiden hintoja. Joinain päivinä Barbara ei saa mitään syödäkseen.

”Minulla on usein vatsa kipeä, mutta silloin yritän keskittyä esimerkiksi opiskeluun. Sillä tavalla pystyn unohtamaan nälän.”

Barbaralle väkivallan pelko on arkipäivää.

”Minua pelottaa eniten se, mitä on meneillään pääkaupungissamme. En haluaisi nähdä jengien välisiä yhteenottoja kotiseudullani. Aseistetut joukot eivät kunnioita tavallisten ihmisten elämää.”

Tänä vuonna pelkästään maaliskuuhun mennessä 530 ihmisen raportoitiin kuolleen Haitissa jengiväkivallan seurauksena. Samassa ajassa yli 300 ihmistä loukkaantui väkivaltaisuuksissa ja 277 ihmistä joutui jengien sieppaamaksi.

Suurin osa levottomuuksista keskittyy pääkaupungin ympäristöön. Monet ihmiset ovat paenneet väkivaltaisuuksia lähtemällä kaupungista syrjäseuduille. Tämä tuo lisähaasteita alueille, joilla ruoka on jo ennestään vähissä.

”On hankalaa olla miettimättä sitä, mitä maassamme tapahtuu. Tälläkin hetkellä lapsia hyväksikäytetään ja raiskataan ja heitä kuolee väkivaltaisuuksissa”, Barbara sanoo.

Jatkuvalla nälällä ja väkivallan pelolla on vakavat seuraukset. Niiden takia kouluja on suljettu ja oppitunteja peruttu. Myös Barbaran koulu oli kiinni kolmen kuukauden ajan viime syksynä. Turvattomuuden takia edes kouluun käveleminen ei ole tytölle itsestäänselvyys.

Valoa tulevaisuudessa

Barbara asuu isänsä kanssa rannalla hökkelissä, johon he muuttivat vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen. Vaatimaton rakennus on tarjonnut katon heidän päänsä päälle jo 13 vuoden ajan. Barbaran isä kuitenkin pelkää, ettei koti kestä tulevia hurrikaanikausia. Kerran tytär ja isä joutuivat jättämään kotinsa, koska meri uhkasi nousta sisälle.

”Olin juuri nukkumassa. Kiiruhdin etsimään isäni, ja keräsimme tärkeimmät tavarat mukaamme siltä varalta, että merenpinta nousisi lisää.”

Barbaran isä on tukenut tyttärensä koulunkäyntiä hankkimalla koulukirjoja. Koulumaksujen maksaminen oli kuitenkin mahdotonta, kunnes perhe sai taloudellista tukea Planilta. Nyt isä voi rahoittaa Barbaran koulutuksen, jotta tämä saisi paremman tulevaisuuden.

Päivittäisistä vaikeuksista huolimatta Barbara uskoo, että kaikki muuttuu vielä paremmaksi. 

”Suurin unelmani on käydä kouluni loppuun ja oppia sitten ompelemaan työkseni, koska rakastan sitä.”

Barbara istuu vihkonsa kanssa puun varjossa ja luonnostelee kuvia mekoista. Piirtäminen voi olla askel kohti unelman toteutumista.

Apua nälkäkriisin keskelle

345 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa kokee akuuttia nälkää. Luku on yli kaksinkertaistunut vuoden 2019 jälkeen.

Ruokakriisi vaikuttaa tyttöihin, poikiin, naisiin ja miehiin eri tavalla. Kun ruoasta on pulaa, tytöt syövät usein vähiten ja viimeisinä. Naisten ja tyttöjen osuus maailman nälkää näkevistä on 70 prosenttia.

Plan International auttaa monissa maailmanlaajuisen nälkäkriisin koettelemissa maissa Haitista Etelä-Sudaniin.

Plan työskentelee kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevissa yhteisöissä ja laajentaa jatkuvasti avustusohjelmiaan, jotka auttavat nälkäkriisin koettelemia perheitä.

Plan jakaa perheille ruokaa, järjestää kouluaterioita, tarjoaa käteisapua ja parantaa lastensuojelua.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2023

Oppitunteja vanhemmuuteen

Hieu Van Trong
Kuvat:
Ngoc R’np
Kategoriat
Plan-lehti 2/2023

Koulutus ja yritystoiminta luovat toivoa

Wahida Zaman Shithi
Biploby Roy
Mushfiqul Alam
Heidi Kleemola
Kuvat:
Plan International
Kategoriat
Plan-lehti 2/2023

Ukrainalaisen äidin kirje

Natalia Baitemirova
Kuvat:
Plan International